Bridzsélet - Bridzstörténelem

91 cikk

Darvas 110 – Volt egyszer egy Darvas-kupa

Kuttner György - 2014. május 18.
Az 1956 utáni években tudatosodott, aligha a bridzs jelenti a legnagyobb problémát a hazai közéletben. Sőt, bridzsversenyek szervezése alkalmas lehet az egyetemisták érdeklődésének, szabad energiáinak lekötésére is. Így Darvas Róbert neve, egy időre, fogalommá vált. A megnyíló lehetőségekre az akkor még irányító szervezettel nem rendelkező, bridzsező közösség is felfigyelt. Az újrainduló folyóirat, a Bridzsélet, rendszeresen beszámolt ifjúsági versenyekről. Ezek engedélyezésében, szervezésében, különösen az ELTE és a Műegyetem ifjúsági, valamint szakszervezeti bizottságai jártak élen. Rendszeresen tartottak egyetemi bajnokságokat. Hamarosan az első országos bajnokságot is kiírták, és a versenyt az akkor elhunyt Darvas Róbertről nevezték el. Alighanem a hagyatékból ajánlottak fel vándorkupát a mindenkori győztesnek. »»

Darvas 110 – A külföldön szakíró II.

Talyigás András - 2014. március 6.
Darvas Róbert a Bridge Magazin Deutschlandban 1952 őszén megjelent nagygábliról szóló fejtegetésének második része következik (az első itt található). A fordító továbbra is Talyigás András, az El(s)ő Olvasó (EO) ismét Szilágyi László, aki ezúttal a négyből három partihoz is fűz technikai csemegét tartalmazó kommentárt. A csatolmányból letölthető a cikk eredeti, német nyelvű változata. »»

Darvas 110 – A külföldön szakíró

Talyigás András - 2014. február 5.
Darvas Róbert különleges helyzetbe került 1947 után. Könyve külföldi sikere alapján pályája csúcsára jutott. Itthon viszont szinte mindent elveszített: nimbuszt, megjelenési lehetőséget, kapcsolatokat. És ő nem rendelkezett másik identitással, mint korábbi szerkesztő társai, Ferenczy György és Ottlik Géza, akik két területen is kivételes tehetséggel rendelkeztek. Darvas bridzsszakmája foglyává vált.           »»

Darvas 110 – Tündéri történetek

Talyigás Péter - 2013. december 26.
Idén a 110 éve született Darvas Róbert előtt tiszteleg a Bridzsélet történelmi rovata. Most a világhírt hozó könyvéről esik szó: történeti kutatás eredményeivel egybekötött, erősen szubjektív recenzió következik. Hogyan keletkeztek és alakultak át az évek alatt a Right Through The Pack meséi?


»»

Darvas 110 – Darvas Róbert másik élete

Kuttner György - 2013. október 6.
Máris nagy nyeresége a magyar bridzsnek Négyesi Gyuri sportág váltása. A korábbi sakkozó, neves sakktörténész, tapasztalatait, kapcsolatait, új forrásokat bocsátott rendelkezésünkre a Darvas-életmű kutatásához, és ezek különleges eredményeket hoztak. Beszélgetésünket is váratlan bejelentéssel indítja. – Tisztában vagyok Darvas Róbert bridzsezői munkásságával, de nyilvánvaló, hogy ő sakkozóként született és halt meg.   »»

Darvas 110 - Darvas Róbert bridzséletrajza

Argay Gyula - 2013. július 16.
Ma 110 éve született Darvas Róbert. A Right Through the Pack (A pakli szemével) című könyvét Angliában a napokban is kiadják újra – ki tudja, hányadszor. A sikeres játékosra, bridzsfeladvány-szerzőre és -megoldóra, versenyrendezőre, bridzsszakíróra szakmai életrajzával emlékezünk.             »»

Darvas 110 - A kártyák mesélnek: Darvas Róbert élete

Csepeli Miklós - 2013. július 8.
1903. július 16-án, felvidéki földbirtokos családban jött világra harmadik gyermekként Deutsch Róbert. Apja Deutsch Antal, anyja Freyer Etelka. A fiú vezetéknevét, a kor névmagyarosítási divatjának szellemében hároméves korában Darvasra változtatták. Darvas Róbert ifjúkorát, iskoláit homály fedi. Trianon után szülőföldjét Csehszlovákiához csatolták, ő Budapestre költözött. Hogy mivel foglalkozott a 20-as években, azt csak találgatni tudjuk, azonban az valószínű, hogy elmerült a kávéházak, szalonok varázslatos világában, s így a kártya és a sakk játszhatta a főszerepet életében. »»

Még egyszer a Ferenczy-coup-ról

Kuttner György - 2013. május 11.
Történelmi rovatunk 2011 novemberében mutatta be a jeles bajnokunkhoz, Ferenczy Györgyhöz köthető bridzstechnikai megoldást. Azóta várjuk az olvasói leveleket a gyakorlati megvalósításokkal. Szerencsére az eljárás jól terjed a világban és működik a postaszolgálat is.               »»

Az első magyar bridzstankönyv

Kuttner György - 2012. augusztus 14.
Örömmel mutatjuk be a szerzője, dr. Kismartony Henrik János szerint az első magyar nyelvű bridzstankönyvet, amelyre versenyzőtársunk, Gráf Gabi hívta fel figyelmünket. Az ereklye tulajdonosa a szerző unokája, Kismartony Katalin.
 
 
 
 
»»

Lightner-kontra

Csepeli Miklós - 2012. július 24.
A Theodore Lightnerről elnevezett hívásirányító kontra az indítókijátszót szokatlan kártya kihívására sarkallja, abban a reményben, hogy ez az egyetlen buktatási esély. A fegyver veszélyes, időnként visszafele is elsül. A partnernek észnél kell lennie, mert nem mindig egyértelmű, hogy mit is szeretne a kontrázó. Kérheti az asztal első vagy második színében az indulást, de tilthatja az ellenvonal által licitált színekben való támadást is. Ha a lightnerező korábban kontrázott egy mesterséges színt vagy egy kulcslicitet, a felvétel kontrája már más színű lapot szeretne látni az asztalon.
 
 
 

»»

91 cikk