Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Kovács András - 2023. június 5.

Bridzsmozi – Magyar Kupa-negyeddöntő

A ’80-as évek elején több ilyen cikket írtam a Bridzséletbe a Bridge Worldtől vett ötletet felhasználva. A bridzsmozi lényege: mindig csak a következő vonalig olvasd, ott állj meg, a válaszodig takard le a mozi folytatását, és hozz döntést, hogy az adott állásban melyik lapot játszod ki, de a döntésed mellé magadnak írd le az indoklást is, miért azt tetted. Ha döntöttél – és felírtad az indokaidat –, továbbléphetsz, megtudod mi a helyes, és ezen az úton folytathatod, olvasd tovább a következő vonalig, ismét dönts és jegyzetelj újra. Minden, a „mozival” egyező döntésedért 7, indoklásért 3 pontot írj fel magadnak. Az alábbi moziban így 30 pontot szerezhetsz.

Most egy élő parti inspirált.

Kőr kettes az indulás.

Megütöd vagy kihagyod?


*
*
*

Származik-e akár a megütésből, akár a kihagyásból valamilyen előnyöd vagy hátrányod? Ha kihagyod, a következő lépést átadod az ellenfélnek, viszont semmi hasznod nem látszik belőle. Tehát megütöttük.

Mit hívsz?


*
*
*

Látod, hogy mindenképp ki fogsz adni egy-egy kőrt és treffet – tehát a másik két színben csak egyet adhatsz ki. Az adu impassz a király ellen csak akkor segít, ha Keleten dubló a király, azaz a pikk szín 16 lehetséges elosztásból összesen négyben. A káró király elleni impassz viszont az esetek felében megoldás – tehát ennek kell következnie.

A dámával ütésben maradsz*.

Hogyan folytatod?


*
*
*

Mi az esélye annak, hogy Kelet mansban bell ellen leadott védekező licitjében – partnere kettes indtó kijátszásából sejthetően – legalább két kőr figurája és a káró királya mellett még pikk királya is legyen? Majdnem semmi! Tehát a helyes játék most a pikk ász lehívása, majd újabb pikk a kézből. Ez a fenti indokon túl is jó esély, hisz a hiányzó pikkek 16 lehetséges elosztásából tízben egy kiadóval megoldja a színt, és teljesítesz. (Valójában csak 15-ből, hisz pikk KJxx-szel valószínűtlen a kőr védekezés.)

Ugyan elképzelhető, hogy Nyugat kihagyta a káró dámát, de azért ne erre építsünk. Ha meg Kelet lefedte volna a dámát, lemehetnél az asztalra káróban, de lett volna értelme?

A leosztás a 2023-as Magyar Kupa országos negyedöntőjében itt látható:

A nyolcból hét asztalon volt ez a felvétel. Három felvevő kihagyta az indulást, kettő nem káró, hanem pikk impasszal kezdte. Ahol a káró dámát nem fedték, ott pikk impasszal folytatták. A jó játékkal teljesülő partit mindannyian elbukták. Ez megtörténhetett volna akkor is, ha a káró király fed, de szingli, és nem a fent javasolt szerint játsszák a pikket.


*Megjegyzés: a káró dáma nem fedésének akkor van jelentősége, ha a felvevőnek esetleg el kell találnia a dubló tízest vagy AT9x-e van káróból. Annak, hogy Nyugat kihagyja, pedig az lenne az értelme, hogy ha a felvevő megismételné, a partner a megismételt impassz után lopná a színt.