Feladvány (VII.) – Az utolsó kör jön

Az utolsó feladvány következik. Igen szoros az állás, négyen is egymás sarkában elöl, megjósolhatatlan, kik viszik el az első három helyezettnek felajánlott díjakat. De előbb nézzük az előző feladvány megfejtését és értékelését.
 
 
 
 
Ezt kérdeztük az előző fordulóban:

 
Csapatversenyen játszunk. A treff hetes indulást _negyedik legjobb_ ütjük a dámával, Kelet a bubit adja. Hogyan folytatjuk?
A._ Káró ász, káró a tízeshez.
B._ Pikk hármas a bubihoz.
C._ Három menet kőr, majd káró ász, és káró a tízeshez.
D._ Öt menet kőr, majd káró ász, és káró a tízeshez.
E._ Öt menet kőr, majd pikk hármas a bubihoz.
 
A harmadik kőrbe Dél és Nyugat treffet dob. A negyedik és ötödik kőrbe Dél két kárót, Nyugat két treffet dob. Kelet az ötödik kőrbe kárót dob.
 
 
Értékelés VI.
A Bermuda-kupával párhuzamosan folyó Transnationals 2011 döntője.
OZ Open–Israel Juniors
Zárt terem:

 
Fisher ütött a treff dámával, lehívta a kőröket, Kelet négyszer adott, majd a pikk kettest tette. Nyugat a pikk nyolcast, pikk négyest, majd a treff négyest adta. A kéz két kárót, majd egy treffet dobott.
 
Az ausztrálok fordított jelzést játszottak. Nyugat az ötödik ütésig még abban bízott, hogy Keletnél van még egy treff, mert Keletnek a dubló treff bubit is be kell dobnia. Fisher végül káró ász, kis kárót hívott a tízeshez. Nyugat ütött a királlyal, és pikket hívott. Kelet a pikk ütései után káróval kézbe tette a felvevőt, aki kiadott még két treffet.
 
Nyílt terem:

 
A 2 treff licit Gazzilli, _17+ vagy 11–16 treff_, a 2 kőr minimum. A treff tízes indulást a dáma ütötte, amit négy menet kőr követett. Birman kőr hetes-kettest adott _fordított lapszámjelzés_, ami megállapodásuk szerint ebben a helyzetben nem a kőr, hanem az indítókijátszás színének hosszúságára utalt. Ez Padon számára eredetileg szingli treffet jelentett. A felvevő két kárót dobott, Padon egy pikket és a treff ötöst _ennek alapján több mint négy páros számú treffje volt eredetileg_. A felvevő ezt nem érzékelte, és a hatodik ütésben, Padon meglepetésére, treffet hívott, káró kettes, treff nyolcas, treff kilences. Padon nem hívta le a treff ászt, hanem pikk tízest hívott. Az asztal kicsit tett, Birman ütött a dámával, és kétségbeesetten kárót hívott, tízes, király, ász. A felvevő végül tízet ütött. A döntőt az Israel Juniors 132–105 arányban nyerte, ez bravúros teljesítmény.
 
A Bermuda kupa 2011 döntője.
Egyesült Államok2–Hollandia
Nyílt terem:

 
A passzív kőr hetes _attitűd: második vagy legkisebb_ indulást Grue a dámával ütötte. Káró ász, kárót hívott, és a dámával _ez jobb, mint a tízes, a dubló bubi miatt_, próbált asztalra jutni, sikertelenül. Brink a felvevőnél kőr AKQJ-t feltételezhetett _Grue leplezni akarta Kelet előtt kőr színének erejét és hosszúságát, ezért nem kérte az asztalról a kilencest_. A káró játék arra utalt, hogy a felvevő kezében AJxx vagy Ax volt. Brink a pikk nyolcast hívta _második vagy negyedik_, Drijver ütött a dámával, lehívta az ászt, Brink a négyest tette _1084 vagy K84_. Drijver, nem hívta le a káró bubit, hanem pikket hívott. A treff király volt Grue kilencedik ütése.
 
Zárt terem:

 
A Bermuda kupát végül a hollandok nyerték 300–248-re.
 
De térjünk vissza rejtvényünkhöz. Nyugat vakmerő két treff közbeszólása, _amit legfeljebb a mérkőzés állása indokolt_, a felvevőt segíti. Nyilvánvaló, hogy Nyugatnál hat treff és pikk ász vagy káró király van _ha mindkettő nála van, elindul_. A hiányzó két ütés megszerzéséhez a közlekedési nehézségek miatt az ellenfelek közreműködése is szükséges. Ezért le kell hívni a kőröket, így a nyertes játék a D- és az E-változatok egyike. Fisher a kézben jól tartott. Kelet káró dobása arra utal, hogy 4–4–4–1 _5–4–3–1 esetén pikket dobna_ elosztása volt eredetileg.
 
Nézzük, mit tudnak az ellenfelek. Kelet is tudja, hogy Nyugat treffje hatos, KT97x vagy AT97x színnel nem licitálna.

Nyugat nem tudja, hogy Keletnek szingli vagy dubló a treffje, de amint Dél dob egy treffet, megtudja, hogy szingli.
 
A felvevőnél nincs pikk ász, mert akkor kilenc ütése van. Három esetet kell megvizsgálni _a hétlapos végállásban három ütést kell szerezni_.
 
1. Nyugaton pikk ász van.
Ha AQx van Nyugaton, a felvétel nem teljesíthető, továbbá Nyugat nem passzol az első helyen, ha lapja AQx, xx, xx, AT9754.
 
– Nyugaton pikk ATx és káró xx van

 
Az E-játéknál, ha Kelet kis pikket tesz _ha a pikk dámát teszi, egyszerű a játék_, Nyugat üt az ásszal és kárót hív, ütjük az ásszal. Lehívjuk a pikk király és kárót hívunk. Kelet üt, pikket hív. Ha a kilencesnél nagyobbat hív treffet dobunk, ha kisebbet _Nyugatnál van a tízes_, kárót.

A D-játéknál Kelet üt a káró királlyal, kis pikket hív, Nyugat a tízest teszi, és bukik a parti.
 
– Nyugaton pikk A84 és káró xx van

 
A D-játéknál Kelet üt a káró királlyal, és nehéz helyzetbe kerül. De ha pikk dámát hív és Nyugat a nyolcast teszi, bukik a parti. Az E-játékkal a felvételt teljesítjük.
 
– Nyugaton pikk Axx és káró Jx van

 
A D-játéknál a felvétel bukik. Az E-játéknál, ha Kelet kis pikket tesz, a fentebb leírt játékkal teljesíthetünk. Ha a pikk dámát teszi és kárót hív _ami nem valószínű, mivel lehet, hogy a felvétel csak erre az ellenjátékra teljesíthető_, csak a káró dáma nyer.
 
2. Nyugaton pikk dáma és káró király van.
 
– Nyugaton pikk Q10x és káró KJ van

 
A D-játékkal teljesítünk, mert Nyugat a pikkben ütést ad. Az E-játéknál Nyugat üt a dámával, pikk tízest hív, és Kelet akár üti a királyt, akár lazsál, bukunk.
 
– Nyugaton pikk Q10x és káró Kx van

 
A káró szín „fagyott”, és egyik ellenfél sem hívhatja. Ez esetben a D- és E-játék is működik.
 
– Nyugaton pikk Q8x és káró Kx van

 
Ez esetben a D- és E-játék sem működik.
 
3. Nyugaton pikk 10xx és káró KJ vagy Kx van.

 
Ez volt az eredeti kiosztás. Ha kárót hívunk, úgy járunk, mint Fisher. Ha kis pikket a bubihoz, teljesítünk. Ha Kelet üt a dámával és kárót hív, ütünk az ásszal, és kis pikket hívunk.
 
Az első az E-változat.
A második a D-változat.
A harmadik a B-változat.
A negyedik az A-változat. A pikkhívás a játék elején is előnyösebb.
Az ötödik a C-változat. Ez elvágja a kezet az asztaltól, ha a pikk ász Keleten van.
 
Pontozás
 
JÁTÉK
PONT
VÁLASZ
E
A hetedik ütésben pikk hármas a bubihoz
10
8
D
A hetedik ütésben káró ász, és káró a tízeshez
8
5
B
Pikk hármas a bubihoz
6
0
A
Káró ász, káró a tízeshez
4
1
C
Az ötödik ütésben káró ász, és káró a tízeshez
2
1
 
 
Indoklások az E-változat mellett
Zoller Róbert : „A közbeszólás _KQB nélkül_ azt sugallja, hogy Nyugat eredeti elosztása 3–2–2–6. A kőröket le kell hívni, hogy Nyugat kibúvó lapjait elvegyük.”
 
Kuttner György : „Nyugat treffje AT97xx _bár partner a bubit dublóból is dobná_, és nem lehet nála pikk ász és káró király is. Lehívom a köröket _ez segít az ellenfelek feltérképezésében is_. Aktív játékkal nehéz két ütést szerezni, az ellenfelek segítségére szorulunk. Jó eséllyel kidolgozhatok egy ütést pikkben, és eltalálhatom a végállást a kilencedik ütésért.”
 
Scharnitzky Péter : „A treff valószínűleg 6–1, és a pontok nagy része Nyugatnál van, akit kétszer kellene kényszerhívásba hozni, hogy kettőt üssünk a treff király, pikk király, káró dáma trióból. Ezért le kell hívni a kőröket, egyrészt, hogy elvegyük Nyugat kiszálló kártyáit, másrészt, hogy dobjon párat. A pikkhívás akkor is lehet jó, ha Keleten van a dáma, de nem látja át az eseményeket.”
 
Takács Gábor : „Nyugatnak a 2 kőr mellett, 6 treffje lesz és 3–2 a másik két színben. Pikkben, remélem, a nyolcadik és káróban vagy treffben és a kilencedik ütést.”
 
Kaderják Levente : „Nyugatnak 5 lapja van pikkben és káróban, és lehet, hogy nála van a pikk ász és a káró király is. A kőrök lehívása azért lényeges, hogy ne tudjanak kőrrel kiszállni.”
 
Hoffmann Tamás : „Erre úgy nézem, hogy nem sokat tehet az ellenfél, ha nem nagyon rossz a pikk _dáma Nyugaton, ász-tízes Keleten_. A licitből úgy néz ki, hogy hatos a treff Nyugaton, a többi szín hívása pedig a felvevőnek segít.”
 
Minarik Gábor : „Nyugatnak nagy valószínűséggel hatos a treffje. Kelet kárót dobott, vagy három kicsi kárója volt, de inkább negyedik valami. Ezért Nyugat elosztása 3–2–2–6 lehet. Természetesen lehívom az öt kőrt, és a pikk hívást jobbnak tartom, mint a káró-kárót.”
 
 
Indoklások a D-változat mellett
Dienes Ödön : „Vannak partik, amelyek annyira reménytelenek, hogy csupán arra kell vigyáznunk, nehogy akkor is elbukjuk, ha van olyan eset, amire éppen benne van. A licit és a dobások alapján, mögöttünk Qxx, xx, Kx, AT97xx lap várható. Ha pikk ásza lenne, elindította volna a lapját. Ez ellen a káró folytatás a siker reményével kecsegtet, mivel a káróütés után Nyugat kellemetlen helyzetbe kerül.”
 
Hajdú Lajos : „Nyugat elosztása valószínűleg 3–2–2–6. Mivel passzal indult, nincs nála 2,5 trikk _pikk ász, treff ász és káró király_ és hatos treff.”
 
Pölöskei Petra : „Nyugatnak hatos treffje mellett vélhetőleg 2-3 pikkje, illetve kárója van.
Nyugat pikk és káró színei: Ax_x_, Jx_x_ vagy AQ_x_, xx_x_ vagy Qx_x_, K_J__x_ vagy x_x_, KJx_x_. Ha hívunk 5 kőrt, és a káró ász-káró után Nyugat a királlyal üt, már csak a pikk dáma lehet nála _két ásszal, egy királlyal és hatos színnel elindult volna_. Ha pikket hív, kicsit teszek, és ha Kelet az ásszal üt, teljesítünk. Akkor is teljesítünk, ha üt a káró tízes.”
 
Az indoklásokból igyekeztem a lényeget kiemelni. Ez nem jelenti azt, hogy egyetértek minden érveléssel. Csak az átlag feletti válaszhoz fűzötteket közöltem, beküldési sorrendben.
 
Remélem, hogy minden megfejtő és olvasó élvezte a rejtvényt. Az elemzéseket gondosan és legjobb tudásom szerint készítettem, figyelembe véve a beérkezett elemzéseket is. Ennek ellenére lehet, hogy van, amit figyelmen kívül hagytam, vagy elnéztem. Ha valaki vitatja az elemzést, vagy úgy érzi, hogy indokolt lenne a pontozás korrekciója, írjon _ l.linczmayer@gmail.com _.
 
Az utolsó forduló izgalmasnak ígérkezik, mivel az első hat versenyző között minimális a különbség _mindenkinek a hat legjobb eredménye számít végül_.
 
 
Az 5 pont feletti válaszok
1.
Zoller Róbert
E
10
2.
Kuttner György
E
10
3.
Csepeli Miklós
E
10
4.
Scharnitzky Péter
E
10
5.
Takács Gábor
E
10
6.
Kaderják Levente
E
10
7.
Hoffmann Tamás
E
10
8.
Minarik Gábor
E
10
9.
Dálya János
D
8
10.
Dienes Ödön
D
8
11.
Hajdu Lajos
D
8
12.
Pölöskei Petra
D
8
13.
Torma Róbert
D
8
 
 
A pontverseny élmezőnye
 
 
I
II
III
IV
V
VI
Össz.
1.
Kaderják Levente
10
10
8
5
10
10
53
2.
Torma Róbert
10
10
4
10
10
8
52
3.
Zoller Róbert
10
10
8
3
10
10
51
4.
Scharnitzky Péter
10
7
6
10
8
10
51
5.
Takács Gábor
 
7
10
10
10
10
47
6.
Minarik Gábor
10
10
 
9
8
10
47
7.
Dálya János
10
5
6
7
10
8
46
8.
Hoffmann Tamás
3
10
6
7
10
10
46
9.
Pölöskei Petra
10
7
4
5
10
8
44
10.
Baka Tibor
7
10
6
7
10
4
44
11.
Csepeli Miklós
 
10
8
5
10
10
43
12.
Dienes Ödön
3
10
8
3
10
8
42
13.
Kovács András
10
10
4
3
10
2
39
14.
Hajdu Lajos
 
8
4
7
10
8
37
15.
Kuttner György
3
 
8
5
10
10
36
 
 
Feladvány _VII._

_a sárgával jelölt licitek magyarázatáért klikk a licitre, a lejátszásért klikk a Next gombra!_
 
Csapatversenyen játszunk. A kőr bubi indulásra dáma, király és ász jön. Kőr lopás a kettessel, Nyugat a hatost, Kelet a kettest adja. A pikk bubit körbeengedjük, Kelet a négyest teszi, Nyugat kis „zizizés” után a hármast. Kis adut hívunk, Kelet a hetest adja, mosolyogva beütünk az ásszal, Nyugat ártatlan arccal kőrt dob.
 
Hogyan tovább?
A._ Kőr lopás.
B._ Káró király, káró impassz.
C._ Káró király, káró ász.
D._ Treff bubi, treff ász, treff kilences.
E._ Treff bubi, treff ász, káró király, káró impassz.

A válaszokat jövő vasárnapig, vagyis július 15-én éjfélig várjuk a gerikova@yahoo.com címre.