Ínyenc fogások ebédre III. – Adus húzások

Sorozatomban folytatom az előző rész adus témáját. Korábban aduelfogásokról volt szó, most az adufortélyos beszorításokon szaladunk át. Adufortélyos présről akkor beszélünk, amikor a védő aduban és még két szín védésében szenved. A meghívott negyedik szín lopásakor. A védő mit tehet? A védett szín gyengítése ütésvesztést okoz. Akkor marad az adu eldobása. Amennyiben az eldobott adu miatt a felvevő kényelmesen játszik keresztlopást vagy ütését is lehúzhatja, akkor a védő ténylegesen beszorult, farhullám vagy kiütés áldozata lett.

Amennyiben az eldobott adu miatt időben később megvalósul a szorítás, akkor az adu eldobása semmit nem változtatott. Ezek a látszólagosan adufortélyos beszorítások. Többnyire csak egy lopás történik. Nézzünk rá egy példát:

6 kőrt veszünk fel. Nyugat pikk figurával támad. Ütünk, és minthogy épp kézre esik, kárót hívunk a bubihoz. Kelet üt, a színt visszavágja, és az ásszal visszük.

Sokféleképpen játszhattuk volna, de a rövid aduval való lopás jutott az eszünkbe. A harmadik pikket loptuk, és Kelet pikk tízese miatt a kőr dámával. Jól tettük, mert ellenfelünk hosszú töprengésbe merült, végül adut dobott.

A védő rutintalanul játszott, treff védelmét nem merte feladni. Kárója négyes, ha lehúzzuk az összes kőrt, Kelet szimplán beszorul. Kézben a káró, asztalon a treff.

Amikor egy hasonló szituációban a fenyegetések együtt vannak, és mögöttük ül a védő, továbbá a felvevőnek csak a beszorítás áll a rendelkezésére, akkor az adu eldobása megakadályozza a préselést. Hiszen a védő a fenyegetések mögött ül. Hangsúlyozom, hogy a felvevőnek nincs egyéb lehetősége. Ugyanis az adu eldobása miatt elképzelhető más folytatás is. Az előző példában a négyes káró legyen Északon, Délen pedig két treff. Tulajdonképpen a treff kettest Délnek, a káró kettest Északnak adjuk. A játék hasonló, azzal a kivétellel, hogy Kelet káró folytatását Délen ütjük, a rövidebb oldalon. Amikor ellopjuk a pikket, ezt kapjuk:

Keletnek még dobnia kell! Nem adhatunk ki többet, és türelmesen várakozunk Keletre.

Káró dobása végzetes, egy tétova treff ötös elhajítása után aduzunk, és beejtjük a treff dámát. Az adu elhajítása szintén vesztő, mert tudunk treffet lopni, és káróban van átmenetünk. Ebben az állásban Kelet farhullámos módon szorult. A fenyegetések mögött ült, mégis vesztett, mert adujának eldobása egy másféle játékot engedett meg.

A végállás klasszikus, ütéskiadás nélküli farhullámos prés. Az aduban érdekelt védő három alaptípus szerint szorulhat. Ebben a klasszikus esetben nincs ütéskiadás. Ottlik Géza bemutatta, hogy a védő úr aduval is préselődhet, természetesen ütéskiadásos módon. A harmadik alapváltozatban a védőnek kis adui vannak, két színt véd, de van még ütéskiadás is. Ettől lesz ez a változat kissé bonyolult.

Milyen módon szorul a védő? Farhullámos állásban a két fenyegetés mögött ülve, kiütéskor a fenyegetések osztottak és a felvevő a hosszabb (erősebb) aduval lop. Sorvégi helyzetben a védő a lopás után dob. Közvetlen helyzetben a negyedik szín meghívott lapja állítja válaszút elé a védőt. Ez a típus orrhorog jelleget is mutat, a védő látja a pofon ívét, és most kell döntenie, jobbra dőljön, balra hajoljon vagy inkább állja?

Az első adufortélyos végállás feladvány formájában jelent meg 1933–1934-ben. A téma kutatója Ottlik Géza volt. Számtalan gyönyörű partiban tárta fel az aduban érdekelt védő különös szenvedéseit. Ezen beszorítások elemzése és publikálása a hatvanas, hetvenes években történt. Magyarul farhullámnak és kiütésnek nevezzük, angolul backwash és knockout. Az adufortélyos szorítás egy összefoglaló kifejezés, az aduban és fenyegetés feltartóztatásában érdekelt védő megnevezésére utal.

A téma egyik főváltozatát most elemeztük, a kiütésre pedig álljon itt az alábbi példa, melyben közvetlen helyzetben ütjük ki a védőt, egy erőteljes orrhorog hívással.

Nyugat az adu nyolcassal kezdett, két adut gondoltunk nála. Kézben ütöttük, és kitettünk egy kárót, hosszú távon káró lopást tervezve. Nyugat jelezte két káróját, és Kelet ütött a bubival. A védő pikkel jött, nem fogsz kárót lopni felkiáltással. Megadtuk a treff impasszt, lekaptuk az ászt, és a treff király esésekor kitaláltuk az elosztást. Kőrrel asztalra mentünk, és ebben az állásban meghívtuk a treff tízest:

Kettőt adhatunk ki. Kelet most kapja az orrosat, mert ugyan mit dob?

Ha kőrt, lopjuk a treffet, majd egy kőrt lopunk az ásszal, és pikkel megyünk az asztalra a magas kőrért.

Ha kárót dob, nekiállunk a kárónak, ott nyerünk egy ütést.

Ha pikket dob, elveszti a lehetőségét az adu meghívásának, és mégis lopunk egy kárót.

Az adus játékok számtalan lehetőséget rejtenek, most csak ízelítőül szemezgettem. Sorozatom következő számában a harmincas évek kedvenc feladványtípusát mutatom be, kicsit új köntösben.