Ínyenc fogások ebédre IV. – Színre bontás

Sorozatom előző részében a harmincas évek kedvenc feladványtípusáról emlékeztem. Gyakori téma volt a blokkolások leküzdése, miközben a megfelelő ellenfelet üttetve két vagy háromszínű beszorítás adja a megoldást. A következő feladvány 1932-ben a Színházi Életben jelent meg.

Szanzadu. Dél hív, egyet adhat ki.

Megoldás: pikk ász. Nyugat kétféle módon védekezhet.

a) Ha kárót dob, Észak a treff ászt hajítja. Dél Nyugatot ütteti treffel, miközben eldobja a káró ászt. Nyugat villába hív, és Kelet beszorul a nemesekben.

b) Ha a pikk ászra Nyugat eldobja a treff dámát, Északról a káró ász megy. Káró nyolcas, majd Dél mindenképp üt a káró királlyal. Ekkor szorul be Kelet, három színben.

A feladványokban kedvelték a háromszínű beszorításokat, a kevésbé képzett játékosok számára szinte megfoghatatlannak látszott a semmiből megnyert két ütés. Igen, az egyoldali háromszínű két ütést teremt. Az ilyen típusok igen bonyolultakká válhatnak, az elemzéshez nem elég a színek számának megjelölése. A beszorítások titkainak kikutatásához szükséges a színelem fogalma. A példánk b) részében Kelet három színt véd, angol betűkkel: SHC. Nyugat a védésben nem érdekelt. Ha a védelem szemszögéből ábrázoljuk a színek tartását, akkor 0–SHC a védelem képlete. Ez így egyszerű, a szín és a színelem lefedi egymást. Akkor nézzük meg a tipikus kétoldali prést. Három színt érint, és egy a közösen védett. A védelem képlete például lehetne AB–AC. Az A szín a közösen védett. Itt három szín van terítéken két-két színelemmel. Hiszen mindkét védő két színt véd, de a pontos megfogalmazás szerint két-két színelemben érdekelt. A képlet a sokszínű beszorítások elemzésében nyújt nagy segítséget. Annak idején Darvas Róbert többek között publikált egy ABC–ABD beszorításos példát. Az ilyen kiosztások négy színt is megmozgatnak, de 3-3 színelemmel. A szakirodalomban E. Love elemezte ki először az ABC–BC típusú két rendes közös és egy bázisos beszorításokat, compound néven ismerkedhetünk velük. Magyarul kompozíciós beszorításnak hívnám, vagy pentagonnak, de jó a 322 színelemű megnevezés is. Talán az asztal mellett megoldható sokszínű beszorítások utolsó esetei.

Vagyis a négyszínű megnevezés semmitmondó, ezt a kifejezést akkor használjam, amikor egy játékos négy színben szorul? Hogy lehet, kérdezik a kétkedők? Nincs ötödik szín, amelynek a meghívásakor állna elő a kényszerdobás!

Ötödik szín nincs, de van indulás! Ha a védő egyedül vagy partnerével közösen védi a színeket, akkor az indulás előtt a védelem képlete akár oktagonális is lehet, ABCD–ABCD, E. Mansfield példája. Az indulás1-2, illetve akár 4 színben is adhat ütést vagy átmenetet. Illetve olyan színt szabadít fel, melynek hívásakor beszorulás lép fel. Az ütéskiadás tovább kuszálja a helyzetet, a védő újabb ütést adhat. Ezt a témát dolgozta fel Darvas Róbert egy feladványában, mely a harmincas évek elején jelent meg. Csiszolgattam, javítgattam, két szimmetrikus színt készítettem, hogy azon keresztül ábrázoljam az ötletet.

6 szan a feladat. Még ötös szín sincs, a másodlagos figurák hiánya kétségessé teszi a teljesítést. Nyilvánvaló, káró magasítással hármat lehet ütni, lesz kilenc ütésünk. A treff tízes és a négyes hiányzik. Van jelentősége, hogy ki tartja?

Egyszerűbb, ha Északon van. Ugyanis akkor Nyugat bármely indulása ad egy ütést.

Ha kis lappal kezd, jó lesz a tízes, figuráját Dél viszi, és a színben éles a villa. Olyan, mintha a négy színbeli kényszerhívás egy előzetes vetkőztetéses szorítással állt volna elő.

Azonban legyen Délen a treff tízes, ekkor a treff figurával való indulás nem ad ütést, csak Nyugat szerkezetét gyengíti.

Dél üt, káró ász, káróval Nyugatot ütteti. Nyugat nem jár jobban, ha királyát bedobja. Szóval Nyugat ütött, és most hívásával ütést ad, az előbb elszenvedett szerkezetgyengítést nem éli túl.

Ha folytatja a treffet, ott veszít. Dél a fekete színeket Északon tartja, és a második káró lehívásakor két ütést nyer az egyoldali háromszínű szorítással.

Ha kőrben ad ütést, akkor legegyszerűbb kézben tartani az egyszeres kőr és treff fenyegetéseket, Északon a többszörös pikket, és Nyugat szintén két ütésre szorul.

Ha Nyugat pikket hív, ott két ütést ad, mert Észak négyet vihet. Ekkor Nyugat szimplán szorul kőrben és treffben.

Röviden tekintettük át a sok színelemű beszorításokat, hiszen a terjedelmes anyag vizsgálata több könyvet is megtöltene. Még egy kicsit maradunk a témánál, a következő részben a közösen védett színelemekről adok egy kisebb áttekintést.