Januárban indul az unoka – bridzs 2

Januárban folytatódik az unoka – bridzs program. Gyerekek ingyenes bridzsre oktatását indítjuk újra, amiben a szülők és még inkább a nagyszülők aktív részvételére számítok.A megcélzott korosztály – a projekt második ütemében is – az általános iskola felső tagozata, de befogadunk minden érdeklődőt +/– 1-2 év viszonylatában. Amennyiben a projekt nagyobb gyerekeknél is érdeklődést váltana ki, részükre külön csoportban szervezem meg a tanulási programot. Frissítés: az első foglalkozás január 28.-án szombaton lesz 10:30 órai kezdettel a meghirdetett helyszínen!

A projekt sikerességét – a módszer mellett – igen magasan kvalifikált oktatótársaim garantálják: Trenka Péter, Fischer Brigitta, Zoller Róbert, Kutnyánszky Vera, Kelen Károly.

Az első éves munkánkról készült riport itt található.

Unoka – bridzs projekt – 2. évad
Kezdési időpont: 2017. január 14., szombat 10:30 óra – Frissítés: az első foglalkozás január 28.-án szombaton lesz 10:30 órai kezdettel a meghirdetett helyszínen!
Foglalkozások napja: minden szombat délelőtt két tanóra (2x45 perc).
Helye: Feneketlen-tó teniszpálya klubépület, emeleti szint (bejárat a Bartók Béla út és Fadrusz utca sarkán)
Részvételi díj: ingyenes
A foglalkozásokon a játéké a főszerep, felvevő- és ellenjáték technikai elemek, jelzések megismerésével, gyakorlásával, licitelméleti képzés csak a játéktechnikai elemek elsajátítása után következik. A foglalkozás ideje alatt a kísérők részére játéklehetőséget biztosítok felszereléssel.
Jelentkezés: szigi.baksay@t-online.hu, 30-964-5829
Támogató: Magyar Bridzs Szövetség
Mottó: „Az élet olyan, mint egy kártyajáték. A kiosztott lapok adottak, de ahogy játszod őket, az szabad akarat.” (Jawaharlal Nehru)

A szülőkre, nagyszülőkre komoly feladat hárul, hiszen aktív közreműködést várok tőlük. Ennek első feladata a gyerekekben a bridzs iránti érdeklős felkeltése. Ebben a feladatban arra kérlek benneteket, hogy erőszakkal semmiképpen ne vegyétek rá a gyerekeket a játékra. Segítségképpen hívjunk inkább egyéb kártyajátékokat, amelyek rávezetik őket a bridzs főutcájára. (Az alábbiakban ismertetek néhány rávezető játékot ajánlásképpen, a szabályokat bridzsesre szabva.)

A projektben a nagyszülők ezen felül is komoly szerepet kapnak. Minden foglalkozás előtt a projektvezető értesíti őket a következő órára megtanítandó fogalmi elemekkel. (pl. az első foglalkozás nagyi feladata: az egyes kártyalapok értékének megtanítása (ász 4 pont, király 3 stb.). 

Joker program: a gyerekek egy-egy foglalkozáson jutalmul jokereket kapnak, amit 13 megszerzése után a nagyinál lehet „beváltani”. A beváltás módját mindig a nagyik jelölik ki!

Rávezető játékok:
1. Lórum (ennek segítségével könnyen elsajátítható a lapok értéksorrendje. Játék közben néhány logikai elem is megjelenik pl. színek visszatartása)
Szükséges 1 csomag francia kártya jokerek nélkül.
Lehetőleg 4 játékos játssza, de hárommal is lehetséges (ilyenkor vegyünk ki egy teljes színt a csomagból)
Kezdéskor mindenki 7 lapot kap, a többi talonba kerül.
A játék célja: toronyépítés színenként. (Összesen 4 torony épül).
A játék iránya megegyezik az óra járásával, vagyis a bridzsével.
A kezdőlapot az osztó határozza meg, ettől kezdve minden szín tornya ugyanazzal az értékű lappal kezdődik. A színek szerinti toronyépítés csak az értéksorrendben megfelelő következő lappal folytatható. Aki nem tud tenni, a talonból húzza a legfelső lapot. A játék nyertese az lesz, akinek elsőként fogy el valamennyi lapja.

2. Rikiki (bevezetés a licitálás és az ütésszerzés világába)
Szükséges 1 csomag francia kártya jókerek nélkül
A játék célja: előre megtippelni, hogy egy-egy lejátszásban hány ütést tudunk megszerezni a kezünkben lévő lapok segítségével, majd azt teljesíteni. A játék és a licit iránya megegyezik az óra járásával. A licitet az osztó kezdi, majd a következő játékos a bridzsnek megfelelően ezt felüllicitálhatja. A licit tartalmaz egy vállalt ütésszámot és az adu színét. A licit három egymást követő passzig tart. A vállalt ütésszámot kell teljesíteni, a vállalásokat a viták elkerülése végett érdemes felírni.
A játék szabályai rendkívül egyszerűek, színre színt kell rakni, ha nincs, bármilyen szín rakható, nem kötelező adut tenni. A játéknak éppen a nem kötelező aduzás adja meg a szórakoztató voltát. Felülütni sem kötelező. Az ütést a hívott színből legnagyobb értékű lapot tevő játékos vagy az adut tevő viszi, a bridzs szabályainak megfelelően.
Az osztó minden körben egy lapot oszt mindenkinek, amíg a lapok el nem fogynak.
A végén összeszámoljuk az ütéseket, és összevetjük a vállalásokkal. Pontozást is ki lehet találni, de nélküle is nagyon élvezetes a játék.