Olimpia Wroclawban: beharangozó, információ- és linkdömping

Már régen nem így hívják, de mi még így hivatkozunk rá: „bridzsolimpia” kezdődik vasárnap Wroclawban, Lengyelországban. A verseny neve világjátékok, vagyis Bridge World Games. Magyarország két csapattal képviselteti magát, a nyílt versenyen a Gulyás Dániel–Kotányi Balázs, Hegedűs Gál–Szegedi Balázs, Macskásy Gábor–Szilágyi László csapat vívta ki az indulás jogát, azonban Macskásy Gábor váratlan betegsége miatt Szilágyi László Dumbovich Miklóssal játszik majd. A vegyes csapatversenyen a Fischer Brigitta–Bódis Gyula, Mezei Katalin–Honti László párokból álló „négykezes” csapat indul.

A startpisztoly tehát szeptember 4-én, vasárnap, a vegyes csapat számára 10 órakor, a nyílt csapat számára 10 óra 30 perckor dördül el. A körmérkőzéses szakasz péntekig tart, ezt követően a rájátszásban kieséses meccsek következnek. A nyílt csapat csoportjában 18 csapat van (C-csoport), a körmérkőzések során 16 leosztásos meccseket játszanak. A vegyes csapatversenyen 23 csapat indult, itt 12 leosztásos mérkőzések lesznek (fentiekből az következik, hogy a vegyes és a nyílt csapatok küzdelmei nem azonos ritmusban lesznek, vélhetően ennek köszönhető, hogy a vegyes csapat küzdelmeinek közvetítésébe csak a rájátszásra kapcsolódik be a BBO). 

A körmérkőzéseket követően a nyílt versenyen minden csoportból az első öt, valamint a három csoporthatodik közül a legjobb vehet részt a rájátszásban. A vegyes csapatok közül a legjobb 16 jut tovább. A rájátszásban kétnapos (6-6 etapból álló) mérkőzések döntik el a továbbjutást, a döntőt pénteken és szombaton (szeptember 16-17-én) játsszák.

A Bridzs Világszövetség hivatalos oldalán találhatók meg az alapinformációk. Néhány kattintással elérhetőek az indulók és a csoportbeosztás, valamint a mérkőzések sorrendje a nyílt csapat számára és a mérkőzések sorrendje a vegyes csapat számára. Önálló életet él a verseny hivatalos honlapja.
Ahogy az ilyenkor lenni szokott, készült önálló „microsite” is (vélhetően ezt nézitek majd a legtöbben), hiszen itt lesz majd elérhető a verseny állása, illetve az élő eredmények (running score) is (jelenleg a „results” nem kattintható, de hamarosan, reméljük, az lesz).

Noha a meccseket közvetíti a BBO, – mivel ezúttal nem vagyunk házigazdák – nem számíthatunk rá, hogy budapesti Eb-hez hasonlóan el legyünk kényeztetve azzal, hogy folyamatosan követhetjük valamelyik csapatunk játékát. Emiatt ne legyünk elkeseredve, egyrészt a BBO pszichikai terhelést jelent a játékosoknak, másrészt ha jól megy a játék, akkor előbb-utóbb biztosan láthatjuk őket. Hát ezért is

Drukkoljatok!