Bridzsélet - Bridzstörténelem

91 cikk

Vb 1937, Budapest (VI. 20.) – Culbertson jött, játszott és…?

Kuttner György - 2012. június 21.
Amikor a nemzetközi bridzsszövetség elhatározta, hogy az idei versenyt világbajnoksággá szélesíti és Culbertson részvételével Pesten rendezi, a mi örökké kétkedő közönségünk ezt a hírt nem hitte el. Most, hogy a nagy bridzsháború lassan befejeződik, hadd mondjuk el, milyen fogadásokat kötöttek Pesten: 1.      Culbertson nem létezik, és könyveit Pesten írják (odds 4:1) 2.      Nem jön Pestre (odds 4:1) 3.      Ha jön, se játszik (odds 3:1) 4.      Gyenge bridzsező (odds 2:1) 5.      Legfeljebb hat nemzet indul (odds 1,5:1) 6.      Nálunk senkit sem érdekel az egész (odds 1,4:1) »»

Vb 1937, Budapest (VI. 19.) – Magyar győzelmek

Kuttner György - 2012. június 20.
Tegnap lapunk zárta után a nyílt párosversenyben végre magyar győzelem született a Vigadóban. A tény, hogy a döntőbe jutott párok csaknem fele magyar, már optimizmusra adott okot. Az első helyen végzett Kovács László–Pór Andor és a második dr. Kótzián Imre–Tóth Kálmán párok azonban mind fiatalok. Kovács László már régóta szerepel bridzsversenyeken kitűnő eredményekkel. Pór Andor pedig az 1936-os év nagy felfedezettje, páratlan tehetségéhez abszolút nyugodt idegrendszer járul. A második helyre befutott pár a BEAC oszlopa. Szorgalmas előkészítő tréningekkel és egyenletes kitűnő játékkal érték el a kiváló helyezést. Örvendetes, hogy van utánpótlás! »»

Vb 1937, Budapest (VI. 18.) – Culbertsonék hiba nélkül a magyarok ellen

Kuttner György - 2012. június 19.
Ma kora délután folytatódott a Magyarország–Culbertson mérkőzés. A közönség jóval a kezdés előtt megjelent, hogy jó helyhez jusson. Culbertson teamje tegnap 36 leosztásban 730 poén előnyre tett szert. A magyar fiúk remélték, hogy ezt a minimális hátrányt be fogják hozni, hisz az angolok ellen nemcsak hogy 2200 pontot behoztak, hanem még 2000-t hozzá is szereztek. (Lapunkat Ferenczy György tudósítja minden nap a világbajnokság eseményeiről.)       »»

Vb 1937, Budapest (VI. 17.) – A magyarok küzdelme Culbertsonékkal

Kuttner György - 2012. június 18.
Két órakor, a mai verseny megkezdése előtt félórával, már életveszélyes a tolongás a magyar asztal körül. Kétségtelen, hogy a Magyarország–Egyesült Államok elődöntő vonzza a legnagyobb közönséget. Mindenki látni akarja a magyar csapat játékát a nagy amerikai mester ellen. Miközben a közönség jobb állóhelyért tülekszik, izgalmas események történnek a kulisszák mögött. Culbertson jól félórás késéssel érkezik és váratlan kívánságokkal áll elő. Elsősorban az eddigi tizenkét leosztásos menetet akarja fölemelni tizennyolcra. Viharosan tiltakozunk. Európában ugyanis a roundok mindig csupán nyolc leosztással mennek, és a fárasztóan hosszú menetekbe nem akarunk belemenni. (Lapunkat Ferenczy György tudósítja minden nap a világbajnokság eseményeiről.) »»

Vb 1937, Budapest (VI. 16.) – Magyarország fordított és nyert!

Kuttner György - 2012. június 17.
Ma este a magyar asztal körül elhelyezett tribünön ember ember mellett szorong. A százpengős foglalt helyek (amelyek a játékosok mellett vannak) is zsúfoltak. A pár perc késéssel érkező nézősereg már legfeljebb csak madártávlatból kibicelheti végig az izgalmas mérkőzést. Az angol–magyar meccs a magyar bridzssport élet-halál harca. Kétezer pont hátránnyal startolunk, amit csak jó formában lévő magyar csapat képes behozni. Pétery Jenő szövetségi kapitány a nyilvánosság előtt a Keleti–Klór, a zárt teremben pedig az Alpár–Décsi párt játszatja. (Lapunkat Ferenczy György tudósítja minden nap a világbajnokság eseményeiről.) »»

Vb 1937, Budapest (VI. 15.) – Félidőben szoros negyeddöntők

Kuttner György - 2012. június 16.
A budapesti bridzsvilágbajnokság harmadik napja sajnos kevés sikert hozott a magyaroknak. Az angolok elleni félidő kétezer pont hátránnyal zárult. És bár ez nem behozhatatlan, rendkívüli teljesítményt kell nyújtania a magyar csapatnak ahhoz, hogy rosszul álló mérkőzését megnyerje. Nem akarunk az eredményen szépíteni, és így megállapítjuk, hogy az első tizenkét leosztás kivételével, amelyet Keleti, Klór, Cohen, Décsi játszottak végig, a magyar csapat a továbbiakban gyenge és balszerencsés játékot produkált. Kérdés, hogy a finisben (amely a magyarok nagy erőssége) be tudjuk-e hozni a viszonylag jelentékeny hátrányt. (Lapunkat Ferenczy György tudósítja minden nap a világbajnokság eseményeiről.) »»

Vb 1937, Budapest (VI. 14.) – Csoportgyőztesek a magyarok!

Kuttner György - 2012. június 15.
Nagy villámlás és dörgés közepette indult el a bridzsvilágbajnokság második selejtező fordulója. Dacára a megenyhült kánikulának, nekünk magyaroknak a tegnapi balszerencsés start forróbb helyzetet teremtett. Az remekül feljavuló észtek az éjszaka szép játékkal megverték a rettegett holland csapatot, és ezzel a veszedelmes csapatok közé emelkedtek. A magyar csapat sánszait a holland vereség erősen csökkentette. Ugyanis a magyarok csoportjában csupán az észtek maradtak veretlenek. A hollandok, valamint a magyarok egy-egy vereséggel állnak a mezőnyben. (Lapunkat Ferenczy György tudósítja minden nap a világbajnokság eseményeiről.) »»

Vb 1937, Budapest (VI. 13.) – Egy vereség, egy győzelem

Kuttner György - 2012. június 14.
Ma délután három órakor óriási izgalom és érdeklődés mellett megkezdődtek a bridzsvilágbajnokság selejtező mérkőzései. A zászlódíszbe öltözött Vigadó nagytermében az asztalok körül elmésen elhelyezett tribünökön, nyomasztó kánikulai temperatúrában, kibicek százai szoronganak. Culbersont, a bridzscsászárt és feleségét taps fogadja, amikor megjelennek a plancheon. A magyar csapat a zárt szobában Alpár–Décsi, a nyílt teremben Ferenczy–Klór felállásban kezdi meg első csatáját a világhírű Goudsmit-teammel. A szomszéd asztaloknál egyszerre gyürkőznek neki a bridzsolimpiász összes részvevői a játéknak. (Lapunkat Ferenczy György tudósítja minden nap a világbajnokság eseményeiről.) »»

Vb 1937, Budapest (VI. 12.) – Holnap kezdődik!

Kuttner György - 2012. június 13.
A Földgolyón élő körülbelül negyvenmillió bridzsjátékos figyelme osztatlan érdeklődéssel fordul Budapest felé. Ugyanis Magyarország rendezi a holnap kezdődő első hivatalos bridzsvilágbajnokságot. A verseny a Nemzetközi Bridzsliga és Culbertson amerikai bridzscsászár hathatós együttműködése következtében jött létre. A magyar bridzssport reprezentánsai mint az európai bajnokság állandó favoritjai tavaly a stockholmi kongresszuson nyertek mandátumot a verseny megrendezésére. Lapunk a verseny minden napján beszámolóval jelentkezik. »»

Ottlik 100 – Száz év magány

Kelen Károly - 2012. május 10.
Ottlik magányos óriás ezzel a kétféle csúcsteljesítménnyel, még akkor is, ha nem kevés híres író van, aki jól is bridzsezett. Talán nem haragszanak a Bridzsélet olvasói, ha most két már megjelent írásommal emlékezem rá. Az Ottlik-kalandok nem olyan régi, születésének századik évfordulója előtt szombaton jelent meg a Népszabadság Hétvége mellékletében, terjedelmi okokból rövidítve. Itt most a teljes változat olvasható. Az Így bridzseztek ti! pedig két bohó ifjú 1983-as próbálkozása. »»

91 cikk