Csapatmustra – csb 7. forduló

Az őszi szünet előtt lementek az alapszakasz meccsei a középső két osztályban, legfölül pedig a címvédő GAMAX úgy szárnyalt eddig, hogy innen már aligha száll el a győzelme. Nézzük a hetedik forduló történéseit pár érdekes partival fűszerezve!

I/A

Már csak egy veretlen csapat maradt a legrangosabb bajnokságban, mégpedig a tavalyi bajnok GAMAX, amelynek így 8 lejátszott mérkőzés után a 17 VP-s átlaga eléggé meggyőző (tavaly 14-es átlaggal nyert). Jelenlegi második a Royston (egyetlen vereségét épp Winkleréktől szenvedte el), utánuk jön a Dumbovich – egy mérkőzéssel többet játszván, mint az átlag –, valamint a most először (épp Hegedüs Orsiéktől) kikapó Elastron.

Ami a jövő hetet illeti, az éllovas összecsap Csepeliékkel. Amennyiben a GAMAX ezt a mérkőzést is behúzná egy nagyarányú győzelemmel, abban az esetben alighanem bajnoknak tekinthetnénk (már csak két mérkőzése lesz, s az papíron nem is tűnik olyan nehéznek). Lesz még Rosyton– Dumbovich mérkőzés is: mindketten – az előző két csapattal együtt – átlag felett állnak, nyilván azért is fontos itt a győzelem, mert könnyen lehet, hogy érmek múlnak rajta. A 6-os asztalon pedig szaftos szoftos harc lesz a Visoft és az Ecosoft között.

23. leosztás

Először szeretném megdicsérni a minket legyőző Vakrandi csapat egy szép ellenjátékát:

A licitből nyilvánvaló volt Keletnek, azaz Szabó Csabának, hogy a felvevővonalon akár 4–1 is lehet a pikk, ezért úgy érezte, jobb ötlet partnere hosszú pikkjét keresni, elindult tehát a dámával! A felvevő kihagyta, majd a pikk ász, pikk folytatást vette, és lehívta a négy magas treffjét, az ellenfél azonban jól tartott, nem túl sok kárót. Amikor a kőr hívást, amibe Marjai Péter a királyt tette, rajtahagyta, kiderült a megoldás: a magas pikk után (amibe partnere kérte a kárót) a káró királyt(!) hívta, nehogy rajta maradjon az ütés, míg a szín második menetét az ász vitte, Csabi pedig nyugodtan tudta kőrjeit hívni, egy bukás. A mi asztalunknál a természetes káró indulásra a felvevő hozzájutott egy káró ütéshez, így teljesített.

3. leosztás

Bár túl sokat hibáztam a meccsen, egy szép nagyszlemet azért még bemutatok (dicsekvésképp):

A licit precíziósvolt. Az erős lap kérdezett, megtudta, hogy partnerének legalább 5–5-je van a pirosakban, amire a biztos fekete fogásokkal már további kérdés helyett 3 káró ORKC jött. A válasz természetesen pozitív volt (minor esetén 3 szan alatt érdemes úgy játszani, hogy a relé leint, hogy meg lehessen állni 3 szanban gyengeség/érdektelenség esetén), és egy kulcslapot mutatott. Itt jött a szép licit az adu dáma kérdésre: mivel esélyes volt, hogy a partner négyes káróval kérdez (de legalább hármassal), így kicsit rizikós ugyan, de beígérhető a dáma, ami mellé a 4 szan még a kőr és a pikk királyt is ígérte. Ha a partnernek mása nincs is, mint 5–5, és az ígért figurák, akkor is lesz játék a nagyszlemben, elég lesz két kőrt ellopni a rövid aduból. Aktuálisan csak aduzni kellett, és lehetett teríteni.

I/B

Az A-csoportban azt sikerül eltalálnom, hogy melyik 4 csapat jut be a felső-, illetve az alsóházba, csak a sorrendet nem.

A csoportgyőztes a Dienes csapat lett (összetettben pedig második), miután a Relé felett aratott győzelmet, a második helyre viszont nem a Printech érkezett be, hanem a Pál, miután alaposan elverte Hodosiékat (19,25 VP-t szerezvén). Persze ettől még Fülöp Zoliék is bejutottak. A Csóka győzelme egy IMP-gazdag mérkőzésen dőlt el, s a végén a Bunth Ágiék örülhettek jobban: 10 ponttal nyertek, amely VP-k a későbbiekben hasznosak lehetnek a kiesés elkerülésének érdekében.

A B-csoportban hasonló volt a szituáció a jóslásom folytán, mint a másikban.

Az első két csapat stimmel, úgymint a kiemelkedően szereplő SZTAKI csapat, amely nem hibázott az Izobau ellen, valamint a VIKi MaMi, amely a Ko-Mix ellen bizonyult jobbnak. A két csapat úgy érkezett a felsőházba, hogy Kaderják Leviék az elsők, Marczona Mariannék pedig a harmadikak. Bejutott még a Lowel és a Bóc is – igaz, fordított sorrendben, mint vártam, ami csak azon múlott, hogy Kerekes Zsuzsáék nagyobb arányban verték ellenfelüket. Az alsóházasok közül a Durostone elég nehéz helyzetbe került, most már nem lazsálhat, amennyiben jövőre is kedden szeretne játszani.

Felsőházas tipp. A kérdés, hogy kitart-e még a SZTAKI jó formája. Első ellenfele a Hodosi, amely habár jelenleg a felsőház végén van, lebecsülni nem szabad – ha túlteszi magát a Pál elleni fiaskón. Mégis úgy gondolom, hogy Lisiék győzedelmeskednek, ezzel tovább javítván feljutási esélyeiket. Hodosi–SZTAKI –12

Alsóházas tipp. Bajban van a megfiatalított Csóka csapat, amely jelenleg utolsó előtti helyen áll, mivel alsóházas társaitól mind kikapott. Ellenfelük – Kerényiék – jelenleg középen vannak, de nyilván jót tenne nekik, ha egy nagy győzelmet aratnának, és ezzel messze kerülnének a kieső helyektől. Ha nagy győzelem azért nem is lesz, de azért boldogabban távoznak majd, mint Kovács Marciék. Csóka–Ko-Mix –8

1. leosztás

Két olyan parti is volt, amelyben egy-egy pár nagyszlemet teljesített úgy, hogy kiállt egy külső ász, mindkettő a félidők legelején – sőt, az egyikben egy ász-király  egyenesen, de elindultak a „kötelező” aduval… A felvevővonal köszönte, és terített.

Érdekesség mégis egy olyan (nagy)szlem, amelyet egy pár sem mondott be, talán nem véletlenül, kevés a pont, és a fit is hiányos, mégis, 28 pontból nagyszlem teljesíthető!

A két lapból is természetesnek tűnik a treff ásszal kezdeni, nincs lemenet az impassz megadásához, majd a visszatéréshez, és az amúgy is csak dubló király esetén hasznos. Nyilván minden felvevő így kezdett, később a pikk impasszt is megadta, és beszorította Északot a piros színekben a 12. ütésért. Hogyan lehet azonban 13-at ütni? Nos, a megoldás „egyszerű”: a pikk színt a bubi hívásával kell kezdeni, ezt ha nem fedi Dél, meg is vagyunk az egyszerű piros szorítással, ha pedig fedi, Észak lesz a pikk szín egyetlen védelmezője is, és nagy fájdalmak közt kell 3 színben addig szorulnia, amíg a felvevővonal elviszi mind a 13 ütést – amint egy színt felad, azok magas lapjai jönnek, és szomorú sorsát nem kerülheti el.

A kézből a 3 treffre kell dobnunk, két kárót és a kis pikket eldobhatjuk, míg Északnak négy dobás kellene – két kőr és egy káró könnyű, az utolsó lehetetlen: ha kőrt dob, két magas kőr lesz, ha pikket, vagy kárót, ennek a színnek lesz egy magas lapja, melyet hívva (kőrt dobva) beszorul a másik két színben.

A játéknak próbálok nevet is adni, remélem, sikerül: egyoldali háromszínű beszorítás, fenyegetés áthelyezéssel. Nagyon ritka és szép madár!

II. osztály

Az A-csoportban telitalálatot könyvelhetek el, ugyanis mind a 8 csapat pontos sorrendjét megjövendöltem.

A Leó-Lufthansa-Wellner trió szoros csatát vívott a csoportelsőségért, kevesebb mint 5 VP van köztük, ez persze annak is köszönhető, hogy a 7. játéknapon egyik csapat sem hibázott. A negyedik helyen az Ifik jutottak be, akik némileg nagy verést kaptak Zwada Ildiéktől, de még így is maradt kb. másfél pontnyi előnyük a Szlemirtókkal szemben, akik így az alsóházba jutottak, ott viszont egészen sok ponttal állnak. Nehéz helyzetben van viszont a Jazzy, amely „alsóházas” győzelem nélkül játszik tovább: persze ki tudja, még van esély a bentmaradásukra.

A B-csoportban az első 5 csapatot eltaláltam, de a Hazai és az Ördögszekér közötti sorrendet nem.

A Cyan kb. 10 VP-s előnnyel nyerte a csoportot, mégis „csupán” harmadik helyen áll a felsőházban, miután nem szerzett oly sok pontot a többi felsőházas csapat ellen. Második lett az Ormay csapat, harmadik a Honeymoon, míg negyedik az a Madarász, amely az utolsó fordulóban közel maximális VP-t gyűjtött a mákosok ellen. A veszteseknek így az alsóház maradt – ott viszont jelenleg a legelőkelőbb helyen állnak.

Felsőházas tipp. Nehéz bármelyik mérkőzést kiemelni, lévén az első és az ötödik helyezett között úgy 2,5 pontnyi különbség van. Így a jelenleg első helyezett Wellner és pont az ötödik Ormay összecsapásán is bármi megtörténhet: akár négy helyet is előreléphetnek Kovács Juliék, ha győznek. Ami szerintem pontosan így is fog történni: Wellner–Ormay –33

Alsóházas tipp. Egymást követi az Ördögszekér és a Budai Motor. Habár egyikük sem áll jelenleg a kieső-zónában, de nyilván fontos lenne mindkettejüknek sok VP-t szerezni, már csak a megnyugvás kedvéért is. Jelenleg alig van több mint 1 pont különbség, amely a mérkőzés végére szerintem több lesz, ráadásul a sorrend is megváltozik, ugyanis Felczán Anikóék nyernek majd. Budai Motor–Ördögszekér +22

13. leosztás

Az eheti tanulság: nem mindig jó 3 szant játszani attól, hogy nincs nyolclapos majorunk, és fogásunk van minden színben.

Talán így mehet a licit, hogy megtaláljuk a jó felvételt. Ha kevés a fogásunk, de van egy jó 5–2-es majorunk, az könnyen jobb felvétel lehet, ezt láttuk az olimpián is egy partiban.

Arra kell csak vigyázni, hogy aduzás után a treff bubit keressük, ami várhatóan Délen lesz, vagy esetleg aduzás előtt adjunk káró impasszt, amíg még tudunk az asztalon lopni, ha kőrt hívnak.

Ezt a szép felvételt heten találták meg, de közülük csak három tudott teljesíteni, nekik gratulálunk!

III. osztály

Új éllovasa van az osztálynak, ugyanis a Melange csapat állt előlre, kihasználván, hogy a Kaskad épp kimaradó volt. No, azért az különbség nem tetemes: 0,01 VP. A harmadik helyen a Budaörs csapata van köszönhetően annak, hogy a halasztott mérkőzésen legyőzte a Zen csapatát, valamint hogy most megverték a Szeniorokat, akik jelenleg 6 pont távolságra követik legyőzőjüket. Átlag felett van még a Slambuc, még úgy is, hogy kisarányú vereséget szenvedett el a Dömi csapatától.

Az első két helyezett számára nem lesz oly könnyű a jövő heti meccs: a Melange az előbb említett Slambuc csapatát fogadja, amely nyilván még nem tett le a feljutásról. A Kaskad pedig az Ernyő Alatt ellen fog játszani, a fiataloknak az utolsó pár játéknapon nem úgy jött ki a lépés, mint akarták volna, de ettől még veszélyes csapatnak számítanak!

17. leosztás

Rögtön a második félidő elején a nyílt termeseknek jött ez a parti. Benne van a 6 kőr, de azért ezt felvenni nem olyan könnyű. Ha Kelet nem zárna kis, akkor se lenne túl egyszerű, hát még így, hogy valamely kizáró indulást alkalmaz. Egyáltalán mennyivel induljon? A tankönyvi licit a 3 pikk, hiszen „csak” 7-es pikkje van, de mansban, szinglivel a másik majorból erőteljesen felmerül a 4 pikk indulás is – ami ráadásul meg is a felel most a 2-3-4-es szabálynak, avagy azonos szkórhelyzetben 3 bukást vállal a kizáró indulás.

A 3 pikk indulás után kétségkívül jön a 4 kőr licit Dél részéről, s utána tulajdonképpen Nyugat akkor jár jól, ha passzol, mert igencsak nehéz licitálnia Északnak a 3–3–4–3-as elosztása miatt, még akkor is, ha ha hasznos figurákkal is tudja támogatni a partnerét. Ha jó napja van, esetleg licitálhat 5 kőrt (Lackwood), ami nyilván szleminvit, s aziránt érdeklődik, hogy van-e első- vagy másodmenet fogása Délnek pikkből. Hiszen Észak részéről könnyedén kiállhat két pikk is. Ha így megy a licitmenet, akkor elsőmenet fogással Dél ászt válaszol (a siként ászként számolja!), másodmenettel 6 kőrt mond, különben passzol.

A 4 pikk indulás után még nehezebb, hiszen talán Dél talán licitál 5 kőrt, de arra sem könnyű ezzel a 10 ponttal és teljesen egyenletes elosztással 6 kőrt licitálni…