Bridzsélet - Bridzstörténelem

91 cikk

A rendező: Magyarország II. – Philip Morris Európa-kupa párosversenyek (1980–1984)

Kuttner György, Négyesi György - 2016. május 5.
Megbocsájtani nem fogjuk, de történelmi ismereteink alapján azért felfoghatjuk miért nem illett sportágunk az ötvenes évek hazai közéletébe. Arra azonban ma sincs magyarázat, hogyan nélkülözhette a nemzetközi szövetség egyik alapító tagjának (ahogy arról sorozatunk első részében írtunk) részvételét az európai versenyéletben 1968-ig, amikor közösségünk már a mainak megfelelő, teljes bajnoki rendszert üzemeltetett. Az Európai Bridzs Ligába való felvételünket követően azonban minden megváltozott. Fülöp Miklós főtitkár már 1971-ben az estorili Eb-ről azzal a biztos ígérettel érkezett haza, hogy Magyarország hamarosan felnőtt Európa-bajnokságot rendezhet. Ez végül most realizálódott… »»

Magyarok az Európa-bajnokságokon

Gál Péter, Kuttner György, Négyesi György - 2016. május 2.
Az eddig megtartott 52 csapat Európa-bajnokságon 31 alkalommal vettek részt magyarok. Hol, mikor, kik, hány indulóból milyen eredménnyel? Ennek jártak utána a történelem rovat munkatársai, köztük ez alkalommal a jeles esemény egyik gyakori résztvevője, akinek a júniusi budapesti Eb-n is szurkolhatunk.
»»

A rendező: Magyarország I. – Bridzsvilágbajnokság, Budapest, 1937

Kuttner György, Négyesi György - 2016. február 11.
Magyarország idén június 16–25. között csapat Európa-bajnokságot rendez a Groupama Arénában. A Bridzsélet történelmi rovata a közelgő világverseny kapcsán cikksorozatot indít korábbi jeles hazai rendezésű bridzseseményekről. A szerzők ez alkalommal nem az eredményekre, hanem az előkészületekre, a rendezés körülményeire fordítanak nagyobb figyelmet. Az első rész az 1937. június 13–20. között a pesti Vigadóban rendezett világbajnokságról szól. »»

Darvas 110 – Darvas-kvíz megoldások

Talyigás Péter - 2014. szeptember 15.
A 110 éve született Darvas Róbert tiszteletére kiírt kvíz nyertese Gyulai András, a győztes az elérhető 110 pontból 91-et megszerzett. Gratulálunk! Nyereménye a kiíráshoz hűen Darvas bridzsversenyen nyert ezüst öngyújtója. Az eredményhirdetés után következzenek a kérdések megoldásai.           »»

Darvas 110 – Darvas-kvíz

Talyigás Péter - 2014. szeptember 2.
Darvas Róbert bridzsrejtvényekkel jelentkezett 1932-ben és ezekkel is hagyott el bennünket, hiszen utolsó, 1956-ban megjelent könyve is feladványokra épül. Az olvasóink számára összeállított feladatsort részben ő alkotta, részben életével, művével kapcsolatos. A különböző nehézségi fokú kérdésekre adott válaszokkal szerezhető maximális pontszámot jelezzük, de díjazzuk a részmegoldásokat is. A győztes Darvas utolsó bridzstrófeáját kapja, az ezüst öngyújtó felirata: „1955. őszi Leonardo da Vinci bridge-bajnokság, I. o. 2. hely”. »»

Darvas 110 – Kvízharang

Kuttner György - 2014. augusztus 26.
Lezárjuk a Darvas-évet. Életművéhez híven rejtvénycsokorral. Bridzs-, és sakkrejtvények, életéhez kapcsolható közismereti kérdések teszik majd próbára érdeklődő olvasóinkat. A győztes jutalma pedig egy különleges tárgy lesz Darvas Róberttől… »»

Aliz

Csepeli Miklós - 2014. június 30.
„A bridzsben nem lehet mindent tudni. A játékos, ha több egyenértékű lehetőség között lehet választani, az érzése után megy: a jó játékost az ösztöne jó irányba fogja vezetni” – Darvas Róbert, a Színházi Élet bridzsrovatvezetője egy riportalanyának nyilatkozatát idézi a fenti sorokkal. Darvasról egyre többet tudunk, de szinte semmit arról, aki az interjúban szerepel. Pedig a magyar bridzs csillagáról van szó, aki rövid hazai pályafutása alatt, a 30-as évek bridzsaranykorában tündökölt. A hölgy nem csak játékával, hanem megjelenésével is megbabonázta a szerzőt. A cikk befejező mondata ugyanis így szól: „A bajnoknő ránk vetette csillogó bogárfekete szemét.” »»

Ottlikkal Bécsben, 1934-ben (III.)

Koltai Gábor - 2014. június 14.
Próza, 1980 Fényképes, német nyelvű igazolványt kaptam, hogy a BH állandó belső munkatársa vagyok. Ami csakugyan kellett, mindenféle privilégiumhoz. A drága, előkelő Grand Hotelban folyt a verseny, ott szálltam meg – ráment a napi húsz pengőm, amit kaptam –, s onnét telefonáltam meg esténként, lapzárta előtt, az anyagot Budapestnek. „Drámai fordulatok!” – „Hajnali mérkőzés!” – „Kapcsolják a bécsi telefont a gyorsírókhoz!” – kiabálták a BH folyosóin. – Aztán végül ez jött: „Magyar zászlók a bécsi Grand Hotelen! – megnyertük a bajnokságot.” „Adj még anyagot. Négyhasábos cikket csinálunk.” A magyar csapattal reggeliztem mindig, addigra már ott volt a hotelban – s persze az utcán is – a BH friss száma, benne az este leadott cikkemmel. Páratlan oldalon. Ki merné erre már azt mondani, hogy „örökbecsű”? »»

Ottlikkal Bécsben, 1934-ben (II.)

Koltai Gábor - 2014. június 13.
Cohen, Bridzsélet 1973. április Amikor egy nap késéssel megérkeztem a Grand Hotelba, folyt a játék a termekben délután, este, bele az éjszakába. Láttam, hogy nem nagyon lehet Cohen közelébe jutni, pedig szerettem volna. A hallban vagy a télikertben az „egyeztetés”-nél alig tudtam átfúrni magam a nagyrészt estélyi ruhás tömegen. A szobámból sem mertem felhívni Cohent, csak a szünetben láttam messziről, egyenes tartásával az újságírók, fényképészek közt, karján szép fiatal madonna-arcú szőke feleségével. Körülvéve mindig a nemzetközi nagyságokkal. Oroszlánnak láttam őt, a sok nagy nemes vad közt. Korai ősz csíkkal a hajában, ő volt a legnagyobb, legnemesebb ragadozó. A második este, ahogy a délutáni fordulók véget értek és indultam sietve az eredményekért, egyszerre csak elállja valaki az utamat. Felnézek. Cohenék. Azt hittem, véletlenül szaladtunk egymásba. »»

Ottlikkal Bécsben, 1934-ben (I.)

Koltai Gábor - 2014. június 10.
Pontosan nyolcvan évvel ezelőtt kezdődött el Bécsben a magyar csapat részvételével a III. Bridzs Európa-bajnokság. Magyarország anyagi okok miatt nem tudott részt venni az első kettőn, így a válogatottunk ekkor szerepelt először a versenyen. Egy-két sikeres nemzetközi szereplésen viszont ekkor már túl voltak a magyar bridzsezők, ezért mindenki nagy várakozással tekintett a verseny elé. Ottlik Gézának a versenyről szóló visszaemlékezéseit és eredeti tudósításait változtatás nélkül közöljük. »»

91 cikk