A klubmesterpontrendszer bevezetése

A Magyar Bridzs Szövetség és elődje, a Budapesti Bridzs Egyesület már a hatvanas évek közepe óta működtet mesterpontrendszert, melynek elvei és számítási módszerei többször változtak. Eleinte éves mesterpontlista volt, majd a hetvenes évek közepétől megkezdődött az örök mesterpontlista vezetése is, mely az éves pontok összességéből alakul ki. Végül a kilencvenes évek eleje óta egy harmadik, élő mesterpontlista is készül évente, mely súlyozottan tartalmazza az előző évek mesterpontjait, avultatja azokat, ezért véleményünk szerint talán a legjobb mutató a pillanatnyi forma vagy játékerő mértékére.

A szövetség Elnöksége szeretne lépést tartani a világgal, de leginkább a hazánkban zajló folyamatokkal, melyek elég világosan azt mutatják, hogy miközben a versenybridzs tábora stagnál, az elmúlt tíz évben gomba módra szaporodnak a bridzsklubok szerte az országban. A két tábor – versenyjátékosok és klubjátékosok – között van átjárás, de ennek mértéke elég alacsony. Szeretnénk, ha a szövetség az összes magyar bridzsjátékost képviselné, és ennek egyik eszközéül klubmesterpontrendszert vezetünk be.

Mesterpontok eddig csak olyan versenyeken voltak szerezhetők, melyeket a szövetség akkreditált, és mely versenyek díjat fizettek a szövetségnek annak érdekében, hogy a verseny mesterpontszerző verseny legyen. 2017. január 1-től bevezetjük a klubmesterpontok fogalmát. Klubmesterpontot bármilyen versenyen lehet szerezni, melyet regisztrálnak a szövetségnél, és jelenleg díjmentesen. Az ilyen versenyeken résztvevők felének jár klubmesterpont, a középen végzőnek egy, az előtte levőknek mindig az előző 1,25-szöröse. Az eredményeket a klubvezetők, versenyszervezők jelenthetik a szövetségnek az e célra létrehozott honlapon.

A két tábor integrálása érdekében a klubmesterpontok automatikusan MBSZ-mesterponttá konvertálódnak 1:10-es átváltási aránnyal. Ily módon az összes, versenyen résztvevő játékos megjelenik majd az összesített örök mesterpontlistán. Ennek címadó kategóriáit (1000 pont felett III. osztályú, 2500 felett II. osztályú stb.) ennek megfelelően jelentősen kibővítettük a 0 és 1000 pont közötti sávban, már 5 mesterponttól (azaz 50 klubmesterponttól) bronz treff címmel rendelkezhet egy játékos, a teljes listát a honlapon meg lehet majd találni. A megszerzett címeket a honlapon folyamatosan jelezzük majd, és terveink között szerepel oklevelek kiadása is.

A klubmesterpontrendszer céljára fejlesztett menüpontban regisztrálhatják a klubvezetők, versenyszervezők a játékosokat, ezen keresztül vihetik be a rendszerbe az eredményeket, melyek aztán a Mesterpontok menüpontban jelennek majd meg, ahol az eddigi három lista mellett egy negyedik, klubmesterpontlista is látható lesz, tehát a klubmesterpontlista állása nemcsak az örök mesterpontlistába integráltan, hanem önállóan is elérhető lesz, illetve különböző módokon szűrhetők lesznek a listák, tehát akár egy adott klub játékosainak önálló listája is megtekinthető lesz.

A rendszer bevezetése alatt nyilván felmerülnek majd gyerekbetegségek, de azok kiküszöbölése után reméljük, hogy stabil, jól működő rendszert tudunk majd üzemeltetni, mely bizonyos idő után mindenképpen egyfajta erősorrendet tükröz majd immár nemcsak az MBSZ-versenyeken résztvevő játékosok, hanem ezt a gyönyörű játékunkat szívesen űző valamennyi magyar bridzsező között. Nagyon remélem, hogy a klubok ösztönzési lehetőséget látnak majd ebben az új eszközben és szívesen csatlakoznak majd a rendszerhez.