Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Kovács Gergely - 2023. július 27.

Hétfőn kezdődik az ifi-vb Veldhovenben – Beharangozó

Vasárnap hajnalok hajnalán (4.30-kor) találkozik a magyar utánpótlás-bridzsválogatott a Ferihegyen repülőtéren. Hollandia felé veszi az irányt a három csapat (U26-os lányválogatott, U16 és U21), és a tavalyi Európa-bajnokság helyszínén, az Eindhoven melletti kisváros, Veldhoven egykor kolostorként működő „labirintusában” a világbajnokságon vesz részt.

Kvalifikáció
A világjárvány miatti kényszerszünet után tavaly rendezték meg az utánpótlás Európa-bajnokságot a hollandiai Veldhovenben. Jó pár évvel korábban az U16 jelent meg mint új kategória a világversenyeken, most a másik irányba tágították az ifik korhatárát, tavaly debütált az U31. Magyarország mind az öt korcsoportban indított csapatot, az U16, az U31 és a lánycsapat világbajnoki kvalifikációt érő, illetve vb-meghívást jelentő helyen zárt. Az U21 csak egy hellyel maradt el ettől, így várható volt, hogy majd ott tud lenni a világbajnokságon, egyedül az Eb-t leginkább tapasztalatszerzésnek tekintő U26 nem biztosította helyét a vb-n.

Végül mégis csak három magyar csapatnak szurkolhatunk hétfőtől. A világszövetség a tavalyi Eb-n látotthoz hasonlót húzott, és minden kategóriában legföljebb két, a korhatár fölött egy évvel lévő játékosnak engedélyezte az indulást, ezzel kompenzálva a Covid miatt világversenyről lemaradókat. Ennek egyik következménye az lett, hogy a Lajos Hanka–Szűcs Villő pár indulhatott az U26-os női csapatban, ők azt preferálták az U31-gyel szemben, ezek után pedig nem lehetett nívós magyar csapatot kiállítani a legidősebb korosztályban.

Utánpótlás versenyeztetési bizottság
Az utánpótlás versenyeztetési bizottság az ősszel alakult azzal a céllal, hogy a klasszikus utánpótláskorú, tehát a 26 éven aluli válogatottakkal kapcsolatos kérdésekben döntsön, a csapatokat érintő intézkedéseket összehangolja, a problémákat transzparens módon becsatornázza. A bizottság (UBi) a válogatottak mindenkori edzőiből és a versenyzők képviselőjéből áll, elnöke jelenleg a szerző, mandátuma a jelenlegi összeállításában szeptember 15-ig szól, hogy legyen még lehetősége levonni a világbajnokság konzekvenciáit. A terv az, hogy azután a válogatottak új szakvezetősége alkotja majd az UBi-t.

Az UBi a meglátásom szerint több területen is hasznos volt, de az első év alapján azért gyűltek olyan tapasztalatok is, amelyek alapján igazítani kell a működésén. És idő kell ahhoz is, hogy az érintettek hozzászokjanak egyáltalán a létéhez.

Kolibri tábor
A világbajnoki indulók egész évben sokat dolgoztak fejlődésükért, bajnokságokon, versenyeken játszottak, edzőtáborokban gyakoroltak. Az immár szokásosnak mondható Kolibri tábor viszont alighanem a legtöbbjüknek kiemelkedő felkészülési esemény volt.

Az idei tábor bő egy hétig, szombattól vasárnapig tartott nagyjából egy hónappal a világbajnokság előtt. A tavaly előtti és a tavalyi lakitelki táboroktól igen elütő környezet fogadta a fialatokat az idén Mezőkövesd-Zsóryn. Kisebb kényelem, puritán szállás, de a szokásos jó hangulat és tartalmas szakmai munka. Én a vb-szereplők szemüvegén keresztül úgy tekintettem rá mint egyfajta főpróbára a nagy megmérettetés előtt. Még az időtartama is nagyjából annyi volt, mint annak, aki eljut a vb végjátékáig. Ennek megfelelően történésekkel teli, kimerítő és igen hasznos volt a tábor. A válogatottak mellett természetesen sok olyan fiatal bridzsező táborozott velünk, aki még messze nem tart ott, mint a vb-indulók, sokan még a játék alapjait gyakorolták Mezőkövesden. Jó volt ilyen sok ifjú bridzsezőt egy táborban látni.

Nagy könnyebbséget jelentett, hogy megúsztuk kánikula nélkül. De a legfontosabb talán mégis az, hogy a Kolibri tábor létszáma évről évre növekszik. Pedig az idén nem kaptak támogatást a gyerekek a részvételi díjra, vagyis még úgy is nagyobb anyagi terhet rótt ez rájuk, a szüleikre, hogy Hodosi Péter alapító-főszervező igyekezett a megfelelő, de lehető legolcsóbb helyszínt megtalálni ebben az pénzügyileg igencsak embert próbáló időszakban.

Vb-költségek
A szövetség vállalta, hogy kifizeti a csapatok 1000-1000 eurós nevezési díját a vb-re (az U16-nak nincs nevezési díja), illetve állja a KO-szakaszba jutó csapatok kiesés szakaszra vonatkozó extra szállás- és étkezésköltségét, ami valamivel több mint 90 euró/nap/fő.

A vb-indulók többségét adó MTK 1,6 millió forinttal szállt be a költségekbe.

Pár sporttársunk adott össze összesen egymillió forintot a célra, és közel ugyanennyi folyt be az ifik vb-szereplésére indított szövetségi kampányban. Százezer forint jött még be dedikáltan konkrét játékosok támogatására sporttársunktól.

Az öt nem játszó résztvevő (kapitányok, edzők) mindegyike vállalta a szervezés megkezdésekor, hogy nem tart igényt kompenzálásra, fizeti a vb rájutó teljes költségét, hogy a versenyzők minél nagyobb arányban részesüljenek a támogatásból, de a kampányból befolyó összegből végül egy kis részt az edzők vb-költségeinek mérséklésére fordítottunk.

Nagy támogatást jelentettek a fönti hozzájárulások, de így is mélyen a zsebükbe kellett nyúlniuk a versenyzőknek, illetve szüleiknek.

Magyar vb-válogatottak
U26 lányok: Bekő Zsuzsanna–Hegedűs Júlia–Tóth Andrea, Lajos Hanka–Szűcs Villő – nem játszó kapitány: Kaderják Levente

Végül úgy alakult, hogy a lányok öten, egy állandóan játszó párral és egy fiatalabb, forgó trióval utaznak a vb-re. Hankára és Villőre nagy teher hárul, de nekik meg is van az ehhez szükséges tapasztalatuk. A fiatalabbaknak lesz lehetőségük pihenni, de a 22 fordulós alapszakasz megterhelőnek ígérkezik az egész csapatnak. (Hátul balról Zsuzsi, Andi, Villő, Hanka, elöl Juli)

U16: Biborka Bernadett–Juhász-Molnár Mirkó, Kovács Artúr–Tőkés Dénes, Szabó Ginus–Zábrádi Zsófia – nem játszó kapitány: Szücs Leó; edző: Kovács Gergely (Geri, Leó, Mirkó, Dini, Zsófi, Detti, Artúr, Ginus)

Az első négy játékos ott volt a tavalyi Eb-n a legjobb magyar eredményt, ötödik helyet megszerző csapatban, azóta sokat fejlődtek, értek. Ginus és Zsófi egy év alatt a nulláról vagy annál nem sokkal magasabb szintről emelkedett elképesztő ütemben, ők jövőre is U16-osok.

U21: Argay Zsolt–Kemény Márk, Dezső Kende–Zábrádi Benjámin, Jánosik Máté–Márki-Zay János – nem játszó kapitány: Szabó Csaba; edző: Tubak Dániel

Zsolt és Márk tavaly a hátukon vitték az U21-es csapatot az Eb-n, utána a nyílt világbajnokság párosversenyében ezüstérmet szereztek, jövőre már egy korosztállyal feljebb versenyezhetnek csak. Máté és Jani is együtt játszottak tavaly az Eb-n az U21-es válogatottban, az a rutin, és az elmúlt egy év sokat jelenthet az esetükben, főleg így, hogy most végig egy országban, itthon készülhettek. Kende is U21-es volt tavaly, az egyetlen új ember, Beni tavaly még az U16-ban játszott. (Balról Dani és Csaba, Kende, Márk, Beni, Máté, Zsolt, Jani)

Lebonyolítás
A vb előtti héten a nyílt Európa-bajnokságot rendezik meg a helyszínen. Itt magyar nem játszik, de mivel ezt a versenyt és aztán a világbajnokságot is részben LoveBridge-en játsszák, a Visoft küldöttsége már jó néhány napja kiutazott és kint gondoskodik a zökkenőmentes lebonyolításról.

Már ami a licitet illeti, ugyanis az előző „részben” azt jelezte, hogy ahogy a tavalyi Európa-bajnokságon, úgy most is tableten lelicitálnak a játékosok, majd félretolják a tabletüket, előveszik a tokból a kártyákat, és azzal játsszák le a partit. A LoveBridge-en természetesen le lehetne a megszokott módon játszani a teljes partikat, de az európai szövetséghez hasonlóan a világliga is az öszvérmegoldást választotta mondván egyelőre nem akarják teljesen elvenni a kártyaélményt. Így aztán ott a rengeteg tablet és a fordulóként leosztott több mint ezer tok is, micsoda pazarlás! Persze ha ez az útja a full tabletes bridzsnek, legyen. Csak rossz belegondolni, hogy az összes asztal összes partijának minden mozzanatát követhettük és visszanézhettük volna, így viszont marad a pár kiválasztott BBO-s meccs az operátorok várható ügyetlenkedéseivel terhelve.

Információk a világbajokságról itt található.

Az U26-é a legnagyobb mezőny, ott mind a 24 férőhelyet feltöltötték, a többi három nyílt kategóriában 20-20 válogatott indul, a nőknél 12 a létszám.  A nagylétszámú mezőnyök körmérkőzéssel nyitnak, a lányok duplakört játszanak, a meccsek 14 leosztásból állnak, az U16-nál 12-ből, a játékidő 2 óra.

A játék 9.30-kor kezdődik, és a leggyakoribb, négyfordulós napokon 19.15-ig tart.

A hétfőtől péntekig tartó alapszakasz első nyolc helyezettje jut be a rájátszásba. Szombaton lesznek a negyeddöntők, vasárnap az elődöntők, hétfőn a döntők és a bronzmeccsek.

Eléggé adja magát a KO-szakaszba jutás célként, és mindhárom válogatott ki is mondta, hogy az az alap eredménycéljuk, hogy az alapszakaszból továbblépjenek. Ezért szorítsunk hát a jövő héten!