Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Gulyás Dániel - 2023. október 18.

Éles a küzdelem az I/A első helyéért – csapatbajnokság 2023 6. forduló

A hatodik játéknappal átfordultunk a bajnokság második felébe. A legmagasabb osztályban ezúttal is elmaradt egy meccs, ennek ellenére kezd körvonalazódni, hogy kiknek van esélye az első hatba kerülni (országos döntő), és kik harcolnak a bennmaradásért – persze változó forma esetén még simán lehet célokat váltani, akár mindkét irányba.

I/A
Ami biztos, hogy a Szigethy továbbra sem enged dobogós álmaiból, újabb skalpot gyűjtve a héten – ezúttal a szerző csapatát győzték le, nagy sajnálatunkra. Az Angels viszont egyenesen élre állt a szintén kissé tartalékos Visoft elleni győzelemmel (míg nálunk a névadó és partnere hiányzott, addig a LoveBridge csapatból Szilágyi László nemzetközi megmérettetés miatt volt távol: hajrá, Schaltz!). A Feel the Card döntetlen értékű győzelmet aratott a FÉSZEK felett, és ezzel már harmadik, míg ellenfelük ötödik. Negyedik helyre jött előre a Galim nagy győzelmével a lassan nagy bajba kerülő Ecosoft ellen, bár ez a pozíció nem tükrözi jól, milyen remekül állnak Gál Péterék, hiszen 11 pont a hátrányuk csak, és van egy elmaradt meccsük, igaz, hogy a Gamax ellen senki nem mehet biztosra. Utóbbiak szintén győztek az eddigi meglepetéscsapat, a Libella ellen, így kapaszkodnak – ha ők nyernek nagyot a halasztott rangadón, csatlakozhatnak az élmezőnyhöz, míg a vesztes ellenfelük szinte pont átlagon áll, és hatodik ezzel. A Budaörs 17–P-T meccset elhalasztották, így mély pozíciójuk nem tükrözi híven, hogyan is állnak, de bármelyikük is nyerne nagyon, nem kerül a mezőny első felébe.

Nézzünk néhány izgalmas partit ezúttal is, elsősorban a forduló legnagyobb rangadójára, a két F-betűs csapat csatájára koncentrálva.

A második partiban ütött a gyenge szan, illetve az ellene való licit megállapodások (hiánya?).

A gyenge szan ellen tanácsos persze büntető kontrát játszani, de mit jelentenek a további licitek? Siba Gergőék nem gondolták egyformán: Kelet információs kontrát adott, Nyugat pedig büntetőnek vélte, és elpasszolta, ami nagyon drágának bizonyult. A 2 káró kontra benne volt, de ugyanígy teljesült a másik asztalon a 4 pikk is a másik vonalon, így 12 ponttal kezdett a FÉSZEK.

A félidei több mint 20 pontos előnyét végül eladta a Feel the Card, sőt, kellett is némi szerencse ehhez a 12 IMP-hez a második félidőben.

A legtöbb asztalon 4 kőrt játszott Észak, Kelet lehívta a treffjeit, majd hívta a szingli pikkjét, és nem volt nehéz a lopást megtalálni, így esett ez a nyílt teremben. A zártban azonban a küzdelemben nem a kőr, hanem a szín nélküli gémet vállalták a vendégek, ami váratlan sikerre vezetett: Kelet nem érzékelte, hogy 6 treff lehívható, inkább bízott partnere külső beütésében, így meglett a 3 szan. Érdekes, hogy volt olyan meccs, ahol kihúzták a 4 kőr egyenlőt, mivel Kelet egyből pikkel kezdett, és Nyugatnak úgy tűnt, hogy a treffet kell aláhívni, nem a lopást megpróbálni, hiszen a partnernek nem lehet treff ász-királya… Bár hogy milyen buktatásban reménykedett, nem tudhatjuk.

Izgalmas volt a következő parti is sok meccsen.

Kelet–Nyugat sok helyen nem játszott gémet, vagy Dél pikkel indult, amire már nem lehet elbuktatni a 3 szant.

Trenka Péter (Angels) azonban megtalálta a buktató kijátszást: a treff királyt! Erre még a káró húzása dacára sem lehetett teljesíteni, mert Észak ki tudott nevelni időben még egy treff ütést, és a felvevő nem jutott időben a pikk ütés(ek)hez. Ugyanezt a hívást megtalálta Zalai Ágnes (Feel the Card) is, neki is gratulálunk a szép induláshoz!

I/B
Az I/B-ben szinte minden tiszta, egy fordulóval a szétválás előtt (a két csoport első négye a felső, a második négye az alsó házba kerül a hetedik forduló után) lehet lassan fogadni, kik fognak a feljutásért, kik pedig a kiesés ellen küzdeni. Mivel minden elmaradt meccset lejátszottak, már teljes a tabella is.

Ha eddig esetleg kétséges lett volna az A-csoportban a Lowel felső házas helye (nem volt az, végig az élen tanyáztak szinte), most már matematikailag is biztos, hiszen az előrehozott felsőházi rangadón legyőzték a Durostone-t, és már biztosan elsők is, negyedik helyre taszítva az eddig második Bekő–Révaiékat, míg a SZTAKI és az Interface végre hozta, amit várt tőlük az értő nézősereg, 20–0-s győzelmet, amivel felértek a dobogóra, és szintén máris a jobbik nyolcasban küzdhetnek két hét múlva. A Durostone-nak már csak a Cyantól elszenvedett súlyos vereség állhat az útjába, hiszen 15 pont az előnyük a negyedik helyen.

A B-csoportban szorosabb az élmezőny, bár a Young Boys és a Blackout már így is biztosan benn van. Míg előbbi az Artemixet verte szinte maximálisan, úgy utóbbi nagy verést kapott az ennek ellenére alsóágasnak tűnő Balásytól, és át is kellett adja az első helyét. A másik két feljutó helyen az Izobau-TSC és az Ernyő alatt áll, nekik egy kisebb győzelem, illetve egy döntetlen közeli vereség miatt még mindig nem biztos a helyük a továbbjutók közt. Mivel egymás ellen játszanak az utolsó fordulóban, a győztes esélyesen feljut, míg amelyikük nagyon kikap, akár bajba is kerülhet, bár akár elég is lehet, ha a mögöttük állók nem nyernek nagyon, hiszen 10 pont körül van az előny a mögöttük állók előtt.

Egy érdekes 5 káró, amit kevesen mondtak be, pedig remek felvétel.

Pölöskei Petráék például így mondták be, igaz, sokat segített, hogy Kelet 3 kőrt mondott, erre már hívogatóbb a 4 káró licit, illetve a gémre emelés. Más asztalokon Délnek elég volt 3 kárót mondania, és ezután előfordult, hogy késleltetve mondtak csak gémet, illetve volt, ahol a 3 szan is meglett valahogy, bár a többség elbukta persze.

Több asztalon is teljesült viszont a 3 kőr a másik vonalon, itt talán valamilyen jelzéssel (pl. magas adu dobása) rá lehet venni Északot, hogy meghívja azt a fránya treffet, hogy ellophassuk – ha nem veszi a lapot, bizony hazaér a felvevő.

II. osztály
Itt továbbra is sok az elmaradt meccs, nem hogy csökkent volna, nőtt a számuk – bár azt az információt kaptuk, hogy jövő hétig a javát pótolják.

Az élmezőnyben a Bosszorkány tartja pozícióját, miután rangadót nyert a Viadukt-Veszprém ellen (utóbbiak amúgy a Tesáktól is kikaptak, így a fiatalok meg is előzték őket az ötödik helyen), míg a Bíborláng a harmadik helyért tett hasonlót a Diamond Dogsszal. A második még mindig az Óbuda, egy kis vereség után egy nagy győzelemmel tartják a pozíciójukat. Számos csapat előbbre jöhet még, korai lenne tippelni a végeredményre.

Nézzünk innen is egy érdekes leosztást.

7. leosztás

Ezúttal több szlemparti is akadt az első félidőben: volt, ahol nem volt szabad bemondani, mert az induló lehívott egy ász-királyt, de egy másik partiban a másik kéz tartotta a lehívható magasfigurákat, így itt néhányan teljesítettek egy bukós 6 treffet.

2. leosztás

Ez másfajta szlem volt – ha nem vigyáztunk, könnyen bukhattunk, a jó kézbe kellett irányítani a felvételt.

A legtöbb helyen Észak játszott 6 kőrt, és egyéb információ híján Kelet inkább pikkel, mint káróval indult (a bubi alól indulásnak lehet némi veszélye ugye).

A Sinkovicz házaspár Délről tudott 6 kőrt mondani a fönti licittel. A magyarázat a licitvezetésre: az 1 treff lehetett dubló akár négyes káróval is, az 1 káró 4+ kőr, a 2 káró gémforsz relé, a 4 pikk kőr melletti ászkérdésre Dél 1/4 kulcslapot jelzett ötből. Észak azért vezette így a licitet, mert nem volt védendő figurája.

Csipka Szilvia és Liviu Burlacu bizonyára tudatosan választotta Dél kezéből a 6 szant, ami elvehetetlen. Végül említsük meg a sporttársakat, akik megtalálták a buktató káró indulást: a Kőhler–Koczka és a Szetei–Csapó párok buktattak csak, gratulálunk!

Jövő héten tehát a szétválás miatt izgalmak várhatóak az I/B-ben, míg a többi osztályban folytatódik a küzdelem a helyezésekért, feljutásért és a bajnoki címért.