Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Kelen Károly - 2022. augusztus 25.

Fischer Brigitta bridzsvilágbajnok!

Fischer Brigitta 28 éves magyar építész a wroclawi nyílt bridzsvilágbajnokság női csapatversenyén aranyérmet szerzett! Csapatának felállítása: Joan Brody (Egyesült Államok), Fischer Brigitta (Magyarország), Marion Michielsen (Svédország), Cecilia Rimstedt (Svédország), Sandra Rimstedt (Egyesült Államok). 

(Sandra Rimstedt, Marion Michielsen, Joan Brody, Fischer Brigitta, Cecilia Rimstedt: a női csapatvilágbajnok)

Az ellenfél a döntőben: Kathrine Bertheau (Svédország), Hjordis Eythorsdottir (Egyesült Államok), Jessica Larsson (Svédország), Janice Seamon-Molson (Egyesült Államok), Nevena Senior (Anglia), Nicola Smith (Anglia).

A döntő első napjáról itt olvasható a Bridzsélet beszámolója. A wroclawi 16. nyílt világbajnokság honlapja itt érhető el.

Volt már magyar világbajnok: Kovács László és Poór Andor 1937-ben, azaz 85 évvel ezelőtt a budapesti Vigadóban rendezett világbajnokságon megnyerték a párosversenyt. Hozzájuk csatlakozott most Fischer Brigitta!

A csapatok 6x14 partit játszottak, a döntő második napjára három etap jutott. 96–96-os állásról, azaz döntetlenről kezdődött az utolsó előtti 14 játszma.

Rögtön az első partiban bemondott és teljsített egy 6 pikket az ellenfél, mert Marion Michielsen nem találta el az indító kijátszást. –13 IMP. Két parti, két szür, és a TriI Polar előnye 15 IMP-re nőtt.

Aztán jött ez:

A partner kinyitotta licitet. Mi legyen, mit licitálna az olvasó a világbajnoki döntőben?

Fischer Brigitta nem ijedős fajta. Négyes kőrjével passzolt! Tessék kattintgatni a Next gombot, és láthatóvá válik, hogy a kontrázott 2 kőr kettőt bukott 500-ért. (Talán lehetett volna jobb az ellenjáték…)

A másik asztalon is 1 pikket licitált Kelet a harmadik helyen, de Cecilia Rimstedt a kontrára nem mondott 2 kőrt. A 3 szan ellen pedig elindult a pikk királlyal, a felvevő így csak hét ütésig jutott: – 200 ért, 12 IMP a Brody csapatnak.

A következő játszmában Marion Michielsen mutatta meg, miért említette őt a meccs előtt az ellenfél játékosa, Hjordis Eythorsdottir a világ legjobb női játékosaként.

Dél nem indult el hosszú színéből. Ez jó hír volt, de a pikk tízes kezdés után is volt min gondolkozni. (Tessék megnyomni a Next gombot.)

A felvevő vagy két percig nem is kért lapot az asztalról, majd ütött a dámával. Hogyan tovább?

A káró húzhat, na de akkor is csak két pikk, öt káró és egy kőr ütés látszik. Ki kell használni, hogy a pikket sikerült az asztalon ütni. Michielsen treffet hívott. Aki a Nextet használja, látja, hogyan jutott 11 ütésig: ült a treff impassz, aztán meg 2–2 volt a szín elosztása, +460.

De a felvevő teljesíthet akkor is, ha Délnél van a dáma. Csak kőr hívása lehet veszélyes, ám az sem árt, ha neki osztották a királyt.

A másik teremben Dél kőrrel kezdett, és a felvevő reménytelen helyzetbe került. Üthetett a dámával, de nem tudott asztalra jutni, hogy meghívja a treffet. A káró ráadásul nem húzott, még ahhoz is ügyesnek kellett lennie, hogy egyet bukjon. – 50, 11 IMP a Brodynak.

Az utolsó 14 leosztásra 6 IMP előnnyel ült le a Brody csapat. Az első hét játszmában nem történt semmi különös. A „mieink” három leosztás három szürjével 3 IMP-t szereztek.

Azután jött ez:

Jaj! Brigi bátran közbeszólt, és a svédek elkapták 2 pikk kontrában. Sima 800 bukás volt benne, de szerencsére az ellenjáték nem volt világbajnoki. Ha Bertheau a káró király helyett a treff bubit játssza ki, alkalma lett volna többször is kőr hívással adukat magasítania a partner kezében…

A másik teremben nemteljesült a 3 szan. – 11 IMP. Ha az ellenfél még egyet ütött volna a 2 pikk kontrában, –13 IMP.

Sokáig úgy tűnt, hogy ennek szerepe lesz.

Két partival később sikerült egy 2 kárót egyszer többször buktatni: +100, +3 IMP, és máris 1 IMP-vel Brigiék vezettek. Aztán egy szürrel megduplázták előnyüket, (Brigi szépen kicsit hívott a káró AT8-ból, miután partnere indulása után az első ütést elvitte a kőr királlyal, így három kárót elvitt az ellenjáték, odaát az ellenfelének az ő helyében a játék későbbi szakaszában sem sikerült ez, a káró ászt hívta, így ütött a kézi káró dáma a harmadik menetben).

Két pont előnnyel jött az utolsó játszma.

Cecilia Rimstedt teljesített egy nehéz 1 szant, Fischer Brigitta teljesített egy nehéz 2 pikket: +90 és +110, 5 IMP ide.

Brody–TRI Polar 133–126.

Értitek, emberek, a mi Brigink bridzsvilágbajnok!

Szívből gratulálunk!

Kemény–Trenka a páros világbajnokság döntőjében

A páros világbajnokság A középdöntőjében a legjobb 47 közé kellett kerülni a biztos döntőbe jutáshoz. Kemény György–Trenka Péter a hat forduló (96 leosztás) során végig jól játszott, álltak a tizedik helyen is, végül 52,81 százalékkal a 31. helyen végeztek, azaz péntektől két napon át szurkolhatunk nekik a világbajnoki döntőben!

Czímer Csaba–Szalka Tamás 47,94 százalékkal 83. lett a 119 erős pár versenyében.
A selejtezőt a svéd Mikael Rimstedt–Ola Rimstedt nyerte, ők Brigi csapattársainak a testvérei, és az új magyar világbajnok Olával fog játszani a vegyes csapatok versenyében. Nagyon jó párosok jutottak a döntőbe. Például az amerikai Grue–Moss, az angol–norvég Hoftaniska–Charlsen, a norvég–svéd Helgemo–Nyström, a holland Muller–De Wijs, a francia–svájci Multon–Zimmermann, a német Auken–Welland (ők lesznek az egyik pár Brigi vegyes csapatában), az amerikai Zur-Campanile–Widalvsky (Sabine Aukenen és Migry Zur-Campanilén kívül nem találtam nőt a továbbjutók között), az izraeli Birman–Padon, a francia Bessis–Lorenzini és több neves lengyel páros.

A B középdöntőben Dumbovich Miklós–Winkler Gábor nem kezdett jól, de ma nagy hajrát vágtak ki, öt játszmával a befejezés előtt a kilencedik helyen álltak Volt esélyük a továbbjutó öt közé kerülni. A vége viszont nem sikerült: 54,56 százalékkal a 13. helyen fejezték be a versenyt. Hodosi Péter–Gulyás Dániel 50,32 százalékkal 47., Tubak Dániel–Vikor Attila 50,24 százalékkal 48. lett.

A nyílt csapatverseny elődöntői hihetetlen izgalmakat hoztak. Öt partival a befejezés előtt mindkét meccsen tíz IMP-nél kevesebb volt a különbség. Aztán a Ventin–Robinson meccsen kinyílt az olló, a Nickell–Black Team mérkőzésen még az utolsó partiban is fordulhatott volna a kocka.

A végeredmény:
Ventin (Palma–Ventin, Mendes de Leon–Sprinkhuizen, Pacareu–Wrang)–Robinson (Gold–Zia, Berkovitz–Meckstroth, Korbel–Robinson) 136–97

Nickell (Nickell–Katz, Levin–Weinstein, Greco–Hampson)–Team Black (Hult–Hallberg, Paske–McIntosh, Black–Bertheau) 118–115

Kicsit sajnálom, hogy a két nagy öreg, Zia és Meckstroth nem került a döntőbe. De azt hiszem, az ő idejük lassan lejár, nagyon erős az új nemzedékek mezőnye!

A szimfonikus zenekar még most is győzelmi indulót játszik Fischer Brigitta tiszteletére a fülemben. De az élet megy tovább: Hajrá, Kemény Gyuri és Trenka Peti, csapjatok szét közöttük!