Két ellenjáték

Véget ért az olimpia. Sok mérkőzés közvetítését kísértem figyelemmel, leginkább az amerikai szenior (hogy múlik az idő) Zia Mahmood–Jeff Meckstroth és a „monacói” Helgemo–Helness párok játéka érdekelt. Így botlottam bele a Monaco–Spanyolország elődöntőn egy érdekes leosztásba, ahol a Monaco csapat alapítójának okozott fejtörést a spanyol ellenjáték.

A kőr indulást a felvevő elengedte, Dél tízesét ütötte a bubival. Kétszer aduzott, és kőr impasszt játszott. Talán a káró bubi szerencsésebb lett volna. Dél ütött, és a treff dámát hívta!

Zimmermann nehéz helyzetbe került. Ha a dáma és a bubi van Délen, kicsit kell tenni az ütésbe. Így is történt. Az újabb treff hívást Észak bubija vitte el. Függöny…

A másik ellenjáték még a budapesti Európa-bajnokságon történt. Látszólag egyszerű a probléma, de csak annak, aki alaposan átgondolja. Peter Lund, a kiváló dán játékos és szakíró úgy kommentálta a partit, hogy „Bulletin hand”. A hivatalos Bulletinben erről a mérkőzésről nem volt tudósítás, de a Bridzséletbe egy kis késéssel ugyan, de most bekerül.

Dumbovich a káró hatossal indult, Winkler ütött az ásszal. A kontra három kárót jelzett, így a felvevő szingli kárója nyilvánvaló. Nyugat szokásától eltérően sokáig gondolkozott, végül pikket hívott, így az ász utáni újabb pikk hívás megpecsételte a felvevő sorsát. Ha Gábor nem játszik pikket, a felvevő treffre tud dobni, a pikk ász helyzetét a licit elárulja.

Valljuk be őszintén, nehezen jutna eszünkbe egy dáma mellől az asztali villába hívni. Gyakran ne is jusson…