Anthony barát elkárhozása – Terence Reese–David Bird: A lejátszás csodái

Az Apát kinyitotta a bejárati ajtót és az üvöltő szélből Lucius barát esett be, reverendája csurom víz, haját a szél össze-vissza kuszálta.
– Te jó ég – kiáltott az Apát. – Micsoda undorító idő szeptemberben. Gyere, és melegedj meg a tűznél.
 

 
Haját viszonylag rendbe hozva Lucius barát a tűzhöz lépett, és hálásan nézte a ropogó fahasábokat.
– Tessék egy pohár forralt bor – kínálta az Apát. – Jó erős főzet. Nos, kit sikerült szerezni negyediknek ma estére?
– Hát nem volt könnyű találni valakit, ma este adja a tévé a Manchester United meccsének visszavágóját, de végül sikerült meggyőznöm Anthony barátot, hogy játsszon újra velünk.
– Óh… Hmmm, rendben – válaszolta az Apát nem túl lelkesen.
 
A hallgatag Eustacius rend tagjaként Anthony barát nem tartozott a legnépszerűbb partnerek közé. Csak néhány hete történt, hogy egy fiatal és kispénzű posztuláns, hogy megszabaduljon Anthony baráttól, hirtelen akut görcsöt szimulált, és elbicegett a betegszoba felé.
– Kukkants már ki az ajtón – szólt az Apát, újabb italt töltve ki. – Talán már meg is érkezett Anthony barát.

Lucius barát kinyitotta az ajtót, és Anthony barát magas alakja tűnt fel a bejáratnál, megszokott mosolyát az eső sem tudta lemosni arcáról. Ő az ajtón való kopogást mindig a némasági fogadalom megszegésének tekintette, ezért a barátai mindig az ajtó előtt várták, ha a látogatására számítottak.
 
Amikor Xavier barát is befutott, mindössze a nála egyébként szokatlanul kevésnek számító öt perc késéssel, megvolt a négyes.
   
 
Az Apát harmadik helyes 1 pikk licitje hívásirányításra szolgált, erre Lucius barát, annak ellenére, hogy nyilvánvaló információs kontrája volt, inkább a sokkal önzőbb kőr közbeszólás mellett döntött. A 4 kőr felvétel ellen Anthony barát a pikk ásszal kezdett, majd a treff bubira váltott. Mivel az Apát csak az 1-es magasságon licitálta a pikket, ami mindig gyanús manőver attól, aki egy Eustacius-rendbéli partnerrel játszik, és utána semmi jelét nem mutatta a pikk mentésnek, Lucius barátot ez arra késztette, hogy a pikk hosszúságot Nyugathoz helyezze. Ezért a treff hosszúságot Keletnél feltételezve, fedte a bubit a királlyal, kényszerítve az Apátot, hogy üssön az ásszal.
 
A felvevő ütötte a treff folytatást, kiaduzott, és eliminálta a pikk színt. Ezután a káró nyolcast elengedte Nyugat bubijához, és a kényszerű káró visszahívást az asztal tízese ütötte. Három adu hívás következett, majd a 12. ütésben egy kis káró az asztalról. Amikor az Apát kicsit tett Kelet helyén, az utolsó lapja, egy treff ismert volt. Ezért Lucius barát ütött az ásszal, beejtve Nyugat királyát, ezzel teljesítve a felvételt.
– Nos, a megfelelő színt sikerült eltalálnom a licitemmel – mondta bánatosan az Apát. – Bárcsak lett volna elég bátorságom a 4-es magasságon licitálni, mi magunk csináltunk volna gémet!
 


Egy másik fejezet Welker Jácint fordításában az egykori Bridzséletből. A Ctrl és + billentyűk lenyomásával olvashatóvá nagyítható a kép _aztán a Ctrl és a - billentyűvel visszaállítható az eredeti nézetre_

Lucius barát inkább nem említette meg, hogy a harmadik ütésben a káró hívás elbuktatta volna a kőr felvételt, így aztán folytatódott a játék. A következő leosztásban az Apát egyenletes 15 pontos lappal Eustacius Gambling 3 szannal nyitott, és 4 szürrel teljesített, miután Anthony barát 21 pontos asztalt terített. Még mindig az első robbernél tartottak, amikor az alábbi lapok következtek:
 


Az Apát ezzel a lappal is fontolóra vette a 3 szan indulást Dél helyén, de a 9 ütés megszerzését túl kockázatosnak vélte, és a száz figura is inkább a kőr gém vállalása felé terelte a döntést.
 
Lucius barát a káró kilencessel kezdett, amit a partner dámája ütött, majd a pikk király következett. Az Apát az első pikket kihagyta, majd a pikk folytatást ütötte az ásszal. Aduzás után treffet hívott az asztal felé. Lucius barát a lehető legjobban játszott, amikor kicsit tett. Az Apát ütött az asztalon, és egy újabb treff figurával folytatta a játékot, amire kézből elment egy vesztő lap.
– Nem a legjobb – mormolta Lucius barát. Ez volt a megszokott kifejezése arra, ha az ellenjáték nem a legjobb irányban haladt.
– De hiszen semmit sem tehettem – állította Xavier barát. – Ha a káró királlyal megpróbálom elvenni az asztali átmenetet, a felvevő egyszerűen bedobja a bubit a kezéből.
– És mi baj lett volna, ha a pikk kilencest hívod a második menetben? – kérdezte Lucius barát egy türelmes pillantással.    
– Aha, értem. Ezek szerint nálad volt a tízes?
– Igen, és ha a felvevő kihagyja a pikket, átveszem az ütést a tízessel, és jó oldalról folytatom a káró ász megtámadását.
 
Nem sokkal ezután Xavier barát a következő lapokat osztotta:  


Nyugaton elnézve nyomorúságos lapját az Apát magabiztos 1 treffel nyitotta ki a licitet. Ez az elterelő hadművelet mindazonáltal teljesen biztonságos volt Anthony baráttal mint partnerrel.
Anthony barát Kelet helyén sóvárogva bámult 22 pontjára, és egy alig észrevehető fejrázásra készült, mely az elmúlt harmincegynéhány év alatt a teljes licitálási eszköztárát alkotta.
– Az a helyzet, hogy a partnerem volt az osztó – jegyezte meg Lucius barát, aki mindig éberen figyelt. – A licitje soron kívüli volt, Apát úr, de nincs büntetés, ha Xavier barát passzol.
– 1 treff – mondta erre Xavier barát, aki ismerte a szabályokat. – Mivel licitáltam, partnerének, kedves Apát úr, végig passzolnia kell. Bármilyen nyersen is hangzik, követnünk kell a szabály betűit.
– Ugyan már, partner – mondta Lucius barát vidáman. – Mivel ez baráti játék, lemondunk a büntetésről.
 
Az Apát passzolt, és Lucius barát Észak helyén 5 treffre emelt.
 
Anthony barát dühtől forrva számolta újra 22 pontját. Ezek gúnyt űznek vele. Ezek megsértik a tiszteletreméltó Eustacius rendet, és arra céloznak, hogy a majd négyszáz éves hallgatás hiábavaló volt. Eljött az ideje, hogy jól megleckéztesse őket.
– Kontra! – mondta, és meglepve észlelte, hogy amióta ifjú korában a fogadalmat tette, megtört a hangja.
 
Csak az Apát ingaórájának ketyegése törte meg a dermedt csöndet. Néhány pillanat múlva mindenki passzolt, és az Apát az asztalra tette a kőr tízest. Xavier barát ütött, és gyors ütemben keresztbe lopta a következő nyolc ütést, míg az alábbi végállásban Észak, az asztal következett:  


Anthony barát kénytelen volt magasan lopni a kihívott kárót, és magas aduval folytatta az asztali ászhoz. Az asztal utolsó káró hívása megszöktette a felvevő adu tízesét, így a felvétel meglepő módon teljesült.
– Szent Titusz nevében, hogyan törhetted meg a némasági fogadalmadat pusztán azért, hogy megkontrázz egy terített gémet? – kérdezte az Apát metsző tekintettel.
 
Anthony barát szó nélkül felállt, és reverendája kámzsáját a fejére húzva szomorúan lépett az ajtóhoz, majd ki, a megbocsájtást nem kínáló éjszakába.