Első Eb, második nap – Villáminterjú Fischer Brigittával

Fischer Brigittával, a budapesti Európa-bajnokságon a női páros és csapat egyik tagjával, a verseny kártyáinak tervezőjével beszélgettünk élete első felnőtt Eb-jének második napján az ebédszünetben. Mivel a párosversenyben a tizedik helyen álltak ekkor, jó esélyük volt a szombati huszonnégyes döntőbe jutásra.

– Hogy érzed magad az első felnőtt Eb-den?
– Sok embert nem ismerek, ami előny is meg hátrány is, de ez most inkább előny, mert így engem sem ismernek. Az utánpótlás Európa-bajnokságokon általában mindenki ismer mindenkit, tudja, hogy játszik, ezért jobban tudjuk, mire számíthatunk. Azonban eddig nagyon élvezem, és a helyszín is bevált.

– Ha jól tudom, ma a huszonnégyben kell lennetek ahhoz, hogy holnap részt vegyetek a döntőben? Mik az elvárások?
– A partnerem, Ormay Krisztina külföldön él, így kevesebbet tudtunk gyakorolni, mint a másik két pár, aki a csapatban van, ezért ezt gyakorlásnak fogjuk fel, hogy összeszokjunk a fő versenyszámunkra, a vasárnapi csapatversenyre. Emellett persze Krisztivel nagyon örülnék, ha először bejutnánk a huszonnégybe, majd pedig az első tíz között végeznénk. A csapatban pedig a jövő évi világbajnokságra való kijutás a cél, ehhez azonban az első hat közé kéne kerülnünk, és ez nem kis feladat.

– Milyen tulajdonságok kellenek ahhoz, hogy jól tudj bridzselni?
– Kell hozzá kreativitás, koncentráció és logika, valamint kell még jó memória, hiszen tizenhárom lapot és az ellenfeled lapjait is meg kell jegyezned. Fontos még az, hogy tudj olvasni a partnered fejében, és ő is tudja, hogy neked mi jár a fejedben, hiszen kölcsönösen csak így tudjátok egymást segíteni. Azonban azt, hogy kiből lesz jó játékos nem lehet meghatározni.

– Olvastam, hogy az Eb-n az általad tervezed kártyákkal játszanak. Mit ábrázolnak ezek a lapok?
– Ha nem vettek volna fel a Budapesti Műszaki Egyetemre, akkor informatikus dizájnernek tanultam volna, így mikor meghallottam, hogy mi rendezzük a versenyt, kihívásnak tartottam, hogy megtervezzem az Eb portfólióját. Maga a logó egy madarat ábrázol, amin látható mind a négy szín. A kártyáknak pedig két különböző hátlapot készítettem az egyik a Parlamentet, a másik pedig magyar motívumokat, de a francia kártya alapszíneivel ábrázolja.

– Mit csinálsz akkor, ha éppen nem bridzselsz?
Az egyetemen építészetet tanulok, ami csak úgy, mint a bridzs, sok időmet elveszi. De ha még marad egy cseppnyi szabadidőm, akkor igyekszem lenézni a konditerembe, mert ettől a sporttól könnyen meg lehet hízni…