Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Fazakas Gergely, Gulyás Dániel - 2023. április 13.

IMP-bajnokság 2023 2. forduló

A második játéknappal folytatódott az IMP-bajnokság. Ezúttal már 4x8, azaz 32 partit játszottunk (legalábbis az első osztályokban). Körök a körök ellen, ezúttal már kijöhetett a különbség, hogy melyik négyes erősebb, elég szélsőséges eredmények is születtek.

I/A
Az első osztályban a nap legjobbjai Kovács Gergely és Fris Miklós voltak, akik 55 szerzett pontjukkal a hatodik helyre léptek előre az előző heti gyengébb eredmény után. Tichy Eszter és Zalai Ágnes szintén mínuszból jöttek, de az 52 IMP segítségével már ötödikek. Dumbovich Miklós és Winkler Gábor 46-ja már a második helyre hozta őket, míg a mezőnyt a két László, Harangozó és Hittmann vezeti – ők is szépen termeltek, napi közel 42 pontjukkal, összesen 67-tel állnak; az újra összeülés tehát bevált, hiszen a kupában is jól játszottak már (és fognak is, reméljük!).

A kiesési zónában többek közt a Galim két párja is megtalálható, úgy látszik, a döntetlennel való kupakiesés megfeküdte a gyomrukat kicsit. Amúgy –20 és –50 közt több mint tíz pár van, de innen még van visszaút, egyedül a –82 az utolsó helyen tűnik máris kicsit soknak.

Nézzünk pár érdekes partit az első osztályból!

Egy nem túl izgalmasnak tűnő partival kezdünk.

A 4 pikk a peches adufekvés miatt kettőt bukik, míg a 4 kőrt csak treff kezdésre vagy káró indulásra és treff visszahívásra lehet elbuktatni, ez nem sikerült sehol sem. És az 5 kőr? Dél persze látja, hogy neki lehet kettőnél több ütése is, azonban az első ütésben lazsálni a pikk ásszal nagyon nehéz. Ha pedig üt, a két magas pikkre elmennek a vesztő treffek. Persze ha látná a felvevő mariázsát, könnyebb dolga lenne. Ez amúgy a vártnál gyakoribb motívum: KQ előtt nem elszaladni az ásszal hasznos lehet, még akkor is, ha a szinglit hívja a felvevő, hiszen veszítünk ugyan egy ütést, de cserébe a felvevőnek nem lesz kettő. Az adott partiban ez a buktatást jelenti, mivel a treffekkel nem tud mit kezdeni a felvevő magától.

A 4 pikk mentés pedig ugyan látszólag fantom, hiszen ha nehezen is, de buktatható a 4 kőr – és ha picit másként lennének a lapok (pl. 1 treffet egy pikkre cserélnénk Kelet–Nyugatnál), akkor simán teljesülne is, míg ezesetben a 4 pikkben csak egyet buknánk.

Éedekes módon többen is hármat buktak a mentésben.

Az okok közt talán a legvalószínűbb, hogy úgy vélték, Nyugaton lesz a treff ász, és jobb esélynek vélték a dubló ászt, mint a bubi impasszt, pedig ezúttal az egyenes esély működött.
Argay Gyula pedig nem tudta, a felvevőnek hány treffje van, ezért inkább nem is ütötte meg a treff dámát!

Ebből nem lett baj persze, hiszen a felvevő, Lajos Hanka inkább a fenti treff helyzetben reménykedett, így szintén 500-at bukott.

Egy jó szlemet a mezőny fele kihagyott, azonban ezúttal jól jártak az óvatosak, de volt, ahol nem jól indultak a szlem ellen.

A licitből úgy tűnik, a majorok az asztalon lesznek, míg a felvevőnél igazi káró szín esélyes, így a treff indulás javasolt, ami buktat is. Igaz, Kelenéknél nem kulcslicitáltak, amire több asztalon Dél tudta jelezni, milyen indulásra vágyik. Ha 3–2 lenne az adu, el lehetne dobni aduzás után a treffet káróra akkor is, ha treffet hoztak volna – így azonban az adu bubi elkapása nem segít, mert nincs elég ütésünk. Volt olyan pár is, akiknél az ászok száma nem jött ki – a 7szan kontra pedig nem teljesült persze…

Egy érdekes 3 szan. A tavalyi arany- és ezüstérmes összecsapásán a válogatott pár volt eredményesebb, de izgalmas végignézni, miként lehetett volna teljesíteni ezt a nehéz gémet. Tubak Dánielnek például így sikerült.

Igaz, kapott némi segítséget a treff színben (Mezei Katalin mentségére szóljon, hogy partnere megkérte a színt), végül kőrben végállásba tette Délt, akinek a pikk király alól kellett hívnia a végén.


Végül egy szép parti az elsőktől.

Harangozó László szépen fogta meg az aduszínt, és így végül szürt csinált egy olyan partiban, amit sokan elbuktak.

Normálisan játszotta például Czímer Csaba is, de neki kellett volna a 3–2 adu, ami viszont nem volt barátságos, így elbukta a jó esélyű felvételt.

Ez nem Szalka Tamásék fordulója volt, az utolsó partiban nagyon nem volt mindegy, melyik színt bontja Tamás ebben a nagy téttel bíró felvételben.

Ha nem hív sosem kárót, a partner előbb-utóbb üt, és meghívja ezt a színt, ami 3-4 vagy akár 5 bukást eredményez, míg az adott ellenjátékra két szürrel teljesült a 3 szan rekontra. Egyes számítások szerint közel 40 IMP(!) különbséget jelentett, hogy sikeres volt-e vagy sem az ellenjáték… Ezután nem lehetett jól aludni. (G. D.)

I/B
Az 1. parti máris felezte a mezőnyt.

Ha Kelet ötös kárós 19 pontját felhúzta 2 szanra, akkor Nyugat transzfere után az ő kezéből játszották a 4 pikket. A felvevő előbb-utóbb válaszút elé került: pikk ász, kis pikkre Délről a tízes vagy a bubi került elő. Fedjünk a dámával vagy ne? Két eset közül kell dönteni: elöl harmadik bubi-tízes vagy harmadik király ül. A korlátozott választás elve szerint a bubi (vagy tízes) biztosan megjelenik, ha harmadik király ül elöl, ha viszont bubi-tízes harmadik ül elöl, csak 50 százalékos valószínűséggel tette pont ezt Dél – tehát szökni kell a dámával. (Másképp nézve: a hátul lévő Kx 2 eset, a dubló középfigura 4 eset. És akkor az elöl lévő KJTx-ről még nem is szóltunk – a szerk.)

Ez most nem jött be, de a felvevőnek még lehetett esélye: ha az ellenfelek nem rombolták le a treff ász lemenetet, akkor elég közlekedés lehetett az ötödik káróra dobni a vesztő treffet.

A 13. partiban 24 ponttal kellett szlemben gondolkodni.

Dél 1 treff indulására a lyukas hetes kőrjével Nyugat általában 2 kőrrel zárt ki. Ha Észak–Délnél nem kényszerítő, akkor Észak 2 pikkel be tudott lépni inviterő alatti lapot jelezve. A rutinosabb Keletek a negyedik ász-király-bubis kőr támogatással veszélyt szimatolhattak, és csendben maradtak – Dél azonban a gyenge partnerrel is szlemet láthatott. Vági Péter például 3 kőr felüllicitet adott, amire Biro Lajos tűrhető négyes káróját is bemutatta – és máris repült a 6 pikk. Hámori Zsuzsa, Berkes Márton és Vági Máté is szlemig kormányozta vonalát.

Itt Kelet–Nyugatnak kellett a jó felvételt megtalálnia. Észak 3 treffel zárt ki, Kelet egyenletes, 17 pontos lapjával kontrázott. Nyugat 7–4-t tartott káróban és kőrben – ha a kőrt választotta, akkor 4–3-ban kellett játszaniuk, és bármelyik fekete színnel kezdtek az ellenfelek, rövidülés fenyegetett. Adu ász, adu után tehát abba kellett hagynia az aduzást, és káróval aduztatni ki az ellenfelet – ha Dél már a második káróba belelopott, akkor az asztal megmaradt fekete ászával ütve a harmadik káróval még lehetett a kéz felé közlekedni, és három adu kiadásával teljesíteni.

A legszebben talán a Berkes Márton–Nieland Dániel páros oldotta meg. Dani 4 treffel megkérdezte, melyik partnere négyes majorja. Mivel 4 pikk válasz érkezett, a 4 kőr ötletét elvetette és 6 káróra ugrott – egyedül a mezőnyben szlemet teljesítve.

A 26-os partiban Észak–Délnek kevés pontból kellett a pikk szlemet kigazdálkodnia. Dél 1 pikk indulása után a gyors megközelítést például Wettl Márta alkalmazta: 4 kőr splinterjével nagy pikk támogatást, minimális gémforszot és a szingli kőrt jelzett. Délnek már csak a két ász kiderítésére lehetett gondja.

Ha Észak inkább 2 szannal ígért legalább inviterőt, Dél nekiállhatott elmélkedni a szlem lehetőségén. A 3-as magasságon a hosszú színét, a 4-esen valamelyik szinglijét bemutatva Északnak is megjöhetett a kedve a szingli kőr vagy a hosszú és erős treff jelzésére.

A 30-as partiban is Észak–Dél szlemet mondhatott.

Pölöskei András és Székelyhidi Tamás a 6-os magasságon találták meg aduszínüket: András 2 szannal indult, Tamás kőrre transzfert adott, majd 5 szannal érdeklődött, hogy milyen más színben tudnának szlemet játszani. Dél kezéből a káró logikus választásnak tűnt. A szingli kőrrel való indulás után kőr ász, kőr lopásra bukik a felvétel, de érthető, hogy a transzferált kőr után Kelet partnere egyetlen figurájaként nem a kőr ászt képzelte Kelet, persze esetleg az adu ász, sőt, akár a király is jó lehet.

Homonnay–Lakatos is az 5 szanos érdeklődés után jutott el a káró szlembe, de itt Dél lett a felvevő, és jobb ötlet híján Nyugat a kőr ásszal indult – a kőr lopás megpecsételte a parti sorsát.

40 pont felett hét pár is tanyázik, Kelin László és Zelnik Péter vezet. (F. G.)

II. osztály
Itt ezúttal a húsvét miatt hétfő helyett szerdán rendezték a fordulót.

A múlt heti elsők, Sápi–Kurucz a nagy pluszra nagy mínuszt szereztek, és jelentősen visszaestek, míg Burian-Vatai kis mínuszával még mindig ötödik. Élre tört Kiss Krisztina és Koroknai Erzsébet, akik múlt heti 24-ükkel nem tűntek ki, de mostani közel 50 IMP-jük már elég az összetett vezetéshez (+73). Keszthelyi–Hajnal–Baka egyenletesebben teljesít: 38-ra 31-et hoztak, és tapadnak a vezetőkre (+69). Hasonlóan szépen hozza a pontokat Fischer László és Sziráki László, akik 26-ra 37-et szereztek, és ezzel harmadikok, +63-mal.

Egy parti, ahol nem jó menteni.

2. leosztás

Néhány Észak–Dél elrontotta a licitet, bizonyára az történhetett, hogy Észak Dél 1 káró indulása és a 3 kőr közbeszólás után 3 szant licitált. Észak egyenletes lapjával egyszerűbbnek vélte kőr fogásával a 3 szant vállalni, ami viszont kőr indulásra persze elbukott.

Ha a partnernek három darab kőrje lenne, Nyugatnak vigyáznia kellene, és nem megütni az első két kőr egyikét sem az ásszal, hogy a felvétel bukjon – persze ehhez nem árt, ha a partner színéből lapszám szerint, nem pedig attitűdösen, MUD jelleggel indulunk. Ez utóbbi népszerű megállapodás, hogy tudja a partner, nincs figuránk a színéből (MUD: middle-up-down, azaz középső-legnagyobb-legkisebb sorrendben hívjuk-tesszük a színt). Ennek egyik baja, hogy a partner nem tudja a közepes lapból, ez vajon kettő-e vagy három, amíg már esetleg késő lesz; másrészt igen ritka, hogy a partnerünk licitál egy színt, az ellenfél fogást ígér benne, és ezután még nálunk figura található belőle… A lapszám indulás sok mindent tisztáz, az esetleges figurát pedig később még ígérhetjük Smith Peter jelzéssel (a következő kártya az ellenfél hívására azt jelzi, szerettük-e az indulást, megállapodás szerint vagy egy kicsi, esetleg egy nagy lappal). Aktuálisan mindegy persze, hogy melyiket tesszük, hiszen a partnernél négy darab van.

Visszatérve az elrontott licitekre, Dél bizonyára túl óvatos volt, amikor a fenti helyzetben (esetleg Nyugat 2 kőr licitje után, bár ez mans-bellben nehezen elképzelhető, passzos partnerrel, ilyen kitűnő színnel) Észak kontrájára csak 3 pikket mondott.

Eleve a 3 kőr kontrája nem csak négyes pikket, de legalább inviterőt is jelez, hiszen legalább a 3-as magasságra kényszerítjük a vonalat. Délnek ugyan csak 12 pontja van, épp indulóerő, mondhatnánk. De micsoda 12 pont, és micsoda javulás a licitben! A sikénünket az ellenfél licitálta, míg a partner pikket ígért, így fitünk is van, tehát a 4 pikket mindenképp bevállalhatjuk.

Voltak azonban, akik úgy vélték, hogy a 4 pikkre Kelet lapjával érdemes 5 kőr mentést licitálni, mansban vagyunk bell ellen, és a 4 pikk biztosnak tűnik (ez utóbbi igaz is). Azonban nem sok ütést hozunk, még a káró ász-dáma sem túl fényes a kárót licitáló ellenfél előtt, csoda, hogy hozunk egy káró lopási értéket, így is négyet, azaz 800-ért bukunk, mint tette ezt két pár is. Ugyan a –680/–650-hez képest csak 3-4 pontot adunk le, de ha a partner jobb, illeszkedőbb lapot hoz, akkor sem fogunk ennél esélyesen többet keresni, tehát nagy kockázat, kis esetleges nyereségért, nem éri meg. (G. D.)

III. osztály
A második napot a jól összeszokott Győry Anikó–Petrás Gábor házaspár nyerte. Főleg gémpartik jelentették az izgalmakat, kiválasztott partinkban is.

7. leosztás

Észak–Dél 26 pontból gazdálkodik, egy pár azonban nem jutott el a gémszintig. A többiek főleg 3 szant játszottak – a gyógyító treff vagy káró indulásra persze nem okozott gondot két-három szürrel is a teljesítés. Kőr indulásra azonban már volt, akinél gondok akadtak. Az asztalra csak a kőr ász a külső színű lemenet, tehát célszerű a pikket pikk király, pikk bubi átütve az ásszal sorrendben játszani, és ha nem esett a dáma, a kilencessel kihajtani. (F. G.)

A jövő héten a harmadik fordulót rendezik. Hajrá!