Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Gulyás Dániel - 2023. március 23.

Csak egy maradhat – Magyar Kupa 2023 7. játékhét

A Magyar Kupa budapesti ágán lejátszottuk a negyeddöntőket, illetve ezúttal a második félidőre került sor. A győztesek az országos nyolcas döntőbe jutottak, míg a vesztesek jövő héten még a vigaszágon odaérhetnek, igaz, az a győzelem először csak egy túrát jelent majd, hiszen a négy legjobb vidékihez kell utazniuk és ott nyerniük a nyolcba jutáshoz.

Magyar Kupa
Meglepetés ezúttal is akadt, bár a Lowel győzelme talán nem olyan nagy, hiszen az egész sorozatban jól játszottak, de mindenképp a többség a Galim egyenesági továbbjutására tippelt. Mi, azaz a Gulyás csapat (talán szintén nem nagy meglepetésként) legyőztük a Gamax 1-et, azaz a Gamax-ifisták kísérlet egyik felét.

A vigaszágon is voltak izgalmak, a Kartal szó szerint az utolsó pillanatig versenyben volt a Gamax 2 ellen, hiszen az utolsó partiban bemondtak egy éles 3 szant, amit ha megcsináltak volna, továbbjutnak – de nem úgy voltak a kártyák, így ez a kísérleti csapat esett ki, Dumbovichék végül ott lehetnek a vigaszági rájátszásban. A múlt heti nagy meglepetést okozó Durostone is jól tartotta magát a Gulipán ellen, utóbbi jutott végül mégis a rájátszásba.

Nézzük, mi történt az egyes meccseken részletesen (vastaggal a továbbjutók)!

Gamax 1–Gulyás 104–162 (55–68, 49–94)
A múlt heti első „félidő” szoros volt, de ezúttal nem engedtük közelebb őket. A kísérlet, az utánpótlásnevelés még tart, de a fiataloknak még sokat kell tanulniuk és játszaniuk, ez a kooperáció biztosan sokat segít nekik, és ezúttal is nagy gratula a válogatottakkal tűzdelt csapatnak, hogy felvállalta ezt a szép projektet. És persze a vigaszágon még folytathatják.

P-T–ELTE 182–84 (74–49, 108–35)
Az ELTE az első negyedet még hozta ugyan múlt héten, de az esélyesebb első osztályú csapat végül nagyon magabiztosan jutott tovább, míg az egyetemistáknak vannak esélyeik, hiszen a szintén I/B osztályú Balásy ellen próbálhatnak meg vidékre jutni.

Galim–Lowel 126–138 (64–60, 62–78)
„Lassan már nem lenne meglepetés, ha a vendégek nyernének végül” – írtuk a múlt héten, és lám, valóban pazarul játszottak újra Kerekes Zsuzsáék, és ők nyertek egy hét pihenőt! Talán mondhatjuk, hogy a meccset a Jakab–Sztrapkovics pár hozta csapatának, hiszen a 64-ből 56 leosztást játszva +42 IMP-t hoztak, ellensúlyozva a másik két pár kis mínuszát.

FÉSZEK–Interface 187–136 (104–59, 83–77)
Már a múlt héten nagyobb előnyt kovácsoltak Bárczyék, ezen a héten csak „tartották a lapot”, ahogy mondani szokták. Az Interface ugyan megnyerte az utolsó negyedet, de nem volt esélye – majd a vigaszágon esetleg.

Nézzünk pár érdekes partit először a főágról.

A többség bemondta ezt az elfogadható szlemet, de ezúttal nem volt benne.

Winkler Gábor bátran bemondta hetes treffjét, és már csak annyi kellett volna, hogy az adu legyen 2–2, vagy ha nem, magasodjon a pikk vagy üljön a káró impassz, illetve egy show-up squeeze-zel együtt akár a hátul levő dubló dámát is elkapta volna, ahogy az esélyekre a felvevő rá is játszott. Mi megálltunk 4 szanban, így szerencsés 13 pontot kerestünk.

A magas kizárás most inkább hátrány volt a FÉSZEK meccsén.

A precíziós 1 treff után Dél normális 5 treffet licitált, Észak pedig nem érzett annyi extrát, hogy erre 6-ot mondjon. 12 pont lett a Holyinka–Cziffra pár jutalma.

Szlempartikból nem volt hiány.

Partnerem erős gamblingnek licitálta a lapját, ami 8 darab treffel nem butaság, csak épp a piros színek fogásai hiányoztak nekem… Arra gondoltam, legalább félfogása (Jxx) lesz kőrben, káróban királya, tehát kinéz a rövid pikk, míg a treff húzása a sikénnel nem biztos egyáltalán.

Így végül rossz szlemben landoltunk mi is, mint a mezőny java. Akik a treff húzásában hittek, 6 szanban kötöttek ki, és buktak, mint az ellenfeleink, de szerencsénk volt, rosszul dobott Nyugat.

Érdekes, hogy végül senki sem mondta be a legjobb szlemet, ami a 6 treff volt – még egy kiadó aduval is teljesül, mivel kőrre eldobható a vesztő káró.

Vigaszág
A vigaszágon is azonos partikat játszottak, itt Argay Gyula tudta a megoldást, sikén adutámogatásával mondott 6 treffet!

Még egy izgalmas parti, ami általában a 6-os (vagy a 7-es) magasságon végződött.

A Galimnak sokba került, hogy nem mentett.

Szalka Tamás szeretett volna káró indulást a 6 treff kontra ellen, de sajnos, ő volt az indító kijátszó… Mivel a túloldalt már az 5 kőrt megkontrázták (egyet bukott), 16 pontjukba került a parti (bár a 6 kőrön is leadnak 7 pontot, és akkor még mindig az ellenfél nyer).

A főágon csak a mi meccsünkön írt Kelet–Nyugat, de itt mindkét asztalon.

Harangozó László talán Lightner-kontrának szánta a licitet (jelentése: partner, indulj valami szokatlannal, mert jellemzően vagy van egy sikénem). Mivel nincs ilyen megállapodásuk, és a major színek nem tűntek invitálónak Hittmann Lászlónak, ő végül káróval indult, hatalmas sikerrel.

A mi asztalunknál bizonytalanság volt az ászválasszal kapcsolatosan, végül „biztos, ami biztos” lementettük a 6 kőrt (ki tudja, ütünk-e minort egyáltalán?).

A vigaszágon sem maradtunk izgalmak nélkül.

Nyárádi–RR – halasztva
Két egyforma erősségű csapat, bárki nyerhet. Tippünk: Nyárádi.

Kartal–Gamax 2 62–76
Nagy küzdelem zajlott, ahogy fent már írtam, az utolsó töltényig küzdöttek a felek.

Gulipán–Durostone 84–66
Az első félidő megint jól sikerült a meglepetéscsapatnak, hiszen vezettek is, de végül Szőts Gáborék felülkerekedtek.

Tatabánya TSC–Balásy 67–86
A Balásy már az első félidőben 16 pontos előnyre tett szert, és bár a Tatabánya 6 parti alatt fordított, utána már alig szerzett pontot, így kiesett.

Szép megoldást jelentett az ellenfél a Kartal–Gamax 2 mérkőzésről.

Nagy Kartal próbált zavart kelteni, ezért kontrázott az 1 treffre egyenletes jellegű 10 pontjával. Ebből a felvevő azt a következtetést vonta le, hogy bizonyára rövid a treffje, ezért a bubival kezdte a szín kezelését, amikor nem fedtek, akkor betette az ászt – és Kartal a dámát. Ezután Dél impasszolta a tízest. Egy bukás, és 13 pont.

Az utolsó héten a vigaszágon ezek a mérkőzések lesznek:
Nyárádi/RR–Galim: bármelyik kiscsapat is nyeri a halasztott meccset, a Galim toronymagas esélyese ennek a mérkőzésnek, ha a Nyárádi jut oda, részben családi csata lesz.
Gamax 2–Interface: itt a hazai csapat tűnik esélyesebbnek, de Varga Istvánék győzelme sem lenne nagy meglepetés. Egy nagyágyút (Visoft) már kivertek, miért ne tehetnék meg ugyanezt Dumbovichékkal?

Gulipán–Gamax 1: a madárnevű csapat talán hajszállal esélyesebb, de ez rangadó.

Balásy–ELTE: a sorsolás szeszélye, hogy itt viszont két kevésbé neves egylet küzd meg a vidéki meccsért, és bizony itt sem lehet biztosat mondani a továbbjutókra. Mivel kupaspecialisták (tavaly is ott voltak a vidéki rájátszáson, igaz, ott elvéreztek), egy picit talán esélyesebb az egyetemi csapat.

Pikk Kupa
A Pikk Kupában két 16-os meccsen döntötték el, ki melyik helyezésért küzdhet meg a jövő heti helyosztókon. Itt a Tavirózsa 2, míg a Feel the Beat 1 ponttal nyert az első kanyarban, tehát nagy csatákat láthattak az internetes nézők, míg a Visoft és az Old Boys simán győzött. A második meccseken egyedül az Okoskák 5 pontos győzelme volt szoros, simán döntős a Visoft és a Feel the Beat (esélyes a hazai csapat), míg a bronzéremért Tavirózsa–Old Boys mérkőzést rendeznek (az öreg fiúkra tippelünk).

Kőr Kupa
A Kőr Kupában újabb körön vagyunk túl. Az MTK-Catherina még mindig szépen teljesít, és már döntős, igaz, ellenfele, a Libella papíron nagyobb játékerőt képvisel, szerintünk az MTK nyer!

A bronzcsatában a Grant Thornton tippünk szerint hozza a papírformát, és simán veri a Diamond Dogs csapatát (akik máris túlteljesítették a nevükben megfogalmazott kupa iránti vágyukat).

Káró Kupa
Itt is zajlik az élet, hétfőn megint két fordulót rendeztek.

Az UXXIO 1009 sok pontot gyűjtött és simán, több mint egy meccs előnnyel nyerte az alapszakaszt, míg a PTG és a Bauch között kevesebb, mint fél VP maradt! A Lapszámosok negyedik helyét sem fenyegette veszély, de a másik négy helyért öldöklő küzdelem folyt. A Hazai ugyan legyőzte a Nextet, de nem eléggé, így utóbbiak jutottak be, míg a nemU26W az Első István elleni kis győzelmének hála ott van a nyolcban, a vendégek kicsúsztak, míg az Artemix maximális győzelmével külső körön előzött, és szintén továbbjutott.

A négyes döntőbe jutásért jövő héten 32 leosztásos meccseken döntenek.

UXXIO 1009–nemU26W: a hétfői mezőny egyértelműen legerősebb csapata számára nem okozhatnak gondot a lányok.
PTG–Next: a két csapat még nem találkozott egymással, de az aktuális forma alapján megint a hazaiak tűnnek esélyesebbnek.
Bauch…–Blackout: tehetségesek a fiatalok, de még sok a tanulnivalójuk (például csapatelnevezésben), ezúttal a rutinosabb vendégekre tippelünk.
Lapszámosok–Artemix: senki sem merte Kerényi Pistáékat választani, és talán nem véletlenül, tippünk szerint is ők fognak továbbjutni a később rendezendő négyes döntőbe.

A múlt heti partira többen küldtek megfejtést, ketten, Kovács András és Fodor Tamás teljesen jót, míg Szabó Tamás részlegesen jót.

A feladat a 4 pikk teljesítése minden ellenjátékra.

A legegyszerűbb megoldás három menet treffet hívni, eldobva a harmadik kárót. Keletet ez nem rettenti el, és hív egy harmadik kárót is. Ezt nem lophatjuk az asztalon, mert még van egy természetes aduütése. Kézben lopunk, kőrt hívunk, amit ütnie kell. Ha nem kárót hív, ki tudunk aduzni, és kész vagyunk. A negyedik menet kárót pedig már lehet az asztalon lopni, és most már magasan keresztbe lophatjuk a maradékot. Két treff, egy kőr és hét adu épp tíz.

Egy szép felvevőjáték feladatot hoztam ezen a héten is.

A 6 treff nem a legjobb felvétel, ketten mégis bemondták. Nem csak eső adu dáma kell hozzá, hanem még egy kicsi…

Bár nem könnyű játék, a 6 treff Észak kezéből mindig benne van. Persze a pikk ász indulásra könnyű, mert eldobható a harmadik káró. Ketten mondták be ezt a szlemet, a pikk ászra persze teljesített az egyik, míg kőrre bukott a másik Észak. Tudunk segíteni, hogyan teljesíthetett volna?

Jövő héten már csak helyosztókat rendeznek, illetve a vigaszágon a vidékre utazás/pótmérkőzés lesz a tét, de így is izgalmas játéknap lesz.

Hajrá!