A szlemválasztó 5 szan konvenció – Vikor-szlemlicitek VI.

Ez az egyik leghasznosabb konvenció az alkalmi párok számára, de nélkülözhetetlen az állandó párok számára is, hogy mondjunk 5 szant abból a célból, hogy megtaláljuk a megfelelő szlemet minden olyan szituációban, ahol vagy túl magasan kéne színt választanunk egy szlemfelvételhez, vagy választani szeretnénk az adu és a szan közt, vagy úgy érezzük, hogy félrement a licitünk.

A megoldás igen egyszerű: minden olyan helyzetben, ahol már túl magasan vagyunk, hogy más módon fitet találjunk, az 5 szan bemondás azt kéri a partnertől, hogy alulról felfelé kezdje el bemondani azokat a szlemeket, amiket jónak gondol.

Ezt a megoldást használhatjuk megállapodott fitnél is, mert ha relérendszerrel kérdezünk kulcslapot, akkor az 5 szan licit, mint választást kérő licit a 6 adu és a 6 szan közt, általában nem kerül semmibe.

Nézzük, milyen szituációkban jöhet elő e konvenció:

  • Hogy korrigáljunk egy félreértést.
  • Hogy választhassunk egy jobb 4–4 minor és egy rosszabb 5–3 major fit közt.
  • Hogy választhassunk 6 adu és 6 szan közt.
  • Hogy kiválaszthassuk az adut, amikor túl magasan vagyunk, például 3 káró–kontra–5 káró–? helyzetben.

Kiegészítő konvencióként ajánlom, hogy ha van már találkozásunk, de nem tudunk ászt kérdezni a 4-es magasságon, akkor használjuk az 5 adu utáni első lépcsőt kulcslap kérdésnek. Például 1 kőr–2 káró–3 káró–5 káró–?helyzetben, ahol a 3 káró legalább géminvit lapot jelentett kőrrel. Most az induló 5 pikk licitje ászkérdés kőr adu mellett, az 5 szan pedig szlemválasztó.


A cikksorozat részei:
1. A kickback RKC ászkérdés
2. A preferáltfigura-kérdés
3. A kulcslicitek
4. Az ORKC, azaz opcionális ászkérdés
5. A 4 szan kvantitatív ászkérdés
6. A szlemválasztó 5 szan konvenció