Bridzskiállítás Pesten

Amikor Clément Turpin kedden, Bordeaux-ban a sípjába fújt, Ottlik Géza átment a Kálvin téren és látogatást tett az IF Kávézóban. A jelenetet Kállay Gáborné, Ferencváros alpolgármestere idézte meg az Ottlik és a bridzs kiállítás megnyitásakor. Az elnevezést, a nagylelkű házigazda, Hoffmann György adta, minden előzetes konzultáció nélkül. Mi, bridzsezők alighanem óvtuk volna ettől, mert nehezen felmérhető Ottlik hozzájárulása játékunkhoz. (Balra Kállay Gáborné, Jobbra Homonnay Géza, a háttérben idős és gyerek Ottlik)

Egy külön fejezet, amit a szaksajtó ma így emleget: the bridge Ottlikian. De Hofinak, ahogy barátai nevezik, volt egy aduja: Nemes Péter, szobrászművész, aki egészen különlegeset alkotott. A teljes életművet vázolta fel, amelyben külön hangsúlyt adott a bridzs vonatkozásoknak: az író, mint sportújságíró, tudósító, rovatvezető, szakíró. És a viszonylag szűk térben is jutott hely a pályatársaknak, a teljesítmény méltatóinak. Maga a mű, az ’Adventures’, pedig egészen új megvilágításba került. A két pálya, a szépíróé és a szakíróé, összesimult. Vagy, ahogy Németh Gábor, író idézte méltatásában Ottlikot: itt „Minden megvan”.

A bridzskönyv egyik fordítója, Homonnay Géza, a munka különlegességeiről számolt be, majd szövetségi elnökként a budapesti bridzs Európa-bajnokságról, az idei legnagyobb fővárosi sporteseményről is szólt. Bizony, Budapest első, felnőtt bridzs kontinensviadala olyan esemény, amely megérdemli az első bridzskiállítást (kurátor: Mráz Máté).

És amikor a megnyitót követően, a közönség eljutott a tv-képernyők elé, megjöttek a magyar gólok is. Ahogy Bernd Storck szövetségi kapitánnyal előre megbeszéltük…

Ottlik és a bridzs – kiállítás
IF Café (Budapest, IX. Ráday u. 19.)
A kiállítás július végéig megtekinthető
Az Európa-bajnokság hivatalos Facebook-oldalán galéria látható az "Ottlik kiállítás képeiből"