Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Fazakas Gergely, Gulyás Dániel - 2023. április 20.

IMP-bajnokság 2023 3. forduló

A harmadik napot játszottuk az IMP-bajnokságon, és persze ezúttal sem maradtunk meglepetés nélkül. Az I/A-ban Selmeci Dávid, egyik ifjú reménységünk kezd egyre jobban összecsiszolódni egy „nagy öreggel”, Kovács Mihállyal (csapatuk neve az Old Boys, ezért merjük így hívni), és ez ezúttal nagyon erős napban kulminált, hiszen 64 pontot szereztek, amivel máris élre törtek – összesen 73 IMP-vel vezetnek a továbbra is (talán némi meglepetésre) az élmezőnyben tanyázó Kerti–Tichler előtt, akik ezúttal is közel 25 szerzett ponttal, összességében 70-nel másodikok. Harmadik a mindig nagy esélyes és sokszoros győztes Dumbovich–Winkler, kb. 10 pont hátránnyal. A múlt heti első Harangozó–Hittmann kis mínuszt csinált, így most negyedik, míg Fris–Kovács és Hoffmann–Magyar egyaránt jól teljesítve tapad az élen állókra. A harmadik és nyolcadik között csak 10 IMP van, tehát izgalmakban ezután sem lesz hiány.

I/A
Az első oktávban máris összecsapott a múlt heti első az eheti legjobb ellen.

Kovács Mihály nem cifrázta túl: amikor partnere kárót licitált szabadon, bemondta, ami biztosnak látszott, a 4 kőrt. Ritkán szokott az 5–0 adufelszerelés jóra vezetni, most azonban semmi gondot nem okozott a teljesítés.

Kelenék megtalálták a 4–4 kőrt ebben a partiban, de nem volt benne köszönet…

Tichler Krisztiánnak talán a kőr tízessel kellett volna indulnia, hogy tisztázza, mi is a helyzet aduban (a felvevővonalnak biztos nem árult volna el nagy titkot), bár partnerének első dolga volt eldobni a káróiból – minden ilyen dobás pedig 300-zal csökkentette a büntetést, végül tehát megúszták a kalandot 800-ból. Persze ez is 9 pontba került, mivel sok Észak–Dél 5 káróval próbálkozott, aminek semmi esélye sem volt, kiállt legalább három fekete ütés. Észak kezéből nehéz 3 szant vállalni, mivel Délen van a treff fogás, onnan viszont pikk indulásra bukik a színtelen gém.

Bár többen teljesítették a 3 szant Dél kezéből, Lajos Hanka megtalálta a buktató pikk indulást.

Szép felvevőjáték Kovács Mihálytól.

Érthető módon nem a négy kicsi pikkjét, hanem a szép hatos treffjét ajánlotta adunak, amivel csak egy baj volt: eggyel magasabban kellett gémet teljesíteni, ami nyílt lapokból nincs is benne. Néhányan meg is találták a jó 4 pikket, bizonyára kevésbé heves ellenlicitre.

Érdemes végignézni, hogyan is lett meg az 5 treff. Pontos tempóval fellopta a kőröket, lelopva egy kárót közben, így már csak a kőr dáma elleni lopimpassz kellett, miután Északról esett a KJ9, és helyesen feltételezte, hogy ha a dáma is ott lett volna, másként ment volna a licit és az ellenjáték is.

Még egy (szinte) terített nagyszlem az első osztályból.

A Hittmann-rendszer egyik érdekes része az 1 szan indulás, ami vagy egy ötös majort, vagy 4–4 majort ígér, így viszonylag gyorsan lehetett fixálni az adut, és pár kérdés után be is mondták a 7 kőrt. Ezúttal az adu barátságos volt, de a treffet egy lopással magasítani kellett – ez azért volt fontos, hogy akik a bénább nagyszlemet (7 szant) vállaltak, megbűnhődjenek mohóságukért, bár ezúttal csak egy ilyen pár volt, míg a 6 szan ellen nem tudott Észak pikkel indulni licit hiányában, így az is meglett. Érdekes, hogy összesen öt pár vállalta az összes ütést kőrben – feltehetőleg azért, mert Nyugat az első körben passzolt, és Dél ki tudott zárni pikkben, ami kissé magasra vitte a licitet, ráadásul Kelet ezután már nehezen tudta elképzelni, hogy mind a három hiányzó figura (két és fél trikk!) a passzosnál legyen. Több asztalon azonban Nyugat indulása dacára nem mondták be a „tutit”, ugyanis a 2 pikk zavarás után nem tudtak azonnal kőrt emelni (ehhez gyenge volt a lap), Kelet pedig attól félt, hogy nincs is 4–-4 adujuk, így az ászkérdés is elmaradt, pedig…

Így licitálták a nap és az eddigi három forduló legjobbjai:

Dávid passzosként jól érezte, hogy ennél jobb lapja nem lehet, amikor partnere szleminvitet adott, és bátran tovább licitált, elérve a legjobb felvételt. (G. D.)

I/B
A harmadik napot Vági Máté és Wettl Márta nyerte, majdnem 71 pontot szerezve, így átvették a vezetést. Kuttner György és Mráz Máté, valamint Fehér Péter és Moussong Gábor egyenletesen kövér pluszokkal zárták a napokat, ők vannak még a dobogón, Gulyás Dániel és Hodosi Péter pedig napközben többször vezetett, a nap végére szoros negyedikek. Az elérhető eredményt megint főleg a szlemek befolyásolták.

Az első oktáv végén jött az első szlemgyanús kiosztás:

Nyugat 1 pikk indulása után a Keletek többsége 2 szan Jacobyval kezdte a beszélgetést. Az induló hiába jelezett gyenge lapot, Nyugat látta a sajátját, és szlem alatt nemigen lehetett leállítani. Nyugat egy kulcslapot jelzett, tehát úgy tűnt, legrosszabb esetben impasszos a kisszlem – de ha kőr ászt vagy káró királyt hoz, 75 százalék fölé nőhet a teljesítés esélye.

Az ezúttal bukós szlemből két párnak sikerült kimaradni, Andrási Miklósnak és Kardos Jánosnak a gyenge szanos indulásnak köszönhetően.

Az 1 szanra Kacsa transzfert adott, Andrási Miki pedig bemutatta nagy adutalálkozását és a fedetlen dublót káróból. Kelet az ászkérdés után már látta a felvétel egyenes kockázatait, ötben leálltak, 10 IMP-t keresve.

Ismét impasszos szlem. Az első helyezett párosnál Kelet a hátára vette a pályát. Márta 1 kőrrel indult, és Dénes István ultralight 2 pikkes közbeszólással nehezítette az erős vonal életét. Máté egyből ászt kérdezett, és az egy kulcslap – a közbeszólás alapján nyilván a treff ász – hallatán röpült a 6 kőr.

Ha Észak nem kotyogott közbe, Kelet ismét a Jacoby 2 szannal kezdte a társalgást. Nyugat gyenge lapot mutatott. Ha ez a leintő licit a 4 kőr volt, Kelet kényszerhelyzetbe került – az ászkérdés után sok helye nem maradt tapogatózni, inkább bevágta a vélhetően impasszos szlemmet. Ahol 3 treff volt a leintés, ott Kelet hosszabban érdeklődhetett.

Nálunk Bárány György 3 kőrrel adott szleminvitet a 3 treff után, amire kötelezően kulcslicitet kellett adnom – a 4 treffel tagadtam a pikk kulcsot. A 4 káró licit további erőt sugallt, és ígérte a pikk kulcslicitet is. A 4 kőr további kétségeket fejezett ki, legalábbis a jó magasfigurák hiányát mutatta. Még egy kulcslicit talán belefért volna – az utólagos elemzések például egy 5 káró bátorítást láttak a leglogikusabbnak –, de érthető, hogy sok pár leállt szlem alatt, Honti László, Kepecs Gábor, Dienes Ödön, Bárány György és Lakatos Péter is a kimaradás mellett döntött.

Szlemről kellett dönteni a 21-es partiban is.

Bellben mans ellen Észak lapjával páran komoly bátorságról tettek tanúbizonyságot: elindultak 3 pikkel. Dél hat fedőt számolhatott a kezében, és a hét pikk ütés mellé öt külső ütést tudott megszámolni. Ahol gyenge 2-es volt az indulás, még licitálni kellett.

A 2 szan felkérdezésre a Kemény–Szűcs páros új konvenciót alkalmazott. A 3 treff valamilyen plusz erőt jelzett, a 3 káró relére a 4 pikk extra hosszúságot jelzett, és erre megint könnyű volt 12-ig számolni. Más pároknál a 2 szan felkérdezésre Észak egyből 4 pikkre ugrott, erre is könnyű volt szlemet mondani.

És végül egy nehezen licitálható gém.

Észak négyvesztős, hosszú kárós kezével mivel induljon? Az egyik verzió a 2 treff abszolút forsz volt, erre könnyű volt 5 káróig menetelni. A 2 treff utáni Timbuktu egy asztalon megint bosszút hozott: a 3 treff közbeszólást a pár egyik tagja természetesnek, a másik kárónak vagy kőr + pikknek vette. A 3 káró kontrát 2–1-ben kellett játszani, és a 2000-es írás kicsit torzította az IMP-k várható értékét.

Felmerült a 2 szanos indulás is, és a válaszoló öt pontja, benne egy ásszal, és még két bizalomgerjesztő – bár most nem hasznosítható – tízessel szintén gémig vitt. 1 káró–1 kőr licitmenet után Északon múlt minden. (F. G.)

II. osztály
„Keszthelyi–Hajnal–-Baka egyenletesebben teljesít” – írtuk múlt héten, nos, ez ezúttal is igaz volt, 40 pontot szereztek, ezzel magabiztosan elsők, 109 ponttal.

Újabb lelkes fiatalok, a többször az első osztályban is helyettesítő Zábrádi Benjámin és Dezső Kende (ne feledjük, ősszel a budapesti csb-n negyedik, az országos csapatbajnokságon ötödik helyet értek el!) voltak a nap második legjobbjai 51 IMP-vel, ezzel pedig már másodikak. Fischer–Sziráki továbbra is harmadik, bár körülöttük változtak a szereplők. Csipka Szilvia és Benedek Béla is megkezdte a felzárkózást, 49 pontjuk a nap harmadikja volt, ezzel ők a negyedikek. A nap legjobbja pedig a most ötödik Nagy Kartal és Bednay Dezső, a fiatalok 54 IMP-je szép teljesítmény.

Jól látszik, hogy még nagy a helyezkedés a mezőnyben, egyelőre megjósolni is nehéz, hogy a mostani első 7 párból (akik már legalább 20 pont előnnyel állnak a nyolcadikkal szemben) melyik öt jut majd fel – és a többiek és még beleszólhatnak ebbe persze, hiszen messze még a vége.

Nézzünk innen is egy érdekes partit: egy duplagém, ami nem az, de végül mégis.

9. leosztás

A 4 kőr buktatható látott lapokból, azonban valójában az a két pár, akit hagytak 5 kőrt játszani, egyaránt 13-at ütött, ami nem meglepő: Délnek az összeemelt pikk helyett káróval kell indulnia, partnerének pedig meg kell álmodnia, hogy treff lopáson bukik a parti, tehát káró-treff lopás (majd még egyszer) a nyerő ellenjáték. Ennél még az is jobb, ha biztonsági okokból 5 pikket licitálunk (vajon miért is nem tették ezek a Délen ülők? Ha a partner 1 káróval indult, majd megemelte a pikkünket, nagyon gyanús, hogy dupla fit van mindkét vonalon, és ilyenkor jobb a biztonsági „licitáljunk inkább még egyet”, mint hogy felírják az ellenfelek a bell gémet.)

A legtöbb asztalon ennek megfelelően 5 pikk ment, kontrával vagy anélkül, de egy Dél még a 6 kőrt is lementette – és könnyen lehet, hogy jól tette! A két élen álló pár egyaránt a vonalán legjobbat írta, egyikük a 4 pikk kontrát írta fel, míg a másik a fent említett 5 kőrösök egyike volt, ebből látszik, hogyan lehet sok pontot csinálni egy jól sikerült napon – persze nem árt néha az ellenfelek segítsége sem. (G. D.)

III. osztály
A napot Mészégető László és Födlesi Csenge 55 pontal nyerte, ezzel is meghálálva a napi 1-es párszámot. Három forduló után a napot 20 ponttal záró Petrás Gábor és Győry Anikó áll az élen 76 ponttal, 54-gyel második az etapot is második helyen abszolváló U16-os válogatott Kovács Artúr–Tőkés Dénes, harmadik a Németh Ádám–Simonyi Zsuzsa–Szetey András trió 35 ponttal.

3. leosztás

Dél 3 káróval indul, és Kelet–Nyugat végül 4 pikkben landol. A gém elbuktatása csak egy asztalon sikerült: a női ifjúsági válogatott keretébe tartozó Bánházi Dorina–Tóth Andrea találta meg egyedül a nyerő ellenjátékot. Dél az összeemelt káró ellenére kőrrel indul, Észak pedig lopat a kőr tízessel az ütés visszaadásának helyét jelezve. Dél tehát nyugodtan elhívhatott a káró ásza alól, hogy a negyedik ütés megszerzésével, a második kőr lopással elbuktassa a felvételt. (F. G.)

Jövő héten már a negyedik forduló következik, azaz a bajnokság feléhez érkezünk. Közben a hétvégén országos párosbajnokság is lesz, így addig sem fog unatkozni az sem, aki csak nézni akar (remélhetően jó) bridzset.