Bridzsélet - Publicisztika

107 cikk

4 szan kvantitatív ászkérdés – Vikor-szlemlicitek V.

Vikor Dániel - 2016. március 29.
A 4 szan kvantitatív szleminvit olyan fegyver, amit szinte minden jó játékos használ, ám fontos tisztázni néhány kérdést ebben a helyzetben. A legfontosabb az, hogy pontosan kell tudnunk, mikor adunk passzolható 4 szan kvantitatív szleminvitet. »»

Cseppkő

Varga István - 2016. március 14.
1977-ben, amikor egyetemi éveim vége felé elkezdtem a versenyszerű bridzsezést, természetesen még alig ismertem a legjobb magyar játékosokat, de ez a helyzet egy-két év alatt megváltozott. Voltak olyanok, akiknek a nevét csak a jó játékuk miatt tanultam meg, de néhányan mással is kitűntek. Utóbbi kategóriába tartozott az akkor már a negyvenhez közelítő Csepeli Miklós is, akire finoman elhelyezett szarkasztikus megjegyzései hívták fel a figyelmemet. »»

Az opcionális minorászkérdés – Vikor-szlemlicitek IV.

Vikor Dániel - 2016. február 18.
Az opcionális minorászkérdés (ORKC) nagyon hatékony konvenció, de igen önveszélyes, ha nem megfelelően kidolgozva játsszuk. A legfontosabb abban megegyezni a partnerrel, hogy melyik 4 minor licitünk ORKC, és melyik nem. Sok pár abban állapodik meg, hogy minden ilyen szituáció ORKC, de ez káoszhoz vezethet.
»»

A kulcslicitek – Vikor-szlemlicitek III.

Vikor Dániel - 2016. február 11.
A kulcslicitek célja a szlem felé menő licitsorozatokban színtalálkozás esetén a fedettség kilicitálása. Amikor van adu, az aduszínünk 3-as magassága felett kulcslicitek segítségével tisztázhatjuk, hogy minden külső színünk fedett-e.
»»

A preferáltfigura-kérdés – Vikor-szlemlicitek II.

Vikor Dániel - 2016. január 21.
A szerző hatrészes sorozatában a szlemliciteket veszi nagyító alá. Több licitjavaslata saját fejlesztés, ahogy a most taglalt módszer is, a cél természetesen mindig a leghatékonyabb szlemfelderítés. A második rész a preferáltfigura-kérdést mutatja be. »»

A kickback RKC ászkérdés – Vikor-szlemlicitek I.

Vikor Dániel - 2016. január 14.
A szerző hatrészes sorozatában a szlemliciteket veszi nagyító alá. Több licitjavaslata saját fejlesztés, a cél természetesen mindig a leghatékonyabb szlemfelderítés. Elsőként a kickback RKC ászkérdés kerül terítékre. »»

Egy sima szlem

Varga István - 2015. december 20.
Néhány héttel ezelőtt az egyik csoportomnak egy parti kapcsán az ellenvonal lapjainak kiszámolásáról beszéltem. Ez egy nagyon érdeklődő, nyitott társaság, mindig kapok tőlük érdekes kérdéseket. Most például azt kérdezték, tudnék-e mutatni nekik egy olyan leosztást, ahol ilyesmire volt szükségem. Ekkor jutott eszembe egy régebbi parti, amelyet tán már húsz éve játszottam. Az eltelt idő miatt persze biztosan lesznek pontatlanságok ebben az írásban. »»

Aki mer, az nyer

Vikor Dániel - 2015. november 28.
Vannak felvételek, amelyeket első látásra lehetetlen teljesíteni. Ez a felvétel is hasonló, nyugodt fejet és sok szerencsét igényelt, pedig teljesen normális volt. »»

Két elimináció egy fordulóban

Vikor Dániel - 2015. november 2.
Az eliminációk nem olyan ritkák, szinte minden hónapban jön egy, ha gyakran játszik az ember. De hogy kettő jöjjön egy fordulóban? Nézzük, miként történtek az események. »»

Itt tartunk – Csaló-e a Fisher–Schwartz pár?

Talyigás Péter - 2015. szeptember 11.
Nem kell a csalós ügyekkel foglalkozni, ezzel csak lejáratjuk a bridzset – sokszor elhangzik ez az érvelés. Szerintünk pedig kell. Fel kell tárni, be kell mutatni teljes egészében ezeket az eseteket, csak ezzel tisztulhat meg a sportág. De ezzel milyen képet alakítunk ki a közvéleményben szeretett sportágunkban? – jön a következő szempont. Csalók, doppingolók minden sportágban vannak, a jó, hatékonyan működő közösségek alaposan föltárják ezeket az eseteket, igazságot tesznek, és kivetik maguk közül a csalókat. Az elmúlt hetekben erre láthatunk ígéretes kísérletet a bridgewinners.com-on a Lotan Fisher–Ron Schwartz ügy kapcsán. Talyigás Péter összefoglalja az eddig történteket. »»

107 cikk