Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Fazakas Gergely - 2022. szeptember 8.

Csülökre! – csb 2022 I/B és II. osztály 1. játékhét

Az I/B osztály 16 csapata két nyolcas csoportban látott neki a körmérkőzésnek. Két változás történt az előzetes rajtlistához képest. Vida Mihály és Vinkler László a P-T-hez igazolt, a Vida csapat helyén Feel the beat néven a bajnokságra talán legesélyesebb négyes: Tichy Eszter, Zalai Ágnes, Marjai Péter és Balásy Zsolt nevezett. A mindig veszélyes Durostone-tól azonban határozott verést kaptak. A No Trump sem tudta vállalni a keddi játékot, így az ő helyükön a Hazai indul.

I/B
Két csapat új összeállítása ígért érdekességeket. A sokszoros bajnok Elastron Linczmajer Lajos és a már örökre hiányzó Magyar Péter nélkül három főre apadt, ők a Biborka Dániel–Nagy Kartal–Selmeci Dávid együtt játszó triót kooptálták Young Boys néven. A tervek szerint a nagyon fiatal fiúk általában nem együtt, hanem egy-egy középfiatallal fognak együtt játszani. 

A másik izgalmas változtatást a Blackout csapat hajtotta végre, ahol az alapító-vezető Pölöskei testvérek és párjaik mellé a Jánosik Máté–Márki-Zay János párt igazolták. Kettejük meccsét (rendre a Cyan és a Balásy csapatokkal) követtük.

A Young Boys már az első partiban svungot vett. Fehér Péter miniszannal indult, melyet Selmeci Dávid önálló kezével megkontrázott. Valami hiba csúszott a Cyan menekülési tervébe, mert a dupla kőr, treff fit egyikét sem találták meg. Az 1 szan ellen a védőknek 10 biztos ütésük volt 800-ért,  bár még egy második pikket is üthettek volna, ha Nagy Kartal dubló pikket tart a hétlapos végjátékban. A 11 megszerezhető ütés azért is érdekes, mert a tempókülönbségnek és az aduzási problémáknak köszönhetően a másik asztalon Klein Lászlóék pikkben csak 10-t ütöttek, de már az 5-ös magasságon.

A következő jelentőset a Cyan írta.  Selmeci Dávid és Nagy Kartal az ellenfél kőr kizárásától nehezítve próbálták meg a pikk szlemmet kideríteni. Az 1 szannal induló Kartal partnere csak nélkülözhetetlen figurákból hozott még 14 pontot, és ha ötös treff mellékszínét jobban tudja partnere támogatni, a szlem megélt volna. Azonban a szan minimális volt, a treff figurák helyett két kevésbé jó piros dámával, az aduból is ki kellett adni egyet, így a Cyan írt 12 pontot.

A hetedik parti után mindkét asztal Kelet–Nyugatja elégedetten hátradőlhetett: egy kivétellel bármelyik másik asztallal szemben 14 pontot szereztek volna. Nagyjából hasonlóan alakultak a dolgok: Észak indulása után Kelet 3 kőrrel zárt ki, bellista pertnerét Nyugat a dubló támogatással, de kívül ász és ász-dáma segítséggel megbecsülte és gémre emelte, és ezt az ellenvonal megkontrázta. Csepeli Miklós is és Fehér Péter is szépen kezelte a káró mellékszínt (azaz Dél királya mindkét helyen rosszkor játszódott ki), a szürrel teljesült partit, tehát 990-nel húzták ki. Gémet – némi hezitálás után – csak a női válogatott Tichy Eszter–Zalai Ágnes mondott rajtuk kívül.

A másik asztalon eközben a félidőre a Balásy csapat került 33–3-as előnybe sok kis és egy pár nagy írással – például a hatos partiban.

Pölöskei Petra és András itt együtt játszott, és valami nagyon félrement. Petra gyenge 2-es kőr licitje után az egy darab kőrt és egy darab ászt sem hozó András felkérdezett, és a 3 szan viszontválaszt máshogy értelmezhették. Mindenesetre 4 pikkben nem, már csak 6 pikkben tudtak leállni, amit összesen egy ásszal a vonalon nem tudtak megcsinálni.

A Young Boys–Cyan meccsen a félidőben mindkét csapat vesztésre állt, mert két le nem játszott parti büntetését kapták. A második félidőben Nagy Kartal kényszerhívásokkal hazacsűrte a 17. parti 3 szanját.

A másik asztalon ez a Cyannak nem sikerült: bár gyorsan kaptak egy tömést, mert Dél a pikk fogásától megvált, de a felvevő ezt nem vette észre, és a szür helyett a bukásra játszott.

Nagyobb izgalmakat mindkét asztalon a 23-as parti váltott ki.

Egy asztal kivételével mindenhol kőrt játszottak, szinte mindenhol 4 kőrt – de csak a két fiatal felvevő, a Young Boysból a helyetteítő Konkoly Csaba, a Blackoutból Márky-Zay János teljesített.

Kelet kezéből nehéz indulni, a dubló adu ásszal, a rövid kis pikkgábliból, a káró ász alóli indulás is segíthette volna a felvevőt. Mindketten tehát a nyugis treff kezdést választották hatos figura nélküli színükból. Más asztalokon volt, ahol ezt elengedték, ami nem vezetett sikerre, hiszen az adu ász-király és a káró ász mindenképp lógott még. Náluk azonban a felvevő lopott, közös segítséggel kiaduztak, és Kelet újabb  treff hívására beesett Nyugat dubló ásza. Már csak a káró elmenetelt kellett eltalálni a király-bubiból: Csabának segítettek az ász elrohanásával, János meg eltalálta.

Ezután a két asztalon ellentétesen alakult a maradék kilenc parti sorsa. Young Boysék csak 13 pontot szereztek 46-tal szemben – többek között egy gém elleni szerencsés indítókijátszás, valamint Klein László négyes nemes indulásának köszönhetően, pedig az ellenfeleknek ebben a színben kellett volna gémet mondaniuk.

A másik asztalon viszont a Blackout produkált egy 67–6-os rohanást. A 32-es parti különösen fájhatott a szenvedő Balásy csapatnak.

Az asztalok többségén 1 treff – 1 kőr – 3 treff licittel indult a pároslicit, és a válaszolót nem lehetett 7 treff alatt lelőni. A Kaderják – Molnár páros még egyszerűbben oldotta meg a kérdést: az egy kőrre a zárt treffel Levente 3 szant jelentett, erre pedig Molnár Laci semmit sem kérdezett, csak a 7 treffet nyomta meg.

A Balásy csapatnál Kelet és Nyugat is óvatoskodott: Nyugat csak 2 treff viszontválaszt adott, Kelet pedig a három külső ász és két király birtokában sem próbálkozott a szlemre menetellel.

A végeredmények:
Balásy–Blackout 59–83 (a sikerhez Jánosik Máté és Márki-Zay János 50-es cross IMP-vel járult)
Young Boys–Cyan 71(–6)–85 (–6)

II. osztály
A másodosztályban a szokásos 16 csapat mellé hozzácsapták a maradék 7 jelentkezőt is – a többletet főleg a fiatalokból álló csapatok adták. A 23 csapat körmérkőzést játszik, minden nap két 16 leosztásos meccsel, de lesz egy egymérkőzéses pótnap is.

A sok szlemparti közül talán a 3. leosztás volt a legizgalmasabb.

A király kivételével zárt hetes treffjét ugorva ismétlő Nyugattal szemben könnyen Kelet lett a felvevő valahány (3 és 6 közötti) szanban, és akkor a barátságos káró indulásra mindenre jutott idő a 12 ütés betakarítása közben.

Ha Nyugat játszott szant vagy treffet, akkor nem volt esély: Észak a pikk mariázsból indult, és hamar eljött a treff király beütése után a buktatás. A legjobb felvétel az 5–2-es kőr választása lett volna, mert a 3–3-as kőr és a treff király lopimpassza (ha nincs káró indulás, akár a már biztonságos harmadik menetre hagyva) mindig az összes ütést jelenti.

Az osztályt az első meccsen gyűjtött majdnem összes pontot a kimaradással ideiglenesen duplázó Mákos nudli és a nagyon fiatalokból és tapasztaltattakból álló MTK-Fazekasok és vámosok 39 pont fölötti eredménnyel, nagy fölénnyel vezetik.