Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Fazakas Gergely, Gulyás Dániel - 2023. április 28.

IMP-bajnokság 2023 4. forduló

A felénél tart az idei párosbajnokság, mivel a héten lejátszottuk a negyedik fordulót minden osztályban. Az első osztályban még mindig zajlik a helyezkedés, nagy pluszból mínuszba, és fordítva és láthatunk mozogni párokat a tabellán.

I/A
A múlt héten élre álló Kovács–Selmeci–Szappanos ezúttal negatív napot zárt, és az ötödik helyre csúszott, míg a nagy esélyes Dumbovich–Winkler (a hétvégi, számukra balul sikerült Országos Párosbajnokság után – épp lecsúsztak a döntőről) magabiztosan gyűjtögette a pontokat, 63-at szerezve megduplázták összpontszámukat, és élre álltak.

Harangozó–Hittmann játszott vasárnap, lehet, hogy nekik ez segített, mert 35 IMP lett a napi eredményük, így másodikok, bár a hátrányuk több, mint 30 pont.

Kerti-Tichler (talán már nem is meglepetés) tartja a helyét az élmezőnyben. Bár most alig kerültek pluszba, a többiek fel-alá vándorlása miatt továbbra is harmadikok, míg a címvédő Varga–Udvari megkezdte a hosszú hajrát, 23 pontos napjuknak hála centikkel Tichler Krisztiánék mögött negyedikek.

A nap második legjobbja közel 50 IMP-vel Kerekes–Varga volt, akik ezzel behozták első három napon szerzett mínuszaikat, és már pluszban vannak.

Dombi–Gál és Lajos–Trenka egyaránt szép, 20 pont körüli pluszpontokat írt, de ezzel csak megkezdték a kapaszkodást, kb. lefelezték az eddigi mínuszt, de elkerültek a közvetlen veszélyzónából. Ellenkező utat járt be Czímer–Szalka, akik a hétvégi OPB győzelem után (innen is gratulálunk!) fáradt lehettek, a napi –36 levitte őket a negatív tartományba, valamint Fris–Kovács is korábbi nagy pluszait mind elveszítette, és a napi –60-nal már szintén „fagypont alatt” van.

A kieső zónában két pár nagy bajban van, míg további négy szintén nem áll jól, de talán nekik még lehet visszaút.

Nézzünk pár izgalmas partit az első osztályból.

Winkler Gábor igen bátran licitált, és talán picit túl magasra merészkedett, de a lapok vele voltak.

Miután 6 treffig is csak három pár jutott, a 7 treff igen jól fizetett.

Az egyik kisszlemes pár így licitált erős treffben.

Szalka Tamás inkább pozitívnak (8+) adta el a lapját, így könnyebb volt meglelni a treff fitet, és könnyen, gyorsan eljutottak a 6 treffig.
A nagyszlem amúgy látszólag nem rossz esélyű: ha 4–3 a pikk, akkor a rossz kárót eldobhatjuk a szín ötödik kártyájára, miközben lelopjuk a vesztő kőröket is – ez azonban nem közlekedhető mind le, így aztán a pikk magasítása után szükséges a káró impassz is.

Winkler Gábornak nagyon mentek a szlemek, egyedül ő mondta be és partnere teljesítette ezt a 6 treffe.

Talán az volt a szerencséje Dumbovichnak, hogy mindkét ellenfél védekezőt licitált, így nem volt oka a treffet másként kezelni. (Miklósnak nem volt igaza az asztalnál, ugyanis amikor esett a treff dáma, azt dörmögte elégedetlenkedve, hogy „kár, így más is megcsinálja!”. Ugye senki más nem játszott 6 treffet, szóval ez nem jött be. Azt csinálta volna, hogy ha Északon marad a magas treff dáma, hogy eliminálja a kárót is – a kőröket már fellopta –, majd ütésbe hoz Északon treffel, és vagy a pikkbe hívok bele hátulról, vagy dob-loppal jövök. Az volt a baj, hogy figyelmetlenségémben nem fedtem le indulásnál a káró tízest, akkor ugyanis le kell lopnia a kézi negyedik káróját, és nem áll elő ez a helyzet. Lehet, hogy akkor treff impasszt adott volna? – a szerk.)

Czímer Csaba is szlemet játszott, és ellene nem indultak a buktató káróval.

Nos, a pikk 3–3 volt, Délnek pedig a hármas pikk mellett biztosan a treff a szinglije, ugye? 6 bellbeli bukás volt a különbség, és kb. 26 IMP… Néha nehéz ez a játék. (Ha lehív még egy kárót, kiderült volna Dél szinglije a színben, és akkor talán inkább 3–7–1–2-re érdemes játszani, minsem 3–8–1–1-re – a szerk.)

Dumbovichék nem álltak le, bemondtak még egy jó szlemet.

Fris Miklóséknak amúgy sem ment jól, és még ezt a két szlemet is a szemük közé kapták. Ezt a kőr szlemet heten mondták be, ebből azonban Kelenék hetet is vállaltak, ahhoz viszont kellett volna a jól ülő treff ász.

Ha hozzátesszük, hogy még egy jó 6 kárót is bemondott a válogatott pár (ez utóbbit a többség amúgy szintén bevállalta), egészen elképesztő statisztikát kapunk: a négy partin összesen több mint 40 IMP-t kerestek!

De hogy ne csak Winklerékről és szlemekről essen szó, íme egy szép felvevőjáték 4 pikkben, amit összesen hárman csináltak csak meg.

Talán Szilágyi Lászlóé a legszebb, aki elszöktette összes kis aduját, és már csak a káró impassz kellett.

Megcsinálta Winkler Gábor is, bár neki a dubló káró király volt az esélye – bejött, hasonlóan teljesített Mezei Katalin is. (G. D.)

I/B osztály
A napot a Bódis–Honti pár nyerte 65 ponttal, ezzel feljöttek a harmadik helyre. Az első négy helyen az alsóház, azaz a 17–32. számú párok menői állnak, de a kieső helyeken is innen vannak inkább. Azaz az alsóház és felsőház találkozóján még sok minden változhat.

A 10-es partiban Észak–Dél vonalnak szlemet kellett volna mondania – de ez csak két helyen sikerült. Lakatos Péter előtt Kelet elindult 1 káróval, és erre hatvesztős kezével könnyen tudta kétszínű majorját bemutatni. Homonnay Géza felkérdezett, és erre a rövid treff válasz érkezett – a gyors megközelítés 6 kőr zárólicitet eredményezett.

A harmadik napot az élen záró Vági–Wettl párosból Wettl Márta bebizonyította, hogy a passz is lehet hatékony licit.

Három passz után tehát a sor végén Vági Máté 1 treffel indult, az 1 kőr válaszra 4 kőrre ugrott. Márta elégnek érezte a kakaót a szlemhez, és ászt kérdezett. Felmerült talán opcióként a treff exclusion ászkérdés is, de az 5 treff kérdés két ász adu dáma nélkül válaszként túl magasra vitt volna. A szlem mindenesetre 12 pontot eredményezett mindkét párnak.

Aki indulni akart Dél lapjával, nem volt könnyű helyzetben. Szűcs Villő például 1 pikkel kezdett, majd a gémforsz 2 treff után bemutatta kőrjét is – ami akár négyes is lehetett volna.

Szlemminvit kőrben érkezett szemből, és a 8 figurapontos lap érthetően nem élt a lehetőséggel.

A 12-es partiban sokan teljesítettek kőr gémet.

Nyugat kétszer is pikket licitált, de király-bubi vezetésű színe helyett a treff királlyal indult. A felvevőnek minden színből kiáll egy ütése, de pikkre a káró, vagy elöl ülő mariázs esetén káróra a pikk dobható. Ha Dél megpróbálta a lapokat kiszámolni, akkor megtudhatta, hogy Nyugatnak a hatos pikk mellett két kőrje és három treffje volt – a káró mariázsnak tehát lecsökkentek az esélyei. A pikk ász – tíz előtt ülő kisgábli volt tehát a teljesítés esélye. Az ellenjáték azonban ezt megakadályozhatta – a menők csatájában Kuttner György időben bontotta ki a kárót, és így elbuktatta a felvevőt.

Erre megoldás lehetett Dienes Ödön megoldása: egyből a második ütésben ráhívott a pikk dámájára, és Nyugat nem látta, hogy a káró hívás lenne a végzetes.

A 16-os partiban Kelet–Nyugat evezhetett a pikk szlemig. Délről mind a négy színből volt indulás – az agresszív treff egyből adta a partit. Major indulás esetén a felvevő ütött, kiaduzott, és ráhívott a káró mariázsra. A licit és az addigiak alapján nyilvánvaló volt, hogy a felvevőnek a zárt pikk mellett kőr és treff ásza is van, tehát Dél nem lazsálhatott a káró ásszal: ha szinglit hagyott ki, akkor a felvevő ráhívhat a treff dámára, és megint csak egy minort adott ki. Nálunk kőr bubi indulás után kerültem a káró ásszal ütésbe. A felvevőnek nyilván volt még kőr lemenete a kárókhoz, úgyhogy passzív káró hívás következett. A felvevő eldobta treff vesztőit, és megpróbálta a kőr tízes elleni impasszt.

Lovas Júlia káró ász, Kardos János adu indulás után kezelte sikeresen a kőrt: az első kőr hívásba Délről a nyolcas jött, és ezután kőr dáma, kőrt játszott: a korlátozott választás alapján nagyobb esélyt láttak arra, hogy dubló bubi és nem harmadik bubi-tízes ül Délen. (F. G.)

II. osztály
Itt az ifik napja volt. Zábrádi Benjámin és Dezső Kende kezd egyre jobban formába lendülni, látszik rajtuk, hogy sokat játszanak, és jó ellenfelek ellen/partnerekkel, hiszen a Gamax 1-gyel bejutottak az országos nyolcas döntőbe, és keddenként is rendszeresen helyettesítenek az első osztályokban. Nos, ezúttal is azt kell írjuk, mint az I/A-ban Dumbovichéknál: megduplázták pontjaik számát, és átvették a vezetést, azonban ők 83-ről tornázták magukat 167-re.

Kemény Márk és Argay Zsolt is belehúzott, emlékezzünk, az első napon gyengén voltak, most azonban a napi +76 a második helyre repítette őket. Nagy Kartal és Bednay Dezső (Kartal szintén ifi) 46 pontot szerzett, és ők is dobogósok, míg Hegedűs Gál lányával, Julival, illetve Bekő Zsuzsával szépen tapad rájuk – és ha hozzátesszük, hogy Gál a LoveBridge miatt épp Franciaországban dolgozik, különösen szép ez az eredmény a lányoktól.

Csipka Szilvia és Benedek Béla kis mínusza még mindig hatban tartja őket, de mögöttük (tisztes távolságban egyelőre, de) ott lohol még egy ifi kettős, Márki-Zay János és Jánosik Máté.

Említésre méltó még Bekő Zsófia és Varga Norbert 56 pontja, ők így még csak pluszba fordultak, de még akár oda is érhetnek, ha így folytatják.

5. leosztás

A mentéseket (mint olvasóim már tudják) nagyon ellenzem: kétséges helyzetben inkább ne. (Múlt héten egyértelműnek tűnő helyzetben mentettem, és hatalmasat buktam, biztosan nem olvasom a saját cikkeimet… – megint nem fogok menteni pár évig).

De mi a helyzet a szlemekkel? Itt talán már bízhatunk abban, hogy az ellenfél tudja, hogy mit csinál, és ha mi találtunk egy nagy fitet, akkor olcsóbb lesz menteni, mint hagyni őket.
Ahogy a fenti példa mutatja, ez sem mindig igaz. Bár, ha nem indulunk az összeemelt színből, meglehet a szlem, ahogy az egyik asztalnál történt, de a legtöbb asztalon a 7–5 elosztású lap nehezen tudta türtőztetni magát – bár a külső sikén és egy darab adu kicsit gyanússá teszi a helyzetet. Káró indulásra kettőt bukik a 6 kőr, mivel nemcsak treffet lopunk, de még jár a káró ász mellé egy treff is. A 7 káró persze olcsó, de jó ellenjátékra az is bukik négyet, ami már annyira nem jó üzlet. Ha pedig nem lenne káró ütésünk a 6 kőr ellen, a 7 káróban is eggyel többet buknánk…

Persze vannak nyilvánvaló helyzetek, a hétvégi párosbajnokságon fordult elő egy kb. ilyen lap: Jxx, xxx, AKQxx, xx.

Az ellenfél 6 kőrig licitál bellben, miközben a partner minorokat ígér, ez nyilvánvaló mentés mansban. Szinte minden asztalon 7 káró kontra volt a felvétel: –300, miközben a 6 kőr benne volt.

Szóval menteni néha persze jó, de nem minden áron! (G. D.)

III. osztály
A 3. osztály negyedik napját nagy fölénnyel, 64 pontot szerezve nyerte a Horváth Attila–Nádasi Tibor kettős. Többek között a 4-es partit is jól oldották meg.

4. leosztás

Akár 1 káróval, akár 1 szannal indult Észak, partnere a hetes zárt káróval, meg még a pikk kisgáblival könnyen szlemig kormányozta a vonalat. Mármint ha 1 káró volt az indulás, akkor 6 káróban, ha 1 szan volt az induló licit, akkor viszont a 6 szan is lehetett a végállomás. A konzervatív Dél nyilván azt gondolhatta, hogy mivel partnerének a kárója a fedetlen szín, két fedetlen színe meg nincs, játsszon ő, az esetleges villáit védendő. 15 fejütés mindkét felvételben lehetett, de a 6 szanban a védők előbb lehívták jogos hat treff ütésüket.

A napot kis mínusszal záró, élen álló Petrás Gábor–Győry Anikótól bő 3 IMP-vel elmaradva az U16-os Kovács Artúr–Tőkés Dénes pár áll a második helyen, a 4. fordulót megnyerő Nádasiék mögéjük 1,05 IMP-vel jöttek fel a harmadik helyre. (F. G.)

Folytatás jövő héten az ötödik nappal. Hajrá!