Válogatott történetek, Eb 2016 – A szenior csapat

A csapat gerincét az olimpián győztes együttes három tagja alkotja. A negyedik „ász”, sajnos pont a pikk, a nyílt csapatbajnokságon induló együttest erősíti. Egyébként Európa-bajnokságon jól szerepelni szinte nehezebb, mint olimpiákon. Utóbbin a csoportmérkőzéseken több gyengébb ellenféllel lehet találkozni, így az ellenük elért siker önbizalom-növelő lehet. A csoportbeli jó helyezés a kiesési szakaszt is kedvezően befolyásolhatja. Az említett „pikk ász”, vagyis Dumbovich Miklós játszott a legutóbbi Európa-bajnokságon szereplő szenior csapatban, ennek ellenére az eredmény várakozás alatti volt. (Tortavágás 2012-ben a szenior olimpiai bajnokok köszöntésén. A siker főszereplői: Magyar Péter, Szappanos Géza, Kovács Mihály, Dumbovich Miklós)

Röviden bemutatnám az idei Eb-n játszó csapat tagjait.

Koltai Gábor
Bridzspályafutásának első sikere az 1972-es Eb-n az ötödik helyen végző ifjúsági csapathoz kötődik. A világháború után ez az eredmény volt a magyar bridzssport első felvillanása.  Később, különböző partnerekkel és csapatokkal, több bajnokságot és külföldi versenyt nyert. Gyakran játszott nyílt Európa-bajnokságokon is. Tagja volt az 1986-os BEK-döntőben ezüstérmet szerző Taurus csapatnak.

Kovács Mihály
Szenior olimpiai bajnok, de már ifiként, Dumbovich Miklós oldalán belépett a nemzetközi élmezőnybe a delfti 1972-esi ifi Eb-n ötödik helyen végzett csapattal. Az elmúlt fél évszázadban szerzett hazai és nemzetközi győzelmeinek száma szinte megszámlálhatatlan. A válogatott csapat állandó tagjaként több Eb-n és olimpián játszott.  Az 1986-os BEK-döntőben elért második helyet pályafutása egyik nagy sikerének tartja. Az utolsó partiban a kezében volt az első hely is. Saját bevallása szerint Ottlik Gézává kellett volna átváltoznia a teljesítéshez.

Magyar Péter
Szenior olimpiai bajnok. Különböző partnerekkel sok hazai és külföldi bajnokságot, versenyt nyert, Az Eb-ken és az olimpiákon is szinte állandó tagja volt a válogatott csapatoknak. Monte-Carlóban, a páros Európa-kupa döntőjében Kaufmann Istvánnal 2. lett. Kiemelkedő versenyzői adottságokkal rendelkezik. A bridzs mellett az üzleti világban is rendkívül sikeres.

Szappanos Géza
Szenior olimpiai bajnok. Kiváló versenyző és nagy taktikus. Játszott Eb-ken, számtalan hazai és nemzetközi páros- és csapatgyőzelmén kívül a bridzsélet szervezésére is jutott kifogyhatatlan energiájából. Emellett az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda vezérigazgatói teendőit is ellátta. A Budapesti Bridzs Egyesület elnökhelyettese, majd a Magyar Bridzs Szövetség elnöke, 1991 és1995 között pedig EBL végrehajtó bizottsági tag volt.

Gál Péter
Számtalan hazai és nemzetközi siker kíséri pályafutását. Több csapat- és páros Eb-n, valamint az olimpián is szerepelt. Kiemelkedő eredmény az 1995-es és 2001-es páros Eb-ken elért 5. és 6. helyezése. Ezenkívül versenyrendezéssel, tornavezetéssel és a bridzsklub működtetésével is foglalkozott. Az utánpótlás-nevelésében is kiemelkedő munkát végzett, több évig a juniorválogatott kapitánya volt.

Jakab Sándor
Elsősorban csapatverseny játékosnak tartja magát. A több hazai és nemzetközi csapatban elért győzelem mellett azonban budapesti Mitchell-párosbajnokságot is nyert. Részt vett Eb-ken és az olimpián. Szakmai csúcsnak tekinti, hogy a 2002-es salsomaggiorei Eb-n a Butler-értékelésben – Szilágyi Lászlóval párban – nagy neveket megelőzve +0,32 pontos átlagot teljesített.

A kapitány az olimpia óta nem változott: Bárány György. Gyuri az olimpián győztes csapat sikeréhez jelentősen hozzájárult. Halk szavú, de azért tekintélyes hozzáállása feloldja a néha felmerülő ellentéteket. Közismert humora a nehéz pillanatokban mindig jókor jöhet, így most júniusban is. (Áder János köztársasági elnök 2012-ben a friss szenior olimpiai bajnokokkal bridzsezik)

Az  alap leülés: Magyar–Szappanos, Koltai–Kovács. Gál Péter és Jakab Sándor a pihenni akaró játékosok helyére ülhet le. Az alapcsapat a Taurus utód Elastron tagjaiból áll. Ők az idei Magyar Kupában szoros küzdelemben szorultak a második helyre, előzőleg nehéz csatában verték meg a válogató versenyen a Kuttner György, Szőts Gábor, Zöld Ferenc, Zsák Zoltán négyesfogatot. 

Szeniorjaink a licitrendszer egyeztetések mellett tréningmeccseket is játszanak. Az Eb-n résztvevő női csapat jól megverte őket. 30-40 évvel ezelőtt jobban tudták a hölgyeket kezelni… A nyílt csapat ellen a minap játszott 32 leosztásos mérkőzésen viszont 31 IMP-s különbséggel győztek.

Magyar Péterrel néhány hete megjelent egy interjú. Elmesélte, hogy az 1983-as páros Európa Kupán a 2. helyre szorultak egy olasz pár mögött. Később kiderült, hogy a győztesek – finoman szólva – nem játszottak tisztán. Jelenleg is vizsgálat folyik egy olasz sztárpár ellen. Remélhetőleg az Eb nem ad alkalmat hasonló esetek vizsgálatára. Így a csodálatos Caravaggio-festményen szereplő csaló játékosoknak egyre kevesebb utódja lesz.