IBBF 2017

Bódis Gyula - 2016.12.02
Sokak kívánságára a 2017. évi IBBF visszakerül eredeti időszakára télre. A 40. IBBF-et 2017. február 22. és 26. között tartjuk meg. Változnak a versenyszámok, csökkennek a nevezési díjak, bővül a díjazottak köre.

A klubmesterpontrendszer bevezetése

Homonnay Géza - 2016.12.21
A Magyar Bridzs Szövetség és elődje, a Budapesti Bridzs Egyesület már a hatvanas évek közepe óta működtet mesterpontrendszert, melynek elvei és számítási módszerei többször változtak. Eleinte éves mesterpontlista volt, majd a hetvenes évek közepétől megkezdődött az ún. örök mesterpontlista vezetése is, mely az éves pontok összességéből alakul ki. Végül a kilencvenes évek eleje óta egy harmadik, élő mesterpontlista is készül évente, mely súlyozottan tartalmazza az előző évek mesterpontjait, avultatja azokat, ezért véleményünk szerint talán a legjobb mutató a pillanatnyi forma vagy játékerő mértékére.

A törpék és a hamis impasszvédő beszorítás – Villánykövesd

Szilágyi László - 2017.02.21
Negreanuval versenyen először 2016-ban Villánykövesden játszottam. Autóval utaztunk Budapestről. Először Budaörs tájékán kérdezte meg, hogy ott lesznek-e a törpék, mondtam, hogy nem tudom. Innentől kezdve úgy 35-40 kilométerenként újra és újra előkerült a téma, végül mikor már feltűntek Villánykövesd hívogató fehér pincéi, könnyelmű ígéretet tettem:
– Tudod mit? Ha jól játszol, biztos ott lesznek!
 tovább »

Indulj el egy úton – Magyar Kupa 2. játékhét

Bozzai Bence, Gulyás Dániel - 2017.02.16
Jó néhány meccsen meglepetés született a Magyar Kupa első játékhetén, szerzőink igyekeznek megtippelni, hogy a folytatásban mikor borul a papírforma. Jóslás mellett átvesszük az első két nap történéseit, és egy-egy drága parti is terítékre kerül. tovább »

Félévszázad bridzs, kétszázezer pont – hosszú beszélgetés Szilágyi Lászlóval

Kovács Gergely - 2017.02.06
Több mint negyven évvel az első írásban megjelent interjúja után most nekünk adta a másodikat, már csak ezért is volt miről beszélgetni. Az apropó az volt, hogy a dunaújvárosi versenyen aratott győzelmével elsőként lépte át az örökmesterpont-listán a kétszázezres határt. A sikerek mellett szóba kerülnek a kudarcok – bevallottan sok volt belőlük –, jó pár bridzsszakmai kérdés, megtudjuk, miért nem játszott a budapesti Eb-n a lengyelek elleni kulcsmeccsen, és az is kiderül, miként lett belőle egy görög újságcikkben Szilágyi József néven felvevő egy olyan helyen, ahol sosem járt, egy olyan partiban, amit sosem játszott, de ami mégis az övé. Mi persze mindnyájan tudjuk a nevét: Szilágyi László. tovább »

A Versenyrendező Bizottság hírei

vrb - 2017-02-21 18:13:19

Magyar Kupa 2017

Versenykiírás Főtábla lebonyolítása - Káró/treff kupa lebonyolitása
KMR selejtező játéknapok (hétfő-kedd): 2017. február 13., 14., 20., 21., 27., 28.
Káró/Treff Kupa játéknapok (hétfő): 2017. március 6., 13., 20., 27., április 3.
Főtábla játéknapok (kedd): 2017. március 7., 14., 21., 28., április 4.
Rajtlista Eredmények/Frekik/Leosztások Menetrend hétfő Menetrend - kedd

 

 

 

 

 

KMR MP bajnokság 2016/2017

Versenykiírás Fontos változások  
II-III. o. játéknapok (hétfő): 2016. december 5., 12., 19., 2017. január 9., 16., 23., 30., február 6.
I/A-I/B játéknapok (kedd): 2016. december 6., 13., 20., 2017. január 10., 17., 24., 31. február 7.
IV. o. játéknapok (csütörtök): 2016. december 8., 15., 2017. január 4. (szerda),12., 19., 26., február 2., 9.
I/A I/B II III IV
Rajtlista Rajtlista Rajtlista Rajtlista Rajtlista
Eredmények Eredmények Eredmények Eredmények Eredmények

 

 

 

 

 

 

 

Indulj el egy úton – Magyar Kupa 1. játékhét

Bozzai Bence, Gulyás Dániel - 2017.02.13
54 csapat részvételével hétfőn indul a Magyar Kupa. A nyolc csoportban 16 leosztásos körmérkőzések után az első négy-négy csapat jut a főágra, a többiek az alsóbb kupákban folytathatják. Állandó szerzőpárosunk sorozata első részében bemutatja a csapatokat és a csoportok várható végkimenetelét, a folytatásban pedig majd helyzetértékeléssel és partielemzéssel is szolgálnak. tovább »

Törpék(?) a Mecsek Kupán

Szilágyi László - 2017.02.04
Hogyan kell kezelni azt az aduszínt, hogy AKB82 és szemben Q943? Picit komolytalan kérdésnek tűnik, mindenesetre valószínűleg nem az impassz jut az ember eszébe róla. Az élet persze néha furcsa dolgokat produkál. tovább »

Mi kell a 75-höz? – MP II. osztály 5. forduló

Szentandrási Gergely - 2017.01.18
Fontos élmény és hosszú időre inspirál, amikor valami nagyon jól sül el. A bridzsben, párosversenyen a 75 nekem (most nem tekintem a mezőny, verseny erősségét, hosszát stb.) a picit több, mint 10 éves pályafutásom csúcsa. Mi kellett hozzá? tovább »

Elhunyt Gáspár Gyula

Bárczy Tamás - 2017.01.17
Elhunyt Gáspár Gyula, a miskolci bridzs egyik meghatározó, országosan is sikeres játékosa. tovább »

Egy szép ellenjáték Dunaújvárosból

Gulyás Dániel - 2017.01.04
Az úgy esett, hogy idén sem akartam ezen a versenyen játszani – nem azért, mert nem szeretem a helyet, hanem általában családi kötelességek miatt távolabb töltöm ezt az időt. Ezúttal azonban lett rá időm mégis, eleget is tettem Pölöskei Petra meghívásának – illetve tettem volna, ha nem betegszik meg egy nappal előbb. Ezt a kis hézagot használta ki itthon telelő Harsányi József barátom (aki, nem mellesleg, jelentős tisztségeket visel a német és az európai szövetségben amúgy). tovább »

Hol tartunk, hova tartunk? – Interjú Winkler Gáborral

Kovács Gergely - 2016.12.31
Főszerepe volt és van a csalóbotrányok ítélethozatalaiban, a negyvenes évei elején jár, de már több mint húsz éve annak, hogy először felnőtt világversenyen bridzsezett, a budapesti Európa-bajnokságon régen látott közelségben volt a magyar válogatottal a Bermuda-kupa-részvételhez. Aligha van itthon olyan játékos, aki ne őt tartaná a legtehetségesebb magyar bridzsezőnek, de vajon hogy áll a munkához? Erről és a csalásokról, az ítéletek igazságosságáról, a nyári Eb tanulságairól beszélgettünk Winkler Gáborral. Meg arról, hogy hova tart a bridzs itthon és a világban. tovább »

Az úgy történt, hogy a kontrákon sok múlott – MP I/B 2. forduló

Fazakas Gergely - 2016.12.20
Ahogy az már szokott lenni Mitchell-versenyeken – nem a szlemek bemondása vagy az 1400-as bukások, hanem az okos kontrák és a jól megválasztott küzdelmek számítottak inkább a most keddi fordulóban is. Három csere eseményeit írom le – több asztalról is szemezgetve. Mindegyik cserében történtek izgalmak, és mindegyikben legalább tízféle bejegyzés sorakozott a lőlapon. tovább »

Bounty az impassz jutalma – az unoka-bridzs

Kelen Károly - 2016.12.08
Valamikor azt hittem, hogy mire az unokáim bridzsezni kezdenek, a művelt világban már mindenki ezt a játékot űzi. Most meg azt tapasztalom, hogy egyre nehezebb ifjú bridzsezőket fogni, sőt maga a kártyázás is kimegy a divatból. Lehet, hogy már nincsenek latifundiumok, amelyeket el lehet játszani, vagyonok, amelyeket egyetlen robberra fel lehet tenni? Mintha már ötlapos pókerpartit sem játszana senki, csak a versenypókerre használt texasi vari megy mindenütt. Ki látott mostanában, mármint nyáron, ultizókat valamilyen parkban? tovább »

Pótvizsgára ítélve – csb 11. forduló I/B

Scharnitzky Péter - 2016.12.04
A csapatbajnokság I/B osztályának utolsó fordulójában próbáltunk egyenes ágon följutni, de pótvizsgára ítéltettünk többek között a következő parti miatt, amiben a licitmenet nem túl érdekes, mert előbb-utóbb kőr gémben fogunk landolni Dél kezéből játszva. tovább »

Csapatmustra – csb 11. forduló

Bozzai Bence, Gulyás Dániel - 2016.12.03
Volt fordulat és izgalom az utolsó fordulóban is, az OCSB-ről például 0,08 VP döntött az I/A-ban. A cikksorozat zárórészében végigvesszük, hogy milyen végeredménnyel zárultak az osztályok küzdelmei, ki jutott fel, esett ki, játszhat osztályozót, és természetesen búcsúzóul is előhoznak pár forró partit a fiúk! tovább »

Ha ön még nem tud bridzselni, de érdekli, várjuk jelentkezését a fotitkar@bridzs.hu email címen. Kezdő tanfolyamaink indulásáról honlapunkon tájékozódhat.

Ha érdekli, társasági játékának fejlesztéséhez ugyancsak a honlap, vagy a Szövetség könyvtára (Böszörményi u.) nyújt segítséget.

Ha Ön már tud bridzselni és a társasági játékot szereti, erre a klubokban van lehetősége.

Ha szeretné összemérni tudását, azaz szeretné megismerni a versenybridzset, számos versenyformában van lehetősége. Szövetségünk több osztályban rendszeresen szervez csapat- és párosversenyeket.

Örömmel várjuk jelentkezését. Kapcsolatteremtés elsősorban e-mail útján javasolt, de a szövetségi versenyek időtartama alatt a Böszörményi úton az elnökség bármelyik tagja szívesen ad információt. Emellett a legtöbb klub vezetője is tud segíteni ebben a kérdésben.