Csapatmustra – csb 11. forduló

Volt fordulat és izgalom az utolsó fordulóban is, az OCSB-ről például 0,08 VP döntött az I/A-ban. A cikksorozat zárórészében végigvesszük, hogy milyen végeredménnyel zárultak az osztályok küzdelmei, ki jutott fel, esett ki, játszhat osztályozót, és természetesen búcsúzóul is előhoznak pár forró partit a fiúk!

I/A
A bajnok a GAMAX lett, de ez már kiderült az utolsó előtti fordulóban is, második helyen pedig a Royston végzett, ezzel öt helyet léptek előre a tavalyi kiíráshoz képest, ráadásul idén nem csúsztak a harmadik helynél visszább: gratuláció jár érte. A tavalyi ezüstérmes Galim végül is a harmadik helyre jutott a kezdeti megingás után. Fontos volt Cicusék számára, hogy az utolsó két mérkőzést megnyerjék, hiszen ez által előzték be két ellenfelüket, a Dumbovich és az Elastron csapatát. A hatodik – még OCSB-re éppen bejutó – helyezett a FÉSZEK csapata lett, beelőzvén 0,08 VP-vel Bódisék csapatát. Fontos megemlíteni, hogy Honyekék az utolsó fordulóban Winkleréket győzték le – ezzel egyedüliként kiérdemelvén a „bajnokverő címet”.

Talán picit meglepetés számba megy, hogy a friss Magyar Kupa címvédő Vakrandinak nem sikerült kvalifikálnia magát az országos megmérettetésre. Adódhat ez talán abból, hogy nagyarányú vereséget szenvedtek el a bajnoktól, de a Csillagvirág csapatától is. Ami amúgy Hofiékat illeti: ők értek be az osztályozós helyre, ezzel esélyt kapván, hogy bennmaradjanak az osztályban. Az utolsó két helyen pedig a másik két korábban feljutott csapat ért be: a Szigethy és az Ecosoft – ami azt jelenti, hogy most is „győzött a statiszitka”, amely csapatok feljutnak az I/A-ba, azon csapatok végeznek az utolsó három helyen!

28. leosztás
A szezon számtalan meglepetése közül a csb-re is maradt pár. Az utolsó 3 csapat már tudott volt, két kieső és egy osztályozós helyért ment csak a küzdelem, de itt meglepetés nem történt, végül a Csillagvirág játszhat a Pállal az első osztályú tagságért.

Veretlen bajnokság, ez volt a Gamax terve, hiszen 10/10 volt eddig, de végül a tartalékos összeállítás nem volt elég. A hatba jutásra legkevésbé esélyesnek tartott FÉSZEK győzte le, amely 0,08 VP-vel előzte meg a Visoftot – ez kevesebb, mint 1 IMP… Ezúton gratulálunk az érmeseknek: a Royston ezüstje már biztos volt, míg a Galim ellenünk győzve előzött az utolsó kanyarban.

Hatba került még a sokáig jól álló, végül éppen bekerülő Elastron, míg kicsúszott meglepetésre a V-részleg: a Visoft és a Vakrandi. A bronzmeccset elveszítettük (sajnos, az első félidőben minden rosszul sült el, csak azokat a gémeket mondtuk be, amiket elbuktunk), de folytathatjuk az OCSB-n, lássuk hát, milyen érdekes partik voltak!

Kezdődik az MP-bajnokság, gondolhatta ellenfelünk, amikor úgy érezte, jobb a szan a pikknél:

Pároson felmerül a szanzadu felvétel, de nem szabad minden kérdés nélkül elvállalni! Ha biztosak vagyunk benne, vannak fegyvereink a további figurák felderítésére, akkor pároson lehet róla szó – ott viszont lehet, hogy büntetésre számíthatunk, mire kiderítünk mindent… A teljesített nagyszlem pedig minden versenyformában nagyon jól fizet. Két impassz sem ült, hiába próbálta volna meg bármelyiket a felvevő, míg a 7 pikkben csak egy kőrt kell lopni a rövid aduból.

Mivel csapattársaink eltévedtek a nagyszlem felé vezető úton (6 pikk +1), így ez az elhamarkodott döntés 25 pont különbséget jelentett (+11 helyett –14).

5. leosztás
Adjunk-e invitet a partner 13–15 (rossz 16)-os 1 szanjára 9 ponttal? Általában a válasz talán nem, de ha már van egy jó ötös színünk, a válasz esetleg más kellene legyen…

A két lapból nem drámai a 3 szan, de láttuk már az ilyen felvételeket elbukni – lehívhatnak öt kőrt, vagy nem húz a treff, de még ha ezen túl vagyunk, akkor is kell a pikk impassz, mert anélkül nincs 9 ütésünk így sem. Ha már közeledik az MP: pároson oké a passz, egyik 0 olyan, mint a másik, de kevés csapatversenyt nyertek meg kihagyott bellgémekkel…

I/B
A győztes végül is a csupa rutinos játékosból álló Printech csapata lett, ezzel újra a legrangosabb osztályban játszhat, azok után, hogy tavaly osztályozóval esett ki. Második helyre futott be végül a SZTAKI, amely a végén a Pál és a Dienes csapatát is legyőzte, szép eredmény ez ahhoz képest, hogy a tavalyi idényben még a kiesés ellen küzdött az I/B alsóházában. Az osztályozós helyet a Pál csapat érte el (wow, Csillagvirág–Pál mérkőzés lesz, jól ismerik egymást!), dacára annak, hogy az utolsó két fordulóban kikapott, de így is megőrzött 2 VP-t Dömösékkel szemben. Bakó Daniék tavaly amúgy a felsőházban a negyedik helyet érték el, tehát előrelépésről beszélhetünk!

Kiesett a Durostone, mindösszesen egy mérkőzést sikerült megnyernie idén, továbbá a jól kezdő Csóka csapat is, amely az utolsó mérkőzésen szaladt bele egy nagy vereségbe az egyetemisták ellen. A Ko-Mix csapatnak is jövőre alsóbb osztályban kell folytatnia, Rappen megy osztályozóra. Frisch Tamásék az utolsó fordulóban jókora győzelmet arattak Nádasiék ellen, de mostani végleges helyezésükhöz az is kellett, hogy az előbb említett megfiatalított Csóka csapat kikapjon, továbbá, hogy Hittmannék nagy arányban győzzenek.

28. leosztás
Érdekes partit kaptunk szerkesztő úrtól, lássuk!

Kovács Gergely: „Nálam volt a hosszú pikk. Szerintem ez serioushelyzet, ha 2 pikket, majd 3 pikket mondanék, akkor lehet 3 szan to playt mondani, erre viszont seriousnak kéne lennie. Akkor nyilván 4 treff Nyugat liticje, de ha nem serious a 3 szan, akkor is kulcslicitet kell adni ezekkel a figurákkal, a négy tízessel, hisz még a pikk is dubló (lehetne szingli is). Lehet, hogy így is tovább kellett volna mennem, de attól tartottam, hogy ha kibontják a treff ütésüket, és tényleg annyira szlemre alkalmatlan a másik lapja, akkor hiába vannak meg a kulcslapok, kiadok kettőt. És hát mivel indulnának mással, mint treffel?

Na de nézzük a 6 pikket! Szóba jön eleve a beszorítás a káró impassz helyett, de kőr király indulásra mindenképp, jó kis háromszínű vagy szimpla kőr-treff, mint most. A káró ász-királlyal szépen le lehet közlekedni két kőr fellopását, mondjuk ebbe már esik a káró dáma, de ha nem esne, kézben a kárót, az asztalon a kőrt és a treffet tartva beszorul az ellenvonal.”

Nem biztos, hogy indulóerős ez a 11 pontos lap, talán emiatt rettent el a kulcslicittől a partner, de kétségtelenül szép, kontrollos lap. Nehéz licithelyzet, de valóban érdemes megbeszélni, hogy ilyenkor (a gémforsz 2 káró után) az ugró major licit legyen biztos adu és serious helyzet (tehát a 3 pikkre a 3 szan a legjobb lap, míg a kulcslicitek közepes lapot jelentenek, kvázi kötelezőek, 4M-t csak nagyon reménytelen lappal szabad mondani).

A felvevőjáték adja magát a kőr király indulásra valóban, bár ki kell találni, melyik a közös szín az ellenfélnél, erre a treff tűnik valószínűleg alkalmasnak (azaz Észak tartja a kárót, Dél a kőrt, így a treffet egyik sem tudja). Az a veszély, ha Dél tartja a kőrt és a kárót is, míg a treffet Észak, ebben az esetben ugyanis a treffeket kell lehívni, és Délt szorítani, de ez kisebb esély, mint a kétoldali szorulás – vagy a káró dáma eshet is, mint esetünkben.

II. osztály
A hajrá végül a rangadón dőlt el, és a Wellner nem lett nevető harmadik. Köszönhetően annak, hogy Jeanék 30 ponttal verték meg a Cyant. Ők nyerték meg az osztályt, s visszalökték Klein Laciékat a harmadik helyre, míg kettőjük közé ékelődtek Bálint Balázsék, akik az utolsó fordulóban a Honeymoont győzték le. A negyedik helyre Lénárt Zoliék kerültek, ami azért is fontos, mert ők még osztályozót játszhatnak a feljutásért a Rappen csapattal.

Érdekesség, hogy a bronzérmes és még pont feljutó Cyan csapata tavaly még a III. osztályban szerepelt, s onnan jutott fel a második helyen. Ha tartják jó formájukat, akkor könnyen lehet, hogy még az I/B-ben is esélyesek lesznek legalább a felsőház elérésére. A tavaly még I/B-sek – s onnan kieső csapatok – mindegyike felsőházas lenne, ám semelyiküknek nem sikerült kiharcolni a feljutást, így még egy idényt biztosan hétfőn kell lejátszaniuk. Számomra meglepő az Ormay csapat szereplése: a bajnokság elején még úgy tippeltem, hogy simán fel fognak jutni, ami végül nem sikerült, talán annak köszönhetően, hogy nem bírtak el az alapszakaszban a később alsóházas Mákosnudlival és a Hazai csapattal sem.

Kiesett a Jazzy (őket a Pikk csapat verte meg, amely így megmenekült) és a Szlemirtók, miután vereséget szenvedett a nudlisaktól. A bennmaradásért a Budai Motor csapata fog játszani, dacára annak, hogy az utolsó mérkőzését pár ponttal megnyerte Hazaiék ellen.

24. leosztás
Egy egyszerű gém a szezon végére.

Meglepő módon a mezőny fele kimaradt ebből az igen jó (és aktuálisan terített) gémből, lássuk, miért!

Nyilván minden asztalon Nyugat indult 1 pikkel. Ezután azok az Északok okoztak sok zavart, akik közbeszóltak 2 treffel (amit amúgy nem javaslok: úgy bukhatunk nagyot, hogy az ellenfélnek még gémje sincs, mert a színünk siralmas, és a lapunk inkább ellenjátékra, mint felvevőre alkalmas – a hideg kiráz a pikk QT-től például; aktuálisan a partner három hasznos figurát, lopási értéket és adu T9-et hoz, így is bukik a 2 treff).

Ezután Kelet nem tudott (ha játszanak sem) Bergen-emelést adni, így, mivel a géminvit talán félrevezetné a partnert (nagyon kevés a figura, nem akarunk szlemet bukni, ha a partner túl komolyan vesz), vagy 2 pikk, vagy 4 pikk a felmerülő licit. Magam a 4 pikkre szavaznék: bár nem tudni, ki tud megcsinálni bármit, de fennáll a veszély, hogy az ellenfélnek van játéka, ebben az esetben pedig a legjobb a védekezés a támadás: ez akár meg is lehet, még a partner minimális lapjával is, mint most.

Ha azonban 2 pikket mondunk, Nyugat maradék kedve is elmegy a további licittől, tudja, hogy a treff impassz nem fog ülni, így gyorsan passzol, és még a nagy pikk fitről sem tud. Három asztalon lett 2 pikk a felvétel, talán épp ilyen licittel.

Ha nem szól közbe Észak, a 4 pikk még mindig felmerül, de ha már Bergent tudunk adni, még a gyengébb változat is esetleg elcsábíthatja Nyugatot. Ha erre nincs lehetőségünk, szerintem előbb mondjunk gémet, mint 2 pikket: a tíz adu szép mennyiség, és még van két dublónk is, majdnem olyan jó, mint egy szingli – azzal meg ugye automatikus 4 pikkünk lenne.

A két lapból még a treff licit után sem drámai a gém, mert treff kiadás után eldobható a rossz káró, ha esetleg előbb kibontanák, de ha nem, akkor is jó esélyű ebből az adufelszerelésből csak egyet kiadni, bármely szingli figura elöl jó, és persze az AQ is, a 3–0 ront a dolgon, továbbá a hátul levő AQ.

Sajnos, hibás feladványt adtam a múlt héten, mert elnéztem a gép által kiírt számokat: a 3 szan mindig benne van, csak jól kell játszani. Röviden: el kell venni a baloldali ellenfél hegyes színű kártyáit, majd a kőr király-dáma után a treffeket hozni, és a végén belehív a kőr villába. Ezúton is köszönöm a beküldők lelkesedését, akik egyrészt kijavítottak, másrészt közölték a helyes felvevőjátékot: Argay Gyula, Quittner Gusztáv, Négyesi György és Tóth András küldött megfejtést. Az érdeklődésre való tekintettel időnként a legközelebbi cikksorozatban is lesz feladvány!

Köszönjük az egész szezonbeli figyelmet, most némi szünet következik az MP bajnokság idejére, utána esetleg a kupaküzdelmekre visszatérünk!