Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Gulyás Dániel - 2023. február 10.

Csak egy maradhat – Magyar Kupa 2023 1. játékhét

Megkezdődött a szezon második csapatverseny-sorozata, a Magyar Kupa selejtezője hétfőn és kedden. Az élmezőny java (nem meglepő módon) a keddi napot preferálta, így hétfőn csak két, míg másnap hat csoport kezdte meg küzdelmeit – igaz, ahol csak öt csapat van a csoportban, az első kiemelt pihenőnapot kaphatott. Minden csoportból négy egység jut a 32-es főtáblára, így idén (a tavalyival ellentétben) kicsi a selejtező tétje, inkább csak a jobb KO-táblás pozícióért küzdenek a magasabban kiemelt csapatok (minden együttes neve mellett található egy szám, ezt azt mutatja meg, élő mesterpontátlaga alapján hányadik helyen állnak a teljes mezőnyben). Az indulók száma picit nőtt tavalyhoz képest, főleg a sok lelkes fiatalnak köszönhetően (és a GAMAX ketté válásáról még nem is beszéltünk – ifiket szárnyaik alá véve két külön egységben, 1-es és 2-es számmal indul a bajnokcsapat ezúttal).

Mivel a legerősebbek vagy a leggyengébbekkel mérkőztek, vagy nem is volt meccsük, így itt nem is nagyon született meglepetés, de a középsők küzdelmében (3. a 4. kalapos ellen) voltak máris váratlan eredmények.

De nézzük a csoportokat sorjában!

Hétfő
Ottlik-csoport
A csoport első kiemeltje, az amúgy nyolcadik Feel the Beat simán nyert és vezet, a Nyárádi–Expassz csata szoros lett, míg a harmadik meccset máris elhalasztották.

Widder-csoport
A csoport legerősebbje a FÉSZEK, ennek megfelelően az U16-osok ellen szinte az összes pontot megszerezték. Kartalék (két ifi és három öreg róka) szintén simán nyertek – igaz, kedden játszották le a mecset –, e két egység vezet tehát. Némi meglepetésre az Okoskák megverték a picit magasabban kiemelt Cyant, ez fontos lehet a harmadik helyért folytatott harcban.

Nézzünk egy pár érdekes partit erről a napról.

5. leosztás

Meglepő módon senki sem találta meg ezt a remek 6 kárót. Egyedül az U16-os lányok mondtak szlemet, de sajnos 6 szant, ami ellen Bárczyék nem csapták le a pikk ászt, így nem lehetett teljesíteni. A 6-os piros szlemben (hiszen kőrben is lehet 12-t ütni) viszont le kellene hívni az ászt, mivel a treff kimagasodik nagyon gyorsan, és az összes ütést elviszi a felvevő. Ha a treff nem magasodna esetleg, a pikk lopás a rövid aduból biztosítaná azt a 12. ütést, ami szanban nincs meg.

8. leosztás

Ez a parti pedig nem is a licit vagy a lejátszás izgalmairól szól: inkább arról, hogy mikor láttunk utoljára ilyen hosszú színt? Nyolcas hosszúság elő-elő fordul, 9 darabot nagyon ritkán látunk, azonban tíz!? Milyen szomorú, hogy a partner adu ásza dacára az 5 treff nem teljesíthető – csak egy felvevő tudott hazaérni, itt feltehetőleg a pikk indulás után Nyugat nem két menet kárót hívott, hanem megpróbált egy második pikket, arra gondolva, hogy ha mégis a felvevőnél rövid, a partner majd ellopja a harmadik pikket, mivel nem lehet teljesen kiaduzni – kivéve, ha a felvevőnél tíz treff lapul, és az egy adu hívás máris elvette az összes kint lévő adut…

Kedd
Zánkay-csoport
A GAMAX 2 hozta a kötelezőt az MTK-Catherina ellen, így vezet – a második kiemelt Szigethy azonban némi meglepetésre 2 ponttal kikapott az igen cifrán elnevezett UXXI O1009-től. A kódot elárulták nekem, aki esetleg nem tudja, próbálja megfejteni (várjuk a tippeket; kis segítség, hogy a római számok ismerete sokat segít!). A holtversenyes első helyen azonban a Durostone áll, a 3–4.-ek közti meccset nagyon szinte maximumra nyerték, és épp annyira nyertek, mint Dumbovichék.

Kaufmann-csoport
Itt is hasítottak az első kiemeltek, a Visoft az összes, míg a talányos nevű Gulipán pár IMP híján az összes pontot szerezte meg, míg a „középrangadón”, ahol a 20. a 21. ellen harcolt, nem a szokásos szoros csata, hanem magabiztos Libella-győzelem született, így ők a harmadikok.

Keleti-csoport
Itt szerepel a szerző csapata, amit (kivételesen) ő magáról neveztek el, míg ellenfelünk találékony nevét meg sem próbálom leírni, annyit kinyomoztam, hogy a név németül hasnyálmirigy-gyulladást jelent, de remélem, mindenki jól van. Mi is voltunk fiatalok és találékonyak, de úgy érzem, ez a név talán túlzás. Mintha Poór István írta volna egyszer egy hasonló cikkben: sok csapat indul a nyílt versenyeken, ezek egy része a kapitányról, esetleg annak cégéről elnevezett egység, míg mások próbálnak a névvel tréfálni, vagy a kezdőbetűkből összerakni valamit, ha már szabad a vásár. Nos, a versenyek végén igen ritkán találhatóak ez utóbbi csapatok az élen végzettek közt… Amikor ezt olvastam, megfogadtam, hogy sosem fogok olyan csapatban játszani, ahol ezzel viccelnek (bár egyszer szerettem volna Hajdu Péterrel és Mirk Gabóval megalakítani a HajGuMi együttest, de végül nem jött össze).
Nos, betegség ide vagy oda, a fiatalok nem mutattak nagy ellenállást, hiszen talán a játéknap legnagyobb különbségű győzelmét arattuk, az egyik partiban például 21 imp-t szereztünk. Ilyen nagy pontszám általában két nagy teljesítésből (gém+szlem, esetleg szlem+szlem) áll össze, ezúttal a bukásokat kellett mindkét asztalon számba venni (+1700 és +800).

A megújult P-T (hiszen elcsakliztuk tőlük Hittmann Lászlót, aki újra megpróbálja Harangozó Lászlóval a híres-hírhedt, de mindenképpen hatásos rendszert) szintén 0-ra verte a Hazait, a középsők viszont izgalmasat harcoltak, a Viadukt 3 ponttal megverte a korábban Taurusként, majd Elastronként sokkal szebb napokat is megélt Old Boys csapatát (akiknek még mindig van két olimpiai bajnoka!), így jelenleg a völgyhídasok a harmadikak, bár nem fogadnánk erre a pozíciójukra a csoportkör végén.

Kovács-csoport
Ez a GAmAX 1 csoportja, akiknek majdnem sikerült az a bravúr, hogy úgy álljanak élre, hogy egy partit sem játszottak még! A kimaradásért kapott 12 ponttal így is másodikak, 12,03-mat szerezve előzi őket az Ernyő Alatt, akik meglepetésre 7 ponttal verték a Tatabányát. Az ELTE is 5 ponttal nyert, ők így harmadikak.

Cohen-csoport
Itt a Galim az első kiemelt és lett első napos kimaradó, a többiek viszont termeltek rendesen: a SZTAKI közel 19, míg az Interface majdnem 15 VP-t szerzett, bár utóbbiak bizonyára többen reménykedtek.

Darvas-csoport
Ebben a csoportban csak egyetlen meccsre került sor, ezen a Lowel magabiztosan győzött, és 18 győzelmi pontjával vezet. A Budaörs 17 ki-, a harmadik meccs pedig elmaradt.

Nézzünk hát pár izgalmas partit keddről is!

7. leosztás

Látszólag bukik a 4 pikk, így ellenfeleink jól tették, hogy 2 pikket teljesítettek egy szürrel.

A gép szerint azonban a major gém mindig teljesíthető, vajon hogyan? A káró indulást meg kell ütni az ásszal, aduzás közben kézből a kőr királyra minor vesztőt kell dobni, majd fellopni a harmadik menet kőrt, így Délnek csak minor színű kártyái maradnak. Amikor káróval ütésbe kerül, lehívhatja a királyt és a treff ászt akár, de előbb-utóbb az egy minor figura ütni fog az asztalon.

A treff indulás veszélyesebbnek tűnik, hiszen ekkor még Dél menekülni tud az ütéstől bármely major színben. Ekkor a fenti módszerrel elvesszük a kőrjeit, és körbe engedünk egy kárót, és választhat, hogy melyik minorban lesz plusz ütésünk.

Csapattársaink szerencsére nem szeretnek ilyen izgalmakat, ezért inkább 3 szant mondtak Kelet kezéből, így a minor indulások már a tizedik ütést adják a felvevőnek, 10 pontot kerestünk.

A mezőny egy része elbukta a 4 pikket (négyen teljesítettek), de egy asztalon a 2 pikk sem teljesült: ha a felvevő óvatlanul elengedi az első kárót, káró lopatásokkal közlekedve lehívható három menet treff is, így az első hatot elviheti a védekező vonal. Mivel igen sokan érezték, hogy a 3 szan lesz a nyerő, elég sokan írhattak bell gémet.

12. leosztás

Végül pedig egy szlem: Észak-Dél simán 6 kőrt teljesíthet, de nem merül fel a nagyszlem? Egyáltalán, érdemes ellenvonalon nagyszlemre hajtani? Egyes elméleti szakemberek szerint nem, mert nagyon ritkák, és nehezen megtalálható, hogy tényleg van-e 13 ütésünk.

Nálunk a fenti módon ment a licit. Az 5 pikk nyilván kőr támogatást és pikk elsőmenetfogást (jellemzően siként) mutat, de miként kell erre reagálni? Kulcslicit, esetleg ászválasz? Mivel ekkor (még) nem volt megbeszélve a helyzet, 6 kőrt mondtam – nem volt különösebben jó lapom a 3-as magasságú közbeszóláshoz képest, és még egy fölös pikk dámám is volt. Ez körpasszba fúlt – Kelet talán abban reménykedett, hogy üt a pikk ásza és az adu dámája, ezért nem mentett. Ezúttal a mentés remek, hiszen gém alá bukik, mindössze 500-at ír a 6 pikk kontra. A legjobb ebben a helyzetben talán a kulcslapválasz (pikk szín nélkül), hiszen nehezen elképzelhető, hogy még egy külső királyt kellene itt felderíteni, de bizony nem árthat tudni, hogy hogy állunk az ászokkal.

Csapattársaink agresszívabban licitáltak, mivel Nyugat lapjával 4 pikkel indult Harangozó László, így egyrészt még a kőr szín megtalálása is nehézzé vált, másrészt a magasság sem volt biztos: végül Észak kontrázott, Dél pedig (kicsit óvatosan) 5 káróval mutatta jó lapját, ez szürrel teljesült is – azonban Hittmann László bizonyára mentett volna a kedvező szkórhelyzetben, ha szlemfelvételt vállaltak volna az ellenfelek.

Kissé meglepő, hogy a máskor oly lelkesen mentő játékosok most kevesen aktivizálódtak, összesen 5 pár mentett, míg 11-en felírhatták az 1430-at. Egy pár (talán küzdelemben) nagyszlemet is vállalt, ami a két lapból nem reménytelen, de az adu dámát ezúttal ki kellett mindenképp adni.

Folytatás jövő héten már teljes, azaz kétmeccses fordulókkal, és picit tisztuló képpel a továbbjutás és a főtáblás pozíciókról.

A szerző (gulyas.daniel@hotmail.com) várja az érdekes liciteket, felvevő- és ellenjátékokat bármely játéknapról, hiszen a LoveBridge egyelőre nem segít.