Ínyenc fogások ebédre V. – Satu, ugratás és társaik

Sorozatom előző részében a több színelemet is érintő beszorításokra hívtam fel a figyelmet. Ha sok a színelem, biztosan van közösen védett szín is. Most a közös védelmek legegyszerűbb változatait mutatom be. Ezek a változatok a beszorításos feladványokban gyakran előfordulnak, és asztal mellett is felbukkannak.

Először az ütéskiadás nélküli helyzeteket tekintjük át.

Rendes közös védelem:

               A9

KB                      D10

                 2

Északon a fenyegető kilences. Mindkét védő biztosan feltartja. Az egyik védő dobása után a fenyegetés még nem magasodik ki.

Őrző, más néven guard vagy gardedám védelem:

             AB

K10                   D

              2

Északon a bubi fenyeget. Kelet dámája nem engedi az impasszt, viszont hosszúsággal Nyugat szorulhat be. Bármelyik védő dobása után kettőt lehet vinni.

Csattanó, más néven clash védelem:

             A10

K                        B2

             D

Nyugat szinglijével véd, Kelet a hosszúságával és a fenyegetés feletti lapjával. Bármelyik védő dobása után Észak kettőt visz.

Összütéses satus, Terence Reese megnevezése szerint vice védelem:

             D9

B10                   K2

              A3

Nyugat a satu állkapcsai között van, ha dob, akkor a dámával indítandó a szín. Ha Kelet dob, esik a királya.

Tereléses védelem, lényegében satus helyzet kétoldali ütésekkel:

           K92

D54                  1076

          AB8

Bármelyik védő dob, lehet hármat ütni. Bubi az éles fenyegetés, Nyugat mögötte véd. Ha a védők nem dobnak, a bubi kihívását fedés követi, Kelet lesz a védő, a fenyegetés helyezhető Délre, a védő után. Ha szükséges, Északról dobható egy lap, attól még a tereléses fenyegetés működik.

Adu esetén további hasznos végállások is léteznek. Most csak a közös színt mutatjuk, az adut csak elképzeljük.

Lopimpassz:

        AB10

K2                  D98

           2

Ha Nyugat dob, Kelet lopimpasszolható. Ha Kelet dob, egy lopás elegendő.

Színsatu aduval:

          K10

DB                   A9

          –

Bármelyik védő dob, a megfelelő lap kijátszása után egy ütés a nyereség.

Ütéskiadásos változatok: lehetnek adusak és adu nélküliek. Mintha az összütéses változatot egy lappal bővítettük volna. Bonyolult, ritka és fejlett képzelőerőt kíván. Nem mutatom, mert úgysem találkozunk vele.

 

Sokkal gyakoribb az enyhén közös színű állás! A fenyegetéses szín aránylag zárt, a védőknek csak egy-egy nagyobb lapjuk van. Terence Reese szerint ez a vinkliféle facsarás.

              D10

K3                    A4

                B

Az enyhén közös szín ütést nyer, ha egy másik szín villás vagy blokkolt.

Hozok egy blokkolást feloldó játékot, mely a sok-sok színelem ellenére, de az enyhén közös színre játszva, meghozza a kívánt ütést.

6 treffnek semmi baja nem lenne, ám 6 szant játszunk, valamelyik színünk húz! felkiáltással. Nyugat a káró dámával indul. Blokkolásunk van pikkből, ilyenkor ugratással értékesítjük elérhetetlen ütésünket, ezért azonnal beütünk. Négylapos végállásra gondolunk.

Nézzük a színeket. A káró valóságos enyhén közössé vált, mindkét védő 1-1 olyan lappal véd, amely magasabb a fenyegetésnél, továbbá a 10 és a 9 miatt a szín stabil. A védőknek az a jó, ha ebben a színben ragaszkodnak az ütés+kis lap–ütés+kis lap védelemhez.

Az egyik védő két pikket tart, a másik eldobhatja a színt. A védőnek az a legrosszabb, ha csak egy pikket tart. Természetesen a pikket számoljuk, mert ha összesen egy maradna kinn, nyert ügyünk van.

A kőr szintén izgalmas. Ha az egyik védőnél K10 vagy KB marad, akkor ő két kőrt és két kárót tart, partnere két pikket és két kárót, az enyhén közös színnek nincs előnye. A K7 vagy K8 (szingli király) talán kihasználható. A kőr csattanós jellegű, ám Kelet kezében még erős, az asztalunk után dob. Viszont Nyugat az említett kőrrel szorul! Ekkor Kelet két kőrrel kell védekezzen, ha kőrt dob, a szín felszedhető. Az induló állásunk kőrje pont ilyen.

A következő állást kapjuk, Dél hív, egyet adhat ki.

Treff, ha Nyugat pikket dob, Kelet mit adhat? Nemes színből nem tehet, kárót dob, akár a királyt is. Az enyhén közösben szinglire vetkőzött. Második treff, Nyugat pikket dob, Észak kőrt. Kelet pikket vagy kárót nem tehet, ott nyerünk, akkor kőrt hajít. Pikkel asztalra megyünk, Nyugat csak kőrt tehet, kőr ász, ez a szín is eltűnt. Káró. A védelem elblokkolta az enyhén közös színt, ez a lényeg. Vagy pikkel ugratnak, vagy kárót kapunk.

Természetesen, ha Nyugat ragaszkodik a pikkjeihez, akkor Kelet eldobja. Az olvasóra bízom a változat megfejtését.

Netán sok volt a szín? Radikálisan csökkentjük, a következőkben az egyetlen színben történő szorítást elemzem. Persze csak kutyafuttában.