Csapatmustra – csb 9. forduló

Az utolsó előtti fordulóban már a végső helyezkedések zajlanak a csapatbajnokságon. Ezen a héten is lesz pár rangadó, és persze egyre nő az izgalom a feljutások és a kiesések miatt.

I/A
Talán már kijelenthetjük, hogy a GAMAX az idei bajnok! Azért a kis bizonytalanság, mert még matematikai esélyük van elbukni a bajnoki címet, de ehhez az kell, hogy az utolsó meccsükön nagyon kevés pontot szerezzenek, miközben a Royston mindkét maradék meccsén nagyjából maximális VP-t hozzon. Hegedüs Orsiék – értelemszerűen – jelenleg a második helyen állnak, mögöttük Dumbovichék (egy mérkőzéssel többet játszván). A negyedik helyezett jelenleg az Elastron – jobb VP-átlaggal, mint Kotiék –, de joggal pályázhat a végelszámolásnál a bronzéremre is. Ahogy még odaérhet a FÉSZEK is – igaz, az éllovas ellen kell küzdenie az utolsó fordulóban.

Szilágyiék (Visoft) jelenleg a 6. helyen állnak, ami azért fontos, mert ezzel csapatuk bejutna az országos csapatbajnokságba. De nem lesz könnyű dolguk megőrizni ezt a helyet, ugyanis jelenleg az a Vakrandi a 7. helyezett, amely a Csillagvirág ellen fog küzdeni. Ráadásul a Visoft következő ellenfele a már említett Royston csapata. Hajdúék az utolsó öt mérkőzésükön felváltva hol kikaptak, hol nyertek, míg ellenfelüknek egy ötmérkőzéses győzelmi sorozat szakadt meg a múlt héten. Nem könnyű jósolni, az egyszer biztos... Royston–Visoft –20

22. leosztás
Amikor az ember 20–0-ra nyer egy meccset, sok érdekes partit mesélhet, bár egy ilyen eredményhez nyilván 8 (illetve jelen esetben 9) játékos kell.

Az egyik partin szerzett 13 pontot azonban teljes egészében partnerem, Kotányi Balázs szép lapértékelésének köszönhetjük.

A mezőnyben szinte mindenki 3 szanban bukott. Ő azonban Nyugaton ülve kikérdezte a teljes elosztásomat (ez bizonyára nem volt minden rendszerben elérhető), és megtudta az 1–5–3–4-emet. Jól látta, hogy ugyan van két pikk figurája, de a biztosnak tűnő pikk indulásra csak egy fogása lesz (hacsak nem elöl ül mindkét figura, vagy nincs szingli figurám), és ez bizony nem lesz elég a 3 szanhoz, hacsak nem húz a kőr és/vagy a treff, így az esélyesebbnek tűnő 4 kőrt választotta.

Már csak teljesíteni kellett, ami a barátságos adu és káró fekvésnek hála nem okozott nagy gondot, végül szür lett.

I/B
A felsőházat illetően egy közhellyel kell kezdenem: „A sorozatok azért vannak, hogy megszakadjanak”. Így jártak most Lisiék, akik legutóbb az első játéknapon kaptak ki – no meg most, méghozzá a Printech ellen, ráadásul nem is kevéssel, 44 fával. No, persze azért nincs okuk szomorkodni, még annak ellenére sem, hogy beelőzték őket Pálék – akik amúgy a Bóc csapatát verték meg. Jelenleg osztályozós helyen van a Dienes, annak ellenére, hogy belefutott egy vereségbe Topolyi Magdiék ellen. Habár az állás csalóka, mivel a Printech és a Viki Mami egy mérkőzéssel kevesebbet játszott.

Nagy rangadóra van kilátás, ugyanis az első és a második helyezett csap össze, miközben kettejük között a különbség jóval kevesebb, mint 1 VP! A Pál jó formáját mi más mutatná, minthogy az utolsó három játéknapon nem találtak legyőzőre – ebből két mérkőzést a felsőházban játszottak le. Molnár Laciékat már említettem volt: kikaptak, de végül is az igazi megmérettetés most következik: nyerniük kell, hogy visszavegyék az első helyet. Jósolgatás helyett inkább közölném egy résztvevő véleményét az elkövetkezendő mérkőzésről: „Bizakodva várjuk a SZTAKI elleni meccset, ahol régi – még ifikori – csapattársam, Kaderják Levi is játszik, igaz, akkor nem az I/A-ba való feljutásért küzdöttünk, hanem a II. osztályban próbáltuk elkerülni a kiesést. Éles gémekre és kevés rekontrázott felvételre számítok...” (Ezt alighanem Bakó Dani nyilatkozta a száguldó riporternek. De hol a tipp a rangadóra, kedves Gömb? – a szerk.)

Az alsóházban kezd magára találni az ELTE: ha már a felsőház nem jött össze, legalább itt gyűjtögetik a pontokat – jó eséllyel ők már nem esnek ki. Jusztiék is menekülgetnek, a múltkori vereség után most a Durostone csapatát verték, ezzel elléptek a kieső zónától. Bajban viszont a Csóka csapat, amely habár most nyert az Izobau ellen, de csak épphogy (3 fával), no meg Bunth Ágiék, akiknek nem sikerült folytatniuk a győzelmi szériájukat, Vass Katáéktól szenvedtek nagyobb vereséget.

Nádasiék számára alighanem elkerülhetetlen a kiesés, még akkor is, ha a következő két mérkőzésük az utolsó előtti, valamint az utolsó előtti előtti ellen lesz. Persze azért feladni nem érdemes, hiszen rögtön beelőzhetik a Rappen csapatát (amely az egyetemisták ellen fog küzdeni), amennyiben legyőzik Marcin Laciékat. Viszont ellenfelüknek – akik jelenleg osztályozós helyen állnak – is kéne egy adagnyi VP, mert még bőven felzárkózhatnak olyan helyre, ami a bennmaradásukat jelenti. Jó esély ez, hiszen a Durostone túl régen nyert már (no persze a sorozat megszakadhat...). Csóka–Durostone +18

15. leosztás
Újra érdekes kérdést kaptam a legutóbbi fordulóból Kerti Istvántól.

Nehéz felvétel a 6 kőr. Bizonyára Kelet kizár a hosszú kárójával, és valahogyan Észak lesz a felvevő – Dél kezéből ugye bukós a szlem, mert a káró indulás azonnal elveszi a lemenetet, Észak viszont teljesíthet minden indulásra a gép szerint, mivel a káró ász indulás ütést ad.

De hogyan tudunk a védett pozícióból teljesíteni? Eltöltöttem némi időt a parti elemzésével, de nem sikerült megtalálnom a megoldást. Az egyik fekete szín felmagasodik, arra el tudjuk dobni a másikat, és látszólag van 12 ütésünk, csak sajnos a fekete dáma kiadása után Nyugat kárót hív, és nem tudjuk ezt leközlekedni. Ha nem aduzunk legalább kettőt, akkor még a pikk lopás is ott van mint veszély. Ha megpróbálunk két kárót lelopni menet közben (6 adu, 4 pikk, 2 treff ütés), akkor pedig kézbe nem jutunk az aduzáshoz.

Aztán István újabb mailt írt.

Kerti István: „Ma futás közben csak rájöttem. Az a lényege, hogy kétszer kell aduzni, és pikkre treffet dobni, majd magasra lopni a 13. treffet.

Sokfelé ágazik, de mindegyikre van teljesítés.

Tehát két magas adu, majd pikk. Nehéz elképzelni, hogy ezt ne üssék meg, de ha mégsem: a negyedik pikk lopása, treffel le, ötödik pikkre treff dobás, akkor is ha belelop. Innen már megy a treff magasra lopás, lesz 3 pikk, 6 adu és 3 treff ütés.

Ha üt a pikk dáma, 4 színt hívhat.

Treffre trükkösen a bubit tesszük...

Pikkre először treffet dobunk, majd az ötödikre kárót, ha belop, felüllopjuk. Treff magasra lopás, magas adu, és még marad káró lopással híd a treffért. Így lesz vagy ugyanannyi ütés, mint az előzőben, vagy 4 pikk, 5 adu és 3 treff ütés.

Adu hívásra ütünk, asztalra megyünk treffel, pikkre dobunk treffet és kárót, fellopjuk a treffet, és ugyanúgy marad egy adu káró lopásra a magas treffért. Ekkor szintén ütöttünk 4 piket, 5 adut és 3 treffet.

A legérdekesebb a káró hívás, amit lopni kell az asztalon. Magas pikkre treff dobás, ötödik pikk, amire ha belop felüllopjuk, és innen már ismerős. Ha nem lop be, kárót dobunk, fellopjuk a treffet, kárót lopunk, amit nem tud felüllopni, mert legfeljebb egyet tudott eldobni, és már csak a magas adunk marad kézben. Így 4 pikk, 6 adu és 2 treff ütésünk lett.

Ilyen triviális partit! Nem is értem, hogy lehetett ezt elbukni? Meg ezek az ósdi elavult szabályok, hogy nem lehet két napig gondolkozni a teljesítésen!”

II. osztály
A felsőház Cyan–Wellner rangadóját Klein Laciék nyerték, ezzel tovább őrizvén első helyüket. Mögöttük kicsivel több, mint 5 VP-vel lemaradva a Leó csapat, amely ezennel a Bessenyei Maráéknál bizonyult jobbnak. A harmadik helyezett Wellner és az 5. helyezett Ormay csapat között kevesebb, mint 5 pont van. Tőlük leszakadva a Honeymoon, a Madarász, valamint az Ifik – előző kettőnek matematikai esélye van még elcsípni a harmadik helyet, de erre jelenleg kevés sanszot látok.

Nyárádiék kiemelkedő teljesítményt nyújtanak idén ősszel, hiszen mindösszesen egyszer kaptak ki a 9 mérkőzésen. Viszont nem lesz könnyű dolguk Ormayék ellen, akik nyilván még nem tettek le arról, hogy feljussanak egyenes ágon (ehhez harmadik vagy még jobb helyet kellene elérniük). Véleményem szerint a jó forma győzedelmeskedik: Leó–Ormay +8

Az alsóházban kezd kialakulni, hogy ki marad benn – úgy nagyjából. Hiszen a mákosok, valamint a Hazaiék (köszönhetően annak, hogy 20–0-ra verték a Szlemirtókat) kezdenek kikerülni a veszélyzónából: persze ehhez még kell néhány pontot gyűjteniük, de mindkét csapatnak már csak olyan mérkőzése lesz, ami papíron könnyebb számukra. Sejtelmem beigazolódott: a Pikk csapat élt a lehetőséggel, 16–4-es győzelme valóban azt jelenti, hogy helyet cserélt Csipkáékkal, s ezennel nem áll már sem kieső, de osztályozós helyen sem.

Orbán Katiék az Ördögszekér csapata ellen javíthatnak. Dálya János csapata nincs túl jó formában, hiszen legutóbb öt mérkőzésen vereséget szenvedett, igaz, ebből a legutóbbi két meccsen mindösszesen 1 IMP-vel maradt alul. Vélhetőleg hajtja őket a győzelmi vágy, s már csak azért is lenne szükséges nyerniük (egy nagyot), mert így az utolsó mérkőzésre már úgy ülhetnének le, hogy biztosan bennmaradtak. Ám ezt aligha hagyja ellenfelük: Szlemirtók–Ördögszekér +2

4. leosztás
Egy parti a duplagémek szerelmeseinek.

Üt a kétszínű 2-es: Kelet 2 pikk kapcsolt 2-esére Délnek nincs licitje, Nyugat gémet mond, és bellben nem kárhoztathatjuk Északot, ha nem lép be az 5-ös magasságon.

Sok asztalon bizonyára nem így ment a licit, így a kárós vonal káró töredéket teljesített, esetleg pikkesék közbeléptek később, és ők csináltak néhány pikket. Mivel pikkben tíz, káróban 11 ütés teljesíthető, vadabb eredményekre számítottam, bizonyára a szkórhelyzet ijesztett el néhány párt a további licittől.

Más kérdés, hogy két asztalon a 3 szan teljesült Észak–Délen, mert az ellenvonal sosem hívott pikket… Az 5 kárót egy, míg a másik irányban a 4pikket két pár találta meg. A legtöbbet a Lufthansa csapat kereste a partin, felírva a gémet mindkét teremben, 15 pontért. Gratulálunk!

III. osztály
A legutóbbi játéknapon az elöl állók nem hagyták magukat: a jelenleg első helyezett Kaskad a vártnál talán simábban vette az akadályt a Melange ellen, a másik helyen álló Budaörs az Optimistáknál bizonyult jobbnak, míg Vidóczy Tamásék az ifikből álló Lunda csapatát verték meg. Ne feledjük, az első három csapatból kettő automatikusan feljut, míg a harmadik osztályozót fog játszani a II. osztály hátulról harmadik helyezettjével!

Miután egy forduló van már csak hátra (és senki nem szorul pótmeccsre), már lehet látni, hogy a Slambucnak van még esélye elérni az osztályozós helyet, míg az előttük álló Melange csapatának a második helyet is, igaz, ehhez nagyjából 20–0-ra kéne nyerniük Fancsovits Ritáék ellen! Az is kirajzolódik az eredményből, hogy Négyesiéknek elég nagyjából 2 VP-t szerezni ahhoz, hogy legrosszabb esetben a második helyen érjenek célba – no, de nyilván ők nyerni szeretnének.

Két rangadó is maradt az utolsó napra. Mint említettem, Kovács Erikáék amellett, hogy jelenleg negyedikek, még odaérhetnek a harmadik, de még a második helyre is. Ehhez az kell, hogy pontosan 7,48 VP-vel többet szerezzenek, mint a Szeniorok, akik ráadásul az ellen a Kaskad ellen fognak játszani, amely a bajnokságban mindösszesen egyszer(!) kapott ki, akkor se nagyon. Ráadásul Tölgyesi Eszterék nagyjából végig vezették az osztályt, s még most is van 6 pontnyi előnyük. Véleményem szerint az utolsó fordulóban sem fognak hibázni, és meg is nyerik a bajnokságot. Mindeközben a budaörsiek is nyernek, úgyhogy már csak az a kérdés, hogy ki lesz a nevető harmadik? A kicsit több mint 7 VP különbség nem behozhatatlan, de mivel egyszerűen mind a négy csapatnak szüksége van a pontokra (különböző okok miatt), ezért mindenkitől precíz játék várható el, ami talán a Szenioroknak kedvez – bölcsességük nyomán: Kaskad–Szeniorok +8, Melange–Budaörs –10

Tipp a élcsoportra:
1. Kaskad (feljut)
2. Budaörs (feljut)
3. Szeniorok (osztályozót játszik)

5. leosztás

Hogy ne mindig szlemről legyen szó, ezért ez a parti – egy részjáték – arról fog szólni, hogy mikor milyen lehetőségeink vannak a licitben.

Észak 1 treff indulása után Kelet akárközbe is szólhatna 2 káróval, amennyiben egészen agresszív, hiszen jó szkórhelyzet (mans a bell ellen), mégsem érdemes szerintem. Túl sok a major lap, és könnyen lemaradhat egy ideális színtalálkozásról pikkben, de akár kőrben is – könnyen lehet, hogy a partnert zárjuk ki. Úgyhogy szerintem a passz a megfelelő licit, amelyre Dél 1 pikkel véteti észre magát, és most jön Nyugat, aki akárközbe is szólhatna 1 szannal, persze, csak amennyiben meg van beszélve, hogy itt az 1 szan (szendvics szan) is erős. Hiszen lehet még játszani az 1 szant akár elosztásosnak is, a maradék két szín mondjuk pontosan 5–4-es elosztásban, miközben a kontra jelentette volna a 4–4-et, míg az első szín felüllicitje (vagy akár a 2 szan) az 5–5-ös elosztást.

Szóval tegyük fel, hogy jön az 1 szan, amire Észak akármegismételheti treffjét, amennyiben nem szeretné, hogy ellenfele játsszon. Végül is lehetséges, hogy elbukná ezt Nyugat, de megérné az? Hiszen ha csak egyszer bukja, akkor 50 pont járna számára, míg könnyedén lehet, hogy a 2 treff könnyen hazavezethető (mivel tudja, hogy hol vannak a pontok), az pediglen már 90 pontot ír. A különbség 1 IMP. Ha Észak ténylegesen bemondja a 2 treffet, akkor Kelet akár most, egy kis késéssel bemondhatja a káróját, amennyiben meg van beszélve, hogy a 2-es magasságú új szín az gyenge, ámde természetes. Ha viszont az van megbeszélve, hogy az 1 szan indulás/közbeszólás utáni 2 treff közbeszólásra „system on” van, akkor viszont nem mondhat 2 kárót, hiszen az most transzfer lenne.

De menjünk vissza még egy kicsit, hiszen ha Észak mégse licitál 2 treffet, akkor Kelet akár adhat junk Staymant! Lévén a 2 treffre Nyugat vagy 2 kárót mond, amit lepasszolunk, vagy bemondja valamelyik majorját, ahol habár a kőrt 4–3-ban játszanánk le, de a pikket 4–4-ben. Vélhetőleg bármelyik jobb, mintha 1 szan lenne a felvétel.