Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Gulyás Dániel, Fazakas Gergely - 2023. február 22.

Csak egy maradhat – Magyar Kupa 2023 3. játékhét

A harmadik nappal lezárult a Magyar Kupa budapesti selejtezője. A magasan kiemelt csapatok már egymás ellen küzdöttek a csoportokon belül, hogy minél jobb helyezésükkel kiemeltek lehessenek a főtáblán, ahol a küzdelem jövő héten kezdődik.

Meglepetésben ezúttal sem volt hiány, bár igazán nagy hal ezúttal nem akadt horogra, pár váratlan csoportsorrend azért kialakult, illetve alacsonyabban rangsorolt együttesek is továbbjutottak.

Mielőtt megnéznénk, hogyan végződött a csoportkör, lássuk Fazakas Gergely rigmusait!

Fazakas Gergely: (Agy)menő hírek

Találkoztunk két Gamaxszal,
maxoltak sok sztár kamasszal.

Észak–Délen Geri s Fris ült,
a Budaörs most nem frissült.

Íme I/A-s új tabella,
felbillegett a Libella.

Ötös kalap – semmi rinya,
kettőt nyert a Caterina.

Hat arc között Inter face-k,
A dobogón fészkel FÉSZEK.

Föld zöldült a kiskertben,
Földi, Zöld a Printtechben.

Screent érthetünk ernyő alatt,
Ernyő alatt sikert arat.

Nincs a listán már a Royston,
feljebb lépett a Durostone.

Bárki ült le velünk szemben,
Mért nem bukott gémben, szlemben.

Hétfő
Ottlik-csoport
A halasztott Balásy–Zen mérkőzés döntetlen lett, így megnehezítve az amúgy második kalapos együttes dolgát az első helyért folyó küzdelemben.
A Feel the Beat magabiztos győztesnek látszott, de ezúttal Hegedűs Gál nélkül álltak ki, és igen rossz napjuk volt. Először kiütéses vereséget szenvedtek Nyárádiéktól, majd (partner csere után) a csoportrangadón a Balásy ellen is kikaptak, igaz, itt csak 1 ponttal.

Hatalmas mázlijuk Marjaiéknak, ugyanis a Nyárádi nem tudta kihasználni a botladozásukat, mivel döntetlent játszott az utolsó helyen végző Next ellen, így végül maradt harmadik, mivel a Balásy is előzött közben. A negyedik továbbjutó helyért a másik három csapat küzdött fej fej mellett, és az ötödik-hatodik kalaposok küzdelmét az Expassz nyerte, és jutott főtáblára.

Widder-csoport
A FÉSZEK két kerek számot jegyzett a harmadik napon: előbb 15, majd 20 VP-t szerzett, így magabiztosan nyerte a csoportot. A Kartal a „tojás” dacára elcsípte a második helyet, mivel sem a Cyan, sem az Okoskák nem szereztek sok pontot (sőt, utóbbiak nagyon kikaptak az amúgy kieső U16-tól, így lecsúsztak a biztosnak látszó harmadik helyről is). Végül a kiemelés szerinti sorrend alakult ki, azaz 1. Fészek, 2. Kartal, 3. Cyan, 4. Okoskák, míg az U16 és a Vasdob a Káró Kupában folytathatja, és bánhatják, mert nem sokkal maradtak le a továbbjutásról.

23. leosztás

Lássunk egy érdekes partit a hétfői játéknapról.

Picit szerencsésnek tűnik a 6 káró, azonban közelebbről megnézve egészen jó esélyű. Vagy húznia kell az adunak, vagy ha kiáll egy, akkor még ülhet a treff impassz, tehát igen jó felvétel. Amúgy pedig, ha kipróbáljuk a treff impasszt (erre úgyis szükség lesz), és ül, már lehet biztonságira kezelni az aduszínt: kis káró a királyhoz, és ha bármelyik ellenfél kimutat, még el tudjuk fogni a hiányzó kártyákat egy kiadóval.

Mindössze négy pár mondott szlemet, nyolc nem; ráadásul sem a 6 treff, sem a 6 szan (amelyet egy-egy pár választott) nem olyan jó, mint a két pár által is bemondott 6 káró. Érdekes még, hogy négy különböző meccsen történt a dolog, tehát a szlemesek mind legalább 12 pontot írtak.

Kedd
Zánkay-csoport
A Gamax 2 megnyerte két utolsó meccsét és így simán első lett. A Szigethy ugyan kikapott tőlük, de a másik meccsükön hozták a maximális 20 pontot, ezzel végül elkerülték a kínos kiesést, becsúsztak a harmadik helyre. A csoport nagy meglepetése az MTK-Catherina: (6. csoportbeli kiemeltként!) előbb az UXXI O1009 (megoldás: 1009 római számmal MIX), majd a Blackout ellen is győzött, így végül második helyen zárt, bravúros teljesítmény! A Durostone elcsípte a negyedik helyet, amikor ki-ki meccsen legyőzték a fent említett U21 MIX-et, akik (némi meglepetésre) kiestek, és csak a Káró Kupában folytathatják. A Blackout (a csoport harmadik legerősebbje) hatodik helye is nagy meglepetés.

Kaufmann-csoport
Az első kiemelt Visoft magabiztosan megnyerte a csoportot, ahogy várható volt. A friss első osztályú Libella negyedik helye meglepetés, így aztán ellenünk játszhatnak majd az első KO meccsen – nem pont erre számít az ember, amikor megnyeri a csoportját… Igaz, a Gulipántól elszenvedett súlyos vereség után már a továbbjutás is öröm – ha kikaptak volna az Artemixtől, ki is esnek. Az Első István közel járt a bravúrhoz, le is győzte az alsóházi rangadón Kerényiéket, de ezúttal ez kevés volt. A Grant Thornton hozta a kötelezőt, azaz a csoport harmadik helyét.

Keleti-csoport
Folytatódott a Gulyás és a P-T harca az első helyért. Mindkét csapat magabiztosan nyerte az első négy meccsét, míg az ötödiken egymás ellen lehetett bizonyítani, ki a jobb. A P-T előnye a találkozó előtt kicsit több mint 2 VP volt, 15 parti után pedig döntetlenre álltunk, ami az ő elsőségüket jelentette volna… Az utolsó partiban azonban mindkét asztalon 1 szant teljesítettünk, az így szerzett 5 IMP pedig épp elég volt a fordításhoz és a csoportgyőzelemhez. Az újjáalakult P-T remekül játszott a csoportban végig, 80 VP feletti teljesítményükkel szinte bármelyik másik csoportot megnyerték volna.

Az Old Boys (jó pár régi motoros mellett az ifjú Selmeci Dáviddal) igyekezett lépést tartani, és végül megszerezte a harmadik helyet, míg a Viadukt lett a negyedik. A korábban említett B-betűs hasnyálcsapat meglepően simán verte a szebb napokat látott Hazait, és elcsípte az ötödik helyet, a továbbjutásra azonban egyik egységnek sem volt esélye.

Kovács-csoport
A Gamax 1 két nagyon sima győzelmével magasan nyerte a csoportot, az Ernyő Alatt pedig remekül tartotta magát, sőt, a Lapszámosok elleni nagy különbség nem csak az utóbbiak kiesését, hanem saját második helyüket is jelentette! A Tatabánya és az ELTE jutott még tovább.

Cohen-csoport
A Galim két fő riválisát is közepes arányban nyerte, így első lett. A második helyért két jelenleg I/B-s egylet harcolt. A SZTAKI, miután kikapott Gál Péteréktől, hazamehetett kimaradóként, és otthon várta a híreket. Nos, fő riválisuk, az Interface váratlanul simán kikapott a Tavirózsától (akik ezzel megcsípték a negyedik helyet), majd szintén kikaptak a csapatbajnoki döntőre melegítő együttestől, és ezzel csak harmadik lett, Molnár Lászlóéké lett a második hely.

A PTG jóslatom dacára végül nem tudta behúzni a továbbjutást, mivel a Tavirózsa nem csak az Interface-t, hanem őket is legyőzte, és előzött.

Darvas-csoport
A csoport első három helyén végül a várt három csapat végzett, a Lowel is csak annyira kapott ki a Budaörs 17-től, hogy maradjon első, a budaörsiek pedig két közepes győzelmükkel épp eleget tettek, hogy 1 VP-vel előzzék a napi maximumot hozó RR-t: 20-0 a kiesők, és 12 VP a kimaradó ellen végül épp kevés lett, maradt a harmadik hely. A Diamond Dogs szoros csatában verte a nem U26W-t, és simán megszerezte a negyedik továbbjutó helyet.

Nézzünk pár érdekes partit keddről is.

Az első 16 leosztásos meccsen elég sok szlem parti volt, főleg Kelet–Nyugat vonalán. Némelyiket nehéz volt megtalálni, illetve kellett hozzá némi optimizmus, vagy legalábbis rendszermegbeszélés.

Milyen erős lap a 2 treff–2 káró–2 pikk–3 pikk emelés? Főleg, ha a 2 káró maximum egy kontrollt jelentett, biztosan többleterő, és van egy királya, de hány egyéb figura? Vajon 6 ponttal lehet ezt licitálni? 8-cal? Volt olyan, aki erre 23 pontjával 6 pikket jelentett, volt, aki próbált még információt kicsikarni a partnerből, sikertelenül (az adu királyt nehéz kulcslicitálni, ugye), és kimaradt a szlem.

Bemondtunk egy kétséges szlemet – szerencsére a partnerem jól kezelte az aduszínt: AQ65 – J943. Adódik, hogy az elöl lévő rövid királyt (szingli vagy dubló), vagy a hátul levő rövid tízest keressük? Nos, ezúttal az utóbbi volt a nyerő, 13 pontot kerestünk rajta.

11. leosztás

Aztán jött ez a parti.

Miután összeemeltük a pikket, lehetett ászt kérdezni. Kicsit szokatlan a 11 pontos laptól, de miután kiderült a dupla fit (1 pikk–2 treffel kezdődött a licit, ami ugyan lehet dubló, de azért láttunk már olyat, hogy több kártyája van neki ebből a színből), már érthetőbb. Egy hasznos konvenció: ha 1–4-et ígértünk, és a partner leáll 5-ben, ha 4 ászunk volt, licitálni kell még egyet (jellemzően a királyunk színét, ha nincs, akkor 6 adut).

A nagyszlem nem rossz: ha 2–2 az adu, még egy treffet le is tudunk lopni, és kibírjuk a negyedik bubit is. A 4-0 adu után azonban nem volt esély, ami különösen azért volt fájó, mert az ellenfél csak 4 pikkig jutott a másik asztalon…

6. leosztás
Szlemet lehetett mondani ebben a partiban is, igaz, végül csak ketten találták meg ezt a kevés pontos, de kitűnő 6 treffet.

Nálunk így ment a licit:

A 3 treffhez talán eggyel több treff kéne, de volt többleterőm, és hármas kőröm, tehát esélyes volt, hogy a partnernél kevés van, ergo vannak treffjei. Talán szép kontrolljaimmal erre a licitmenetre be kéne mondani? A partnernek van pikkje és treffje, de azt nem mondta senki, hogy csak 3 piros kártyája van, ami a legfontosabb hír. Ez a licit jobb lapot ígér, mint ha egyből 5 treffet mond? Milyen jellegű kártyákkal? Csupa nehéz kérdés.

4. leosztás
Végül pedig egy küzdelem az 5-ös magasságon.

Nálunk így ment a licit. Az látható, hogy az 5 treff jó mentés, olyannyira, hogy benne is van. Az 5 pikk bukik, ha Dél a treff ász-király alól kicsivel indul, mivel így a partnere ki tudja bontani a kőr ütést, mielőtt elszáll a kárójuk.

A legtöbb 5 pikkes elbukta a partit, pedig senki sem indult kis treffel – bizonyára hasonlóképp, mint én: úgy vélte, aki 4 treffel közbeszól, rendelkeznie kell némi külső erővel is, de valójában csak káró dámája volt. 11-en buktak, és csak hárman értek haza az 5-ös magasságon. Igaz, volt, aki a 6, más a 4 pikket bukta el…

Bizonyára sok asztalon Észak csak 3 treffet mondott, ami után Dél nem érezte jó mentésnek a 4 pikkre az 5 treffet – nagyobbat nem is tévedhetett volna.

Jövő héten a főtáblán megkezdődik a játék. Aki egyszer kikap, még visszamérkőzhet a vigaszágon, tehát nincs veszve minden.

Minden mérkőzésről most nem írok tippet, de talán a papírforma alapján legszorosabb a két első osztályú csapat, a Libella és a Gulyás összecsapása, igaz, a Libella negyedik helye a csoportban nem túl biztató a számukra. Érdekesség, hogy aki itt nyer, amennyiben az esélyesek győznek, előbb a Budaörs 17-et kaphatja, majd a Gamax 1–Szigethy győztesét, tehát végig első osztályú csapatok ellen játszhat. Ennyit arról, hogy a kupában az elején lehet néhány könnyű ellenfelet kapni…

Persze az első körös Szigethy–Kartal vagy Budaörs 17–Nyárádi csatára sem mondhatjuk, hogy előre lefutott.

Folytatás tehát jövő héten, kedden újra LoveBridge-en játszunk majd. Hajrá!