Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Fazakas Gergely, Gulyás Dániel - 2023. május 20.

IMP-bajnokság 2023 7. forduló

A 7., azaz utolsó előtti fordulót játszottuk le ezen a héten, így már kezd egyértelművé válni, kik tudnak nyerni/feljutni, és kiknek kell a kiesés miatt félniük. Udvari Szabocs és Varga István továbbra is vezet az I/A-ban, és kezd ellépni a többiektől – lehet, hogy címvédés lesz a dologból? Bár csak 8 pontot szereztek ezúttal, Dumbovichék előtt 37 az előnyük (utóbbiak 18-at lőttek). Szabó–Tubak már harmadik, pedig csak +13 volt a napjuk, mivel a múlt heti második, az Argay–Siba–Ormay trió –23-mal végzett a fordulóban. A hét legjobbja 53-mal Hoffmann–Magyar–Golla, akik ezzel ötödikek.

I/A
Hatodik most Honyek–Vikor, a kupagyőztesek (szép volt!) fáradtak lehettek, –25-öt ért a gyengébb játék, míg Harangozó–Hittmann megtalálta a góllövőt, +32-vel visszajöttek a hetedik helyre.

A nap negatív meglepetése a Kovács–Selmeci–Szappanos trió, akik nyertek már korábban fordulót is, most azonban a nap leggyengébbjei voltak –80-nal, és újra mínuszba kerültek. A korábban sokáig dobogós Kerti–Tichler is rossz értelemben tett ki magáért, –53 a napon, összesen –55 – még egy ilyen nap, és a bennmaradás is megkérdőjeleződhet.

A kiesőzónában látjuk, hogy Hegedüs–Konkoly folytatta a hosszú hajrát, a múlt heti 52-re 36-ot gyűjtöttek, és már látótávolságban a vonal, egy újabb normális pozitív nappal végül bennmaradhatnak, talán már 20 pont elég lehet.

Az utolsó helyezetten talán már a csoda sem segíthet, de az utolsó előttinek is kb. nyernie kéne a fordulót a bennmaradáshoz. A többiek egy normális pozitív nappal elkerülhetik a kiesést.

Nézzünk pár érdekes partit – melyek egy részét a forduló győztesétől kaptuk, ezért teret adunk neki.

A jó ellenjáték a jó eredmény egyik kulcsa, íme pár szóban ezekről a partikról. Apróságnak tűnnek, de mindhez kell az odafigyelés, óvatlansággal elronthatóak.

„Itt el kell menni a káró ásszal, mert különben eliminálja a kárót, én megkapom kőrrel az ütést, és nem tudok csak dob-lopot hívni, és a treff vesztő elmegy. És ezt Hoffmann Tamás akkor látta” – írta Magyar Ádám. A 4 pikket többen is megcsinálták valóban.

„El kellett dobni a treff királyt, aztán kilopatni a felvevő nagy aduit, aztán uppercutolni, hogy szerezzünk még egy aduütést.”

„Jókor kell megütni a kárót, illetve az első kettőt nem. Jó technikaórának.” Bizony, és többen meg is csinálták a 3 kárót!

„Egy jó kis indulás a szlem ellen, érezhető, hogy a pikk húzni fog, aktívan kell” Ebben a többség a 3 szant bukta el, akik 5 káróig jutottak, sok pontot írtak.

„A lapszámjelzés, ami beletömte a partit, mert adott egy ingyen felmenetet, de a felvevő nem élt vele.” Bizony, nem mindig jó bedobni a legnagyobb lapunkat, hogy hármat jelezzünk vele.

19 pont általában kevés a 2 szanhoz, azonban 2 szannal szemben 12-vel szlemet mondani nem tűnik butaságnak. Így végül egy elég bizonytalan lábakon álló 6 szanig jutottak a címvédők. A szingli kőr ász jó hír, és húzhatna a pikk akár – de mivel nem teszi, ezért a treff impasszal már van 11 ütésünk. Ezután már csak be kell szorítanunk Keletet a negyedik treffel és a negyedik pikkel, így végül teljesül a szlem – bizony volt, aki elbukta, nem könnyű. (G. D.)

I/B osztály
A 7. nap félidejében Hámori Zsuzsa és Jakus László majdnem 20 ponttal vezetett Homonnay Géza és Lakatos Péter előtt, a többiek pedig erősen leszakadni látszottak. A második félidőben azonban elszabadultak az IMP-k. Az addig vezető páros csak pár pont plusszal zárta a napot, a Gamax párja viszont a második félidőben 54 pontot szerzett, és így 51 pont az előnyük – több, mint megnyugtatónak látszik.

A második két oktáv a Wettl Márta–Vági Máté, a Kepecs Gábor–Mirk Gábor és a Szűcs Villő–Kemény György párnak is remekül sikerült, egyaránt 46 pont körüli napi teljesitménnyel állnak a feljutó helyeken. A hatodik feljutó helyre az egyenletes pluszokkal előrehaladó Klein László–Zelnik Péter, a most kimaradó Kuttner–Mráz vagy a hullámzó pontokon hánykolódó, és most mínuszt szerző Bódis–Honti vagy Balásy–Kovács András kettősöknek lehet reális esélye.

Az első partiban a 16 asztalon 13 féle eredmény született.

A rossz dobások az összes ütést a felvevőnek ajándékozták.

Vági Máté és Wettl Márta is pechesen kezdte a napot. Mivel Észak nem indult, páros licit alakult ki, melyben Nyugatnak választania kellett: hatos, jópofa pikkjét ismétli vagy szórt piros figuráival a 3 szant választja. Mindenütt a pikk szint ismételték, és Kelet a kőr szín tartásáról nem kapott információt, így a már 3-as szinten is bukós pikk lett a végső felvétel.

A 20-as partiban Nyugat került dilemmába. Kelet 1 kőr indulása után vacak négy pontjával talán nem illik válaszolnia. Az asztalok nagyobbik részén 1 kőr maradt a felvétel, jellemzően két szürrel. Két Nyugat inkább válaszolt 1 pikket, és erre Keletet nem lehetett lelőni már gém alatt.

Három további asztalon azonban Dél segített: erősen árnyékolt lapjával bejött 2 káróval, erre Kelet a fél paklival persze újranyitó információs kontrát tudott adni, és máris ők is 7 pontot kereshettek.

A 27-es partiban csak kevesen mondtak pikk szlemet – és még kevesebben: azaz csak Kemény György és Honti László csinálták meg. A kőr ász kiadása után két kőrt leloptak az asztalon, a másik két kőr vesztő eltűnt a magas treffekre, és a káró impasszt meg sem próbálták. Dél indulhatott volna szingli treffjével is, de a felvevőn a káró impassz akkor segített volna: három menet adu után a négy vesztő kőr egy lopással és a három magas minorra dobással elhelyezhető. (F. G.)

II. osztály
A két ifi pár csatája eldőlni látszik: szinte egyformán álltak a forduló előtt, azonban míg Argay Zsolt és Kemény Márk +47-et, addig Zábrádi Benjámin és Dezső Kende –21 IMP-t szerzett, így a különbség közel 70 pont. A többi feljutóhely is úgy tűnik, végleg eldőlt. Keszthelyi–Hajnal–Baka 62-vel megnyerte a fordulót, és ezzel épp elcsípi a harmadik helyet, de csak egyetlen ponttal a múlt heti bronzos helyen forduló Nagy–Bednay előtt. Csipka–Benedek kis pluszt szerzett, így 9 a lemaradásuk a negyediktől (és persze 11 a harmadiktól), várhatóan ez a három pár egymás közt dönti el, ki kaphat ebből az éremből.

A kiesési zónában már hét pár van nagyon nagy mínuszban, a „felülről’, –68-cal érkező Meskó–Pós csatlakozott a múlt heti hathoz, nehéz megmondani, ki fog közülük megmenekülni.

7. leosztás

Egy szlemparti megint? Nos, inkább az a kérdés, hogyan maradjunk ki belőle. Már a két lapból sem igazán kívánjuk, hogy túl sok ütésre vállalkozzunk, de talán licitben is lehet fékezni.

Délnek nyilván tetszik az 5–5 elosztása, Északnak pedig a 16 pontja, kőr támogatása, azonban Délnek gyanús kell legyen, hogy a partner 2 káró válasza után a káró sikén nem olyan nagy öröm. Most még épp hoz is két ütést az ász-király, és még így is igen rossz a szlem. A pikk dáma is hiányzik, és sok treffel is kezdeni kellene valamit, valamint az adu bubit impasszolni kell, de még 3–2 adu is kéne…

Igazából kevés az anyag a szlemhez: a 11–16 pontkombináció még közel sem szlem erő, a fit csak nyolclapos, és a sikén sem jó helyen van.

Talán a fönti módon mehet a licit.

Persze nagyon nehéz a helyzet, talán Észak a káró kulcslicit után sejti, hogy nem igazán jó az illeszkedés, és a hármas adutámogatás nem biztos, hogy elég – és egy pozitív licit után fékez, Délnek pedig éreznie kell, hogy ha a partner nem tudott ezután tovább menni, akkor bizonyára nem lesz tökéletes a lap. (G. D.)

III. osztály
A héten Győry Anikó és Petrás Gábor „csak” másodikak lettek, a szerzett majdnem 46 ponttal az előnyük 133 pontra nőtt – azaz gyakorlatilag megnyerték a bajnokságot. A napot Bánházi Dorina és Tóth Andrea nyerte 46 ponttal – ezzel a feljutás is elérhető távolságba került számukra. Az elöl lévő ötösből ugyanis csak Nádasi Tibor és Horváth Attila ért el pluszt – ők így nyugodt másodikok. A harmadik és hatodik hely között viszont csak 10 IMP a különbség.

15. leosztás

Inditókijátszási probléma.

Általában Nyugat lett a felvevő 4 pikkben, és Északnak válogatnia kellett az induláshoz. A négy kis treffből senki sem indult, a káró mariázs kirakása viszont fényes sikerre vezette az ellenvonalat. Ha a felvevő kihagyja az első kárót, a treffre fordulás nehezíti a felvevő dolgát: ehhez persze az is kell, hogy Dél látva a káró magasodásának veszélyét, a bubival ne bíztassa partnerét a káró folytatásra. Ezek után már csak a dubló kőr király eltalálása segíti a felvevőt – de ez egyiküknek sem sikerült. Ketten a harmadik kőr bubi alól indultak, pedig az üres bubi alól indulni veszélyes üzem. A felvevők könnyen raktak kicsit – ha a király az indulónál van, legfeljebb visszafele szöktetik a dámát – és ezzel a másutt fejtörőt okozó kőr szín egyből felgöngyölődött, és 12, illetve 13 ütés került a zsákba. (F. G.)

Jövő héten az utolsó fordulót játssza minden osztály, így mindenre fény derül, de a hetet még megfejeljük az IBBF, azaz a budapesti bridzsfesztivál idei kiadásával, ami remélhetőleg idén is sok külföldi vendéget vonz majd. Hajrá!