Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Fazakas Gergely, Gulyás Dániel - 2023. április 6.

IMP-bajnokság 2023 1. forduló

Eljött az április, kezdetét vette minden osztályban az IMP-bajnokság. Ennek lényege, hogy mindenki ugyanazokat a partikat játssza, majd az eredményt átlagolják, és az ettől való eltérést kapjuk meg IMP-ben. Minden évben az első hét picit rövidebb, ugyanis ilyenkor mindenki a saját köre ellen játszik – minden pár ugyanis négyes csoportokba, ún. körökbe van osztva, melyek általában egy csapat tagjaiból, esetleg barátokból/ismerősökből állnak, végső esetben pedig random párokból, melyekkel a rendezőség igyekszik a körök erősségét kiegyenlíteni. Régebben a köröknek még gyakran nevük is volt, „Taurus kör”, „GAMAX kör”, „Galim kör”, „FÉSZEK kör” stb., de mára már nehéz lenne nekik nevet adni, mivel sokszor a csapat tagjai nem is egy osztályban játszanak.

Persze még korai lenne nagy következtetéseket levonni, de néhány pár remekül kezdett, míg másoknak máris a javításon kell dolgozniuk. Jó hír, hogy még 7 héten át lehet küzdeni, és ezután minden héten négy ellenfél ellen kell 8-8 partit lejátszani.

I/A
Nézzünk pár érdekes partit az első osztályból!

Sokan bemondták ezt a szlemet.

Talán Hegedüs Orsolya megközelítése volt az egyik legjobb, a helyében sokan 4-5 pikket mondtak (a kizárástól függően), de ő érezte, hogy olyan kevés kell a szlemhez, hogy a partner nem biztos, hogy bemondja magától (kb. 3 darab pikk és a káró bubi, de a treff bubi is elég lehet).

Egyedül Winkler Gáborék mentettek, ami sok kőrjükkel nem volt meglepő, de végül csak keveset tudtak keresni, mert 1400-ba került a 7 kőr.

Akik nem licitáltak Kelet helyén (vajon miért nem?) alaposan megbánták, mert könnyen bemondta az ellenfél a szlemet, mint ez történt Argayék és Gálék csatájában.

A címvédő Varga István–Udvari Szabolcs pár is kihagyta ezt a remek 6 pikket:

Az ellenfél ugyan 4 kőrig licitált, de ez a kétvesztős lap többet ér, mint csak egy sima 4 pikk.

Egy újabb izgalmas parti, bár leginkább a töredékzónában – igaz, menet közben meg lehet próbálni a 3 szant is…

Ezúttal is Argayék főszereplésével, akik hosszú, küzdelmes licit után megkontrázták a 3 szant, és Czímerék nem menekültek ki, pedig a 4 kárót meg is csinálták volna, így viszont a jó ellenjátékra –800 lett a „jutalmuk”.

Mivel Észak–Dél 3 kőrt, Kelet–Nyugat pedig 4 kárót tud teljesíteni, ezek lehetnének a legjellemzőbb beírások, azonban igen sokan a zárt káróval és erős lappal megpróbálták a 3 szant, ezután már Délen múlt, elindul-e a treff ász-királyból, illetve ha igen, folytatja-e a színt.

Fogaraséknál a treff tízes nem kért, és Földi József hitt a partnerének, és fordult – pechjére nem pikkre, hanem kőrre…

Hosszú és kalandos licit után jutottak Lévai Ferencék a par-score-ba.

Várakozásunkkal ellentétben egy asztalon sem volt 3 szan–kontra–4 káróba kimenekülés a helyzet, viszont ahol összeemelt kőr után indulni kellett a 3 szan ellen, többen a közös színt hívták, és ezzel –600-at (és –10,5 IMP-t) szereztek, azonban a treff ászt hozók többnyire felírták a 3 bukást.

Végül még egy szlemparti, amit viszont csak négyen mondtak be, Winkler Gáborék például így.

Ehhez (az ellenfélnek, Talyigás Péternek hála) kommentárt is kaptunk, mire gondolt a költő?

Winkler Gábor: valószínűleg a pikk ász hiányzik, és kőrrel fognak indulni, de treffre még épp el tudja majd dobni Dumbovich Miklós a rossz kőrt még a pikk ász kiadása előtt (ha van neki még kőrje, tesszük mi hozzá).

Persze a káró dáma esése kellett a dologhoz. A legjobb szlem talán a 6 treff, hiszen pikkre eldobható a káró aduzás után, míg a 6 pikk sem rossz, ott fordítva tudjuk a vesztők eldobását elképzelni – más kérdés, hogy a szingli treffünk miatt a treff indulás, majd adu ász kiadásakor kőr hívás megnehezítheti az életünket, és még a káró lopás is baj lehet (szingli dáma), ha azzal indulnak. Egyéb esetekben az kell, hogy a káró dáma beessen, tehát talán a szlem erősorrend mégis 1. 6 treff, 2. 6 káró, 3. 6 pikk.

Mivel minden barátságos volt, így minden szlem benne volt.

Hogy ne csak rossz partikat írjunk Dombi Gergelyéktől, ők így mondták be a legjobb 6 treffet.

A 6 treff licit a káró összeemelése után nem lehetett nagyszlem invit, tehát javaslat volt, Gergő pedig hitt partnerének, hogy ez lesz a jó felvétel.  (G. D.)

I/B
Az IMP számolásmód szeszélyei folytán – egy impasszos szlemen a kiesés és feljutás is múlhat – az I/B mezőnye igen vegyes képet mutat. Legalább öt pár az I/A-ban is a dobogóért küzdhetne, ugyanakkor féltucat pár hosszú ideje csak a II. és III. osztályban játszott ezidáig. Úgy tűnik, idén is a főleg szlemek képében előkerülő szerencse fog sokat számítani.

A 3-as parti egyből vízválasztó volt.

A mi asztalunkon Kepecs Gábor Keleten 7–5-jével a majorokban nem sokat hezitált: a negyedik szín licitjével megpróbálta megtudni, partnerénél van-e a kőr király, majd szlemre ugrott.

A reménykedő káró ász indulás után sok dolga nem akadt: ráhívott a kőr dámára, és megszabadult két vesztő kőrjétől.

Akik treff vagy pikk kezdést kaptak, sem tudtak mást csinálni: aduzás után ők levették a treff királyt, és bíztak a kőr dáma szökésében.

Vida Mihály az 1 káró indulásra 3 treffel zárt ki – partnere passzos volt, mansban bell ellen meg nincsenek követelmények, pláne, hogy nem Ghestem kétszínűt játszanak. Kelet 7–5-jével a majorokban kontrázott, és Kelet rövid majorjaival, de jó négyes adujával észszerűen bennemaradt. Némi segítség is kellett, hogy a felvétel ne négyet bukjon az elfogadható 800-ért.

Általános mansban a negyedik helyen ülünk, és lapunk: T, AKQJT, A9, Q9753.

Balról gyenge 2 káró az indulás, partnerünk meglepetésre 2 kőrrel szól közbe, jobbról 4 pikk. Akiknél így ment a licit, annak szerencsés és bátor partnere van, hogy az ötödik kilencessel beavatkozott a licitbe. Hátradőlhetünk és 6 kőrt vállalhatunk.

Sok helyütt a 2 káró mesterséges lett volna, Nyugat passzolt, Észak meg 1 kőrrel tudott indulni – ott sem okozott problémát a szlem bemondása. A többi asztalon az Északok többsége a 2 káróra csendben maradt – és sehol nem sikerült Észak–Délnek megtalálnia a szlemmet. A legszellemesebben a Homonnay–Lakatos pár védekezett: a gyenge 2-es indulásra Lakatos Péter három pontjával erőt sugallva felkérdezett, és ez Észak–Délnek elvette a kedvét a szlemtől.

Ahol Kelet gyenge hetes pikkjével a 2 káróra 3 pikket vagy a szintén szellemes kényszerítő 2 pikket licitálta, ott Dél kontrával majd várhatóan a 4-es magasságon 4 szannal jelezhette volna kétszínű lapját. Ha viszont Dél valahány kőrrel jelentkezik, Észak is megoldhatta volna a helyzetet, ha nem emel, hanem treff kulcslicittel mutatja be nagyszerű fitjét.

És egy indító kijátszási probléma. Lapunk Délen: A74, KQJT2, 84, Q53.

Bellben vagyunk mans ellen, partnerünk passzol indul, jobbról 1 pikk. 2 kőrrel beszállunk, balról 4 pikk, Kelet ászt kérdez, majd az egy ász hallatán szlemet mond. Mivel indulunk?

Sok támpont híján a 16 asztalból 14 kőr magasfigurával kezdett (jó, 12 asztalon csak a gém ellen), és erre Kelet 12 ütést vitt haza: két kárót és egy kőrt lopott az asztalon, egy kőrt dobott a treff ászra, és volt még egy tempója az asztalról, hogy az utolsó aduval az aduzáshoz is a kezébe jusson.

A legjobb indulást Láng Róbert találta meg: az adu ász, adu hívás két létfontosságú adut is elvett az asztalról, és a felvevő már csak 11 ütésben reménykedhetett.

A mi asztalunkon passzos partneremtől sokat nem vártam, és passzoltam az 1 pikkre, és így Kuttner Gyuri pontosabb képet tudott kapni partnere lapjától. Mráz Máté a négyes adutámogatást és hatos treff mellékszínét erős Bergennel fogalmazta meg, és utána bevallotta kőr szinglijét is. A 6 pikk ellen így a kőr indulást elvetette, de az egyből buktató pikk ász-pikk helyett a kis pikkel indultam. Az átmenetek hiánya azonban a felvevő ellen dolgozott – eggyel kevesebb tempója maradt mind a három piros vesztő lelopásához és az aduzás befejezéséhez. Az 13. ütést szerencsés ultimóként az adu hetesem tudta vinni. (F. G.)

II. osztály
A másodosztályban is megkezdődött a játék, itt a hét legjobbjai Sápi Vilmos és Kurucz József voltak, akik 49,5 pontot szereztek, bár csak egy féllel többet, mint Burian Fendall és Vatai József. A harmadik-negyedik helyen is szoros a küzdelem 37 pont körül két trió közt: Keszthelyi–Hajnal–Baka, illetve Hegedűs Gál–Hegedűs Júlia–Bekő Zsuzsa egyaránt jól kezdte a bajnokságot.
Némi meglepetésre Kemény Márk és Argay Zsolt, legjobb ifi párunk –12 IMP-vel kezdett, igaz, Márk helyettessel játszott, de szerencséjükre hosszú még a bajnokság.

8. leosztás

Persze innen is hoztunk egy izgalmas partit a duplagémek kedvelőinek.

A játszma érdekessége, hogy jó ellenjátékra pikkben csak 9, míg káróban mindig 11 ütés szerezhető Észak–Délen, azonban a 4 pikkesek is többnyire hazaértek. Ami meglepő, hogy sok asztalon egyik színt sem próbálták meg gémmagasságon, ami azért fájhatott, mert az ellenfél 4 kőrje viszont benne van. Így aztán sokat kerestek azok, akiket hagytak piros major gémet játszani.

A 4 kőrt el is lehet bukni, ha a nyilvánvaló szingli treff indulásra/hívásra adu impasszt adunk, míg ha felülről aduzunk, akkor Délnek már nem marad kőrje, hogy ellopja a treffet.

Az 5 kárót hogyan is teljesítjük? Ha elhisszük a nagy küzdelem után, hogy könnyen lehet 4–1 a pikk, máris kezdhetjük a színt a bubival, és hiába fed előbb-utóbb Kelet a dámával, a hetes esése miatt a kilences is bekeríthető – ez két felvevőnek is sikerült (persze ha az ellenfél maga hívja a pikk hetest, még könnyebb).

És hogyan kellene licitálnia Délnek? Ez már nehezebb helyzet, hiszen Nyugat indul 1 kőrrel, a partner passzol, Kelet pedig valamilyen kőr emelést ad. A 2 kőrre könnyű, kontrázunk, azzal a tervvel, hogy ha a partner a treffet választaná, még tudunk káróra igazítani, míg a 3 treff vagy 3 káró Bergen emelésre 3 kárót/kontrát licitálhatunk, és a várható 4 kőrre majd 4 pikket – a partner érteni fogja, hogy sok kárónk és négy pikkünk van. Abban reménykedni Délen, hogy majd a 4 kőr elbukik két ász-királyunknak hála, hiú ábránd. Partnerünk hoz egy aduütést, és még így sem… (G. D.)

III. osztály
A 3. osztály eredményét is főleg a szlemek döntötték el – indokolatlan nagy bukások nem borzolták a szkórlapot. A mezőnyt Staniszewski Witold–Vécsei Katalin pár vezeti, reméljük, a magasabb osztályokban is új neveket tanulhatunk majd meg. A második helyen a rutinos Dobóczky–Szombati pár végzett, akik a nap mindhárom izgalmas szlempartijának aktív résztvevői voltak: kettőt ők mondtak, egyet ellenük.

9. leosztás

Szinte mindenki pikket játszott, és a 6 pikket kis kőr indulásra fegyelmezetten kell játszani. A kőr impassz valószínűleg nem fog ülni, de a pikk impasszról is le lehet mondani: először a kárót kell deblokkolni, hogy a káró királyra is majd dobni lehessen. Tehát a biztonsági játék kőr ász, káró ász, káró dáma, pikk ász, pikk dáma – és a két vesztő kőr dobható a két magas minor lapra. (F. G.)

Folytatás jövő héten négy további oktávval a második játéknapon. Hajrá!