Ínyenc fogások ebédre VI. – Egy színben sem egyszerű

Sorozatom előző részében sok színnel és sok-sok színelemmel gyűlt meg a bajunk. Vajon egyetlen szín esetén kevesebb a probléma?

Bizonyos feltételek mellett valósul meg az egyszínű beszorítás:

                   Axx

KB10x                    9x

                  D8x

Mi a kiosztás fő jellemzője? Van villa, itt épp osztott. A szorítandó védőnél van a potenciális ütésünk alatti sorozat. Jelen esetünkben a bubi-tízes. A sorozat legkisebb eleme a védő partnerénél lapul, példánkban a kilences. Ennek a lapnak külön neve van: beszaladó lap.

A végállásban ezek a lapok maradtak, és Nyugat még dobás előtt áll. Mit dobjon? Ha picit, akkor elblokkolva üt a tízessel, és megadja a dámát. Ha a sorozatból hajít, akkor Északról játszva Kelet lapja lefedhető. Nyugat üt, de megmaradt kis lapját mi ütjük. Vagyis a háromlapos állásban Északról jöjjön a hívás! Ha a sorozatnak nem a legkisebb lapja lenne Keleten, (tízes-kilences cseréjével), akkor Nyugat pici lapot dob. Észak hívásába Kelet bemegy a beszaladó lapjával. Dél fölé üthet, de nincs villa. Ha Dél kicsit ad, Nyugat teszi a kilencest, és jó helyről érkezik a hívás. A felvevő csak egyet üt.

Előző példánkban a szín főnöke nálunk volt. A védelemnél is lehet, akkor persze több ütést kell kiadni. Egy ütés három lappal nyerhető:

MP-verseny. Általános bellben Nyugat 1 pikkel indul. 3 szant veszünk fel. Nyugat kőrrel támad. Viszünk 11 ütést?

Leveszünk két treffet, a szín jó. Káró bubi, király ász. Két treff, kőrök, és így állunk:

Kézből káró, és Nyugat beszorul.

Az egyszínű beszorítás nagyfokú kapcsolatot tart az átmenetbeszorítással. Az átmenetbeszorítás szinte egyetlen színre korlátozódik, de amennyiben túllépünk egysíkú látásmódunkon, találunk megoldást. Persze, annak idején nekem sem sikerült.

Kelet harmadik helyen, általános mansban 2 pikkel indult. Kontra, Észak 3 treffel aránylag jó lapot ígért, feltehetőleg ötös treffel. Végül 6 szannal zártam.

Nyugat káró dámával indult, Kelet azonnal beütött, visszahívta. A treff nem volt átüthető. A szín ütéseit az egyetlen átmenet segítségével értem el. Pikk ász, pikk kettes a királyhoz, treffek. Kelet csak pikkeket dobált. Egy káróm elment. Négy lap maradt mindenkinél, asztalon az úr pikk és három kőr, kezemben négy kőr, sajnos Nyugatnál is négy. Az utolsó treffre mit tegyek? Ha kis kőrt dobok, Kelet nem fed, kezembe ragadok. Ha nagy kőrt teszek, Kelet fedi a tízest, kiadok egy kőrt.

Hogyan kell az ilyen partikat játszani? A következő irományból kiderül, mint ahogy az is, hogy van a világon félvér szín, kerékkötő lap és sokféle átmenetbeszorítás.