Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Magyar Ádám - 2015. szeptember 8.

Új versenyszabályzat

Megújult a Versenyszabályzat, a CSB első napjától (2015. szeptember 14.) már ez lesz hatályban. Az alábbiakban összefoglaljuk a fontosabb változásokat.

Az új Versenyszabályzat célja, hogy életszerű és betartható módon szabályozza a versenybridzset. Amellett, hogy a hivatalos versenyek kereteit megszabja, minden olyan tevékenység ellen fellép, amely a játék élvezetét bármely résztvevő számára elronthatja, de semmi olyat nem tilt, ami más résztvevőnek nem okoz hátrányt vagy kellemetlenséget. 

A fő változás a VSZ szerkezete: a VSZ-t rövidebb pontokba szedtük, amelyek egy-egy problémakört igyekeznek minél teljesebben szabályozni. Beemeltük a VSZ-be a SZEB ajánlásait, a konvenciók és licitrendszerek besorolását valamint korlátozását, a screen- és licitdoboz-szabályokat, valamint a Zéró Toleranciát is – így az egyes versenykiírások is rövidebbek lesznek.

Lefordítottuk a WBF legfrissebb screenszabályait, és ezt alkalmazzuk mostantól. Ebben igazán egy nagyobb változás van: ha túl lassan (vagy éppen túl gyorsan) jött át a tálca, és ezzel esetleg jogosulatlan értesüléshez juthatott valaki, eddig a jogosulatlan értesülést kapó oldalon ülő ellenfélnek kellett zsűrit hívnia, ellenkező esetben a zsűri úgy ítélt, hogy a másik oldalon nem is észlelték a túl lassú/gyors tálcát. Az új VSZ életbe lépésével ez a szabály némileg enyhül: ha nem az értesülést kapó oldalról hívtak zsűrit, ez arról győzheti meg a tornavezetőt, hogy a másik oldalon nem volt észlelhető a licit tempójának megsértése, de nem automatikusan kell a zsűrinek elutasítania minden ilyen zsűrihívást.

Bekerült a VSZ-be, tehát idén a CSB-től kezdve minden mesterpontszerző versenyen bevezetjük a kétperces szabályt is. Ez azt jelenti, hogy kevesebb mint két perccel a játékidő vége előtt (a teljes mezőny védelmében) nem kezdhető már el új leosztás. Ilyenkor a tornavezető az el nem kezdett leosztás(oka)t el kell, hogy vegye, és ha egyik fél sem vállalja a lassú játékért a felelősséget, akkor mindkét félnek negatív átlagot kell ítélnie. 

Azokat a problémákat, melyek az elmúlt időszakban előfordultak versenyeinken (például visszalépés, nem jogosult pár indulása egy versenyen, több helyettes egy egységben egy napon stb.), megpróbáltuk az új VSZ-ben kezelni. Természetesen a Versenyszabályzat biztosan nem teljes, és nyilván rengeteg olyan probléma fordulhat elő, amelyre nem gondoltunk, mert nem fordultak még elő. Az ilyen eseteket a helyszínen a verseny rendezője döntheti el, mely döntés ellen panasszal a VRB-hez lehet fordulni. A VSZ-t legalább kétévente felül fogjuk vizsgálni, hogy az ezalatt felmerült vitás eseteket is szabályozzuk.

Ha bármilyen kérdésetek, észrevételetek van az új Versenyszabályzatal kapcsolatban, írjátok meg a fotitkar@bridzs.hu címre!