Csapatmustra – csb 6. forduló

Az I/B-ben és a II. osztályban tetőfokára hágnak az izgalmak, hiszen a héten dől el, kik melyik házba jutnak, utána ott négyfordulós rájátszások következnek. Izgalomban persze a másik két osztályban sincs hiány.

I/A

Már csak két veretlen csapat van a legmagasabb osztályban, az egyik a GAMAX. Keddi, kicsivel több mint 50 IMP-s győzelmével immáron 20 VP-vel vezeti a bajnokságot a Royston előtt. Utánuk jelenleg a Dumbovich és az Elastron áll, de a kép csalóka, ugyanis míg Kotiék 7, addig Magyar Péterék – a másik veretlen csapat – mindössze 5 mérkőzést játszottak le. S hogy tekintsünk egy kicsit az alsó fertályra is: amolyan alsóházi rangadó volt az előző napi fordulóban, ahol a Csillagvirág legyőzte a Szigethy csapatát.

A 7. fordulóban többek között Rosyton–Elastron meccs lesz, itt egy nagyobb vendéggyőzelem esetén helycsere is történhet a tabellán. Lesz még FÉSZEK–Visoft is, egymást követik a tabellán, habár Bódisék úgy állnak előrébb, hogy van egy halasztott meccsük. Mindenesetre, ha ők nyernek, könnyedén előretörhetnek (főleg akkor, ha a pótmérkőzésük szoros lesz a GAMAX ellen).

19. leosztás

Talán a legnehezebb ellenjáték feladatok egyike: fordulni, azaz más színt hívni, mint amivel a partner (vagy magunk) elindult(unk).

Talán túl erős is volt Dél a mini szanhoz, de végül is normális felvételhez jutottak. Ezután jött partnerem feladata: tudta, hogy az asztalon talán van, a felvevőnél biztosan nincs négyes nemes. Végül a biztosnak látszó kőr ötössel indult!

A felvevő a dámát kérte, ütöttem az ásszal. Már szinte automatikusnak tűnik a kőr visszahívása, de valahogyan az ötös nagy lapnak tűnt, három kisebb sem látszott. Továbbá, ha a partnernél van is a király, akkor sem látszik, mire fog a felvétel elbukni – a káró húz, és könnyen lehet, hogy a treff is, tehát váltani kell, az pedig nem kétséges, hogy pikkre.

Itt már csak egy feladat maradt, nem szabad kicsit hívni! A felvevőnél lehet ugyanis a K9x, és könnyen teheti a kilencest, biztonsági okokból, míg a magasabb kártya hívása esetén még ki kell találja, hogy a királyt ne tegye rá az első két menetben, hogy blokkoljon a szín – ennél jobb esély, hogy egyszerűen szökik a király. És a dámát, vagy a tízest? Ha a dámát hívjuk, megint baj lehet a blokkolással, ha például a partnernél az említett AJx van, és ha már egyszer kicsit tett a felvevő, utána már nem tudjuk kibogozni a színt akkor sem, ha másodikra a királyt teszi.

Az adott partiban persze mindegy volt, a felvevő egyetlen esélyként a királyt rakta, és kettőt bukott, míg a másik asztalon pikk indulásra 12 ütést vittek haza csapattársaink.

28. leosztás

Még egy izgalmas, vad elosztásokat tartalmazó parti, mely nálunk (is) érdekesen alakult.

Precíziós rendszerben ez egyértelmű 2 treff indulás, Észak pedig nem tud ugró gyenge 2-est mondani, mint sok asztalon történt. 2 káróval próbáltam az esetleges kőr játékunkat megtalálni, továbbá esetleg kicsit elijeszteni az ellenfelet a pikk licittől – ez utóbbi fényesen sikerült! A 2 szan jó lapot ígért 6 treffel, erre a 3 treff leállás. Partnerem még próbált valahogyan gémet keresni – ő a 4–3 kőrt ajánlotta volna, én azonban ezt rövidségnek vettem, így kimaradt a gém, a 4 treffben végül 11-et ütöttünk. Persze nem nagyon lepődtünk meg, amikor a másik asztalon 4 pikk kontra lett a felvétel, ez végül a számunkra kedvező kőr indulásra 12 ütésig fajult, amin 16 pontot kerestünk.

A parti tanulsága talán az, hogy Délen muszáj közbelépni a 2 treff–2 káró után, mert később sem lesz könnyebb, sőt… A treff király aktuálisan nem ért semmit, de csak azért, mert mögöttünk ígérték a színt, még nem biztos, hogy az összes figura nála is van. 5–5 nemessel bellben pedig talán kéne jelentkezni (esetleg kontrázni, ha nagyon félősek vagyunk – itt tanácsos ezt információsnak, és nem káró színnek játszani, kivéve talán, ha a 2 káró már gémforsz).

I/B

Az A-csoportban az éllovas Dienes csapatnak jó hete volt: hétfőn legyőzte a Pált, aztán csütörtökön – a halasztott meccsen – a Hodosit. Utóbbi csapat jelenleg a második a tabellán, de még várható egy izgalmas Hodosi–Pál ki-ki meccs, ami nagyon fontos több tekintetben is. Egyfelől, ha Méreiék nagyon nyernek, akkor Bakóék könnyen az alsóházban találhatják magukat – persze ehhez az is kell, hogy a Balásy csapat legyőzze a Printechet, vagy épp az, hogy Hittmannék megverjék a „kényelmes” helyzetben lévő Dömöséket – akik aligha hagyják ezt, ugyanis minden VP (még akkor is, ha a másik házba kerültek elleni mérkőzések eredménye csak félig) számít. A Rappen és a Csóka egymás ellen küzd az utolsó napon, számukra nagy jelentőséggel bír, lévén vélhetőleg mind a ketten alsóházasak lesznek (hacsak nem alakulnak ki nagyon szélsőséges eredmények), ezért a másik csapat elleni pontokat teljesen tovább fogják vinni.

Jósolt sorrend:

 1.  Dienes
 2.  Printech
 3.  Hodosi
 4.  Pál
 5.  Relé
 6.  Balásy
 7.  Csók
 8.  Rappen

A B-csoportban a SZTAKI nagy nyugalommal várhatja az utolsó mérkőzést az Izobau ellen (nem úgy, mint ellenfelük!), hiszen ha kikapnak vagy a Viki-Mami sok VP-t szerez, akkor is legrosszabb esetben a másodikak lesznek a csoportjukban. Ezzel párhuzamosan az is tuti, hogy Vidáék nem fognak kiesni, ugyanis az 5. hely tőlük több mint 20 pontnyira található. Utánuk viszont némi torlódás van, a 3. és a 7. helyezett között még 10 VP különbség sincs. Példának okáért a mostani 7. helyezett ELTE a Lowel csapata ellen küzd, s ha az egyetemisták nagyon nyernek (igaz, ehhez tényleg 20–0 körüli eredmény kell), akkor akár be is előzhetik ellenfelüket. Na jó, de Welker Jácintékat nem abból a fából faragták, hogy ezt hagyják. A „nem biztos felsőházasak” közül talán a legkönyebb helyzetben a Bóc csapata van, amely az utolsó helyezett Durostone csapatát fogadja.

Jósolt sorrend:

 1.  SZTAKI
 2.  Viki-Mami
 3.  Bóc
 4.  Lowel
 5.  Ko-Mix
 6.  ELTE
 7.  Izobau
 8.  Durostone

Egyszerű, de mégis 6 pár kihagyta ezt a szlemet, lássuk, vajon miért?

Kelet indulása, és Nyugat válasza egyértelmű. Kelet most két lehetőség előtt áll: többleterőt ígérve 3 kőrt mond vagy Splinterrel bemutatja négyes adu támogatását, és viszonylag minimális lapját. Úgy vélem, hogy a lapleírás fontosabb, ezért javaslom a Splintert – a káró király értéke bizonytalan, viszont a rövidséget, és a remek adutámogatást egyből be tudjuk mutatni, amit Nyugat boldogan vesz, és ászkérdéssel folytatja (Egyértelmű, hogy az összeemelt kőr után itt a 4 pikk nem lehet természetes, és manapság már mindenki pikkel kérdez ászt kőr mellett, ugye?), majd szlemet mond. Mivel a lapok nagyon barátságosak, ezért a lejátszást nem is kell bemutatni. Talán javasolta káróval kezdeni, hogy nyugodtan lelophassunk két kárót, közben aduval és treffel közlekedve, amire 3–1 adu esetén szükség lehet. Ha korán aduzunk, nagyon barátságtalan pikk esetén nem magasodik a mellékszín, és kevés adunk lehet.

II. osztály

Az A-csoportban a múlt fordulóbéli Lufthansa–Leó meccset Nyárádiék nyerték, ezzel továbbra is az élen állnak, ráadásul biztosították felsőházbeli részvételüket. A Wellner csapat nagy győzelmet aratott a Budai Motor fölött, ezzel beelőzvén a repülős brigádot. A mostani negyedik helyezettek az Ifik, akik a Csipka csapatnál bizonyultak jobbnak. Ám a fiatalok közel sem nyugodhatnak meg, mert szorosan követik őket a Szlemirtók. Ráadásul nem lesz egyszerű az utolsó meccsük sem, ugyanis Lénárték ellen fognak játszani: amennyiben az idősebb társaság nyer, Bekőék könnyen az alsóházba kerülhetnek. Persze, ehhez az is kell, hogy Hermányi Annamariék sok VP-t szerezzenek az éllovas ellen, ami nem lesz könnyű, merthogy ellenfeleiknek nyilván céljuk, hogy sok pontot szerezzenek, ezzel esélyt adván maguknak, hogy jövőre eggyel magasabb osztályban játszhassanak.

Jósolt sorrend:

 1.  Leó
 2.  Lufthansa
 3.  Wellner
 4.  Ifik
 5.  Szlemirtók
 6.  Csipka
 7.  Budai Motor
 8.  Jazzy

A B-csoportban a Cyan csapat újabb győzelmével már bebiztosította helyét a felsőházban: ráadásul az utolsó mérkőzése a Hazai ellen lesz, amelynek nem megy mostanában a játék (habár most meglepetésre megverte Csiby Éváékat). A második Ormay és a harmadik Honeymoon között nagyon kicsi a különbség, s utánuk is csak 5 VP-nyi lemaradásban vannak a nudlisok. Az előző hétfőn a nászutasok legyőzték Kuttner Zoliékat, ennek köszönhetően ők állnak jobban. A jelenlegi dobogósok közül Ormayék „papíron” megnyugodhatnak, hiszen a frissen feljutott Pikk csapatát fogadják, akik eddig csak egyszer győzedelmeskedtek. A Kibicesek viszont nem nyugodhatnak meg, hiszen az Ördögszekér egy jó napon meg is lepheti őket, ezzel kicsúszván a felsőházból. A legfontosabb meccs viszont kétség kívül a Mákosnudli–Madarász összecsapás: lévén a különbség alig több mint 7 VP, ha Fekete Pistáék elkapják a fonalat, könnyedén helycsere jöhet létre a tabellán.

Jósolt sorrend:

 1.  Cyan
 2.  Ormay
 3.  Honeymoon
 4.  Madarász
 5.  Mákosnudli
 6.  Hazai
 7.  Ördögszekér
 8.  Pikk

5. leosztás

Kedvenc vesszőparipámról, a mentésről szólnék pár szót újra.

Amikor Észak 1 pikkel indul, normális dolog Kelet lapjával 2 kárót mondani, azonban amikor a benne levő 5 treffig (vagy a bukós 4 pikkig) jutnak, nem igazán jó ötlet a mentés. „De hát mansban vagyok bell ellen, van egy csinos hetes színem, nem fogok sokat bukni.” Itt viszont elszomorodunk, amikor az asztalt meglátjuk. A partner egyetlen hasznos figurát sem hoz ehhez a felvételhez, de például 4 pikk ellen kimondottan jól jött volna az az ötödik bubi-tízes…

Egy igazi állatorvosi ló: rossz, ha bukik a gém (4 pikk), rossz, ha túl sokat bukunk (–800). Most épp benne van az 5 treff, bár nem könnyű játszani, hiszen a pikk sem barátságos, ha korán próbálunk dobni, belopnak, ha aduzni kezdünk, a káróval is lehet baj.

És ha esetleg hozott volna a partner mondjuk hármas kárót a dámával? Akkor megúsztuk volna 500-ból! Hát, hatalmas biznisz, akár 3 pontot is kereshetünk a dolgon, a kockázata viszont sokkal nagyobb, a veszteség 5-től 12-14 pontig terjedhet akár.

Még egy dolog, ami rossz a lapunkban: a 7–2–2–2-es elosztás. Itt bizony nem segít egy nagyobb hosszúság, ami mondjuk a hármas mellékszínhez jól jöhet, itt csak szigorúan az ászok és királyok segítenek – ha azonban ebből túl sok lapul a partnernél, már megint ott tartunk, hogy olcsó ugyan a mentés, mondjuk 300, de már szinte biztosan bukik a lementett gém…

Nem, nem, és nem! A mans-bell szkórhelyzet önmagában nem elegendő a jó mentéshez.

III. osztály

Csupa meglepetés, hiszen kikapott a listavezető Kaskad a jelenleg középmezőnyben elhelyezkedő Domi csapatától, valamint az Ernyő Alattnak a Szeniorok ellen nem sikerült VP-t szereznie. S ha ez még nem lenne elég: a Budaörs is vereséget szenvedett a hátrébb álló Vasdob csapatától. Végül talán még az érdekesség kategóriába tartozik, hogy a fiatalokból álló Lunda csapat kikapott a Zentőól. Így hát véleményem szerint egyedül egy esélyesebb csapat nyert, méghozzá a Slambuc, amely az első bajnokságukban játszó Optimistákat verte meg.

Talán ennél a partinál igaz az a mondás, hogy „csak attól félünk, amit látunk”. Magyarán: Észak 1 kőr indulása után Kelet nyilván közbeszól 2 káróval (ha csak épp nem játszanak equal level konvenciót, ahol az információs kontra azzal van kiegészítve, hogy minden maradék színből legalább három darabot, vagy kárót és a másik majort ígéri, mely esetben a partner esetleges 2 treff válaszára a 2 káró nem ígér többleterőt!).

Szóval 2 káró, maradjunk ennyiben, s most jön Dél, aki tegyük fel, hogy passzol (persze csak akkor passzol, ha nem játszanak Bergent, mert ebben az esetben a 3 kőrrel azt fejezné ki, hogy nagyon gyenge – válaszerő alatti – lapja van, legalább négyes támogatással). Ha tényleg jön a passz, akkor Nyugatnak megvan a lapja a 3 szanhoz, leszámítva a kőr- és a pikkfogást – a kárót legalább ígéri a partner. Ha ténylegesen csak a kőr szín „félelmével” foglalkozik, akkor a 2 kőr licittel jöhet a felüllicit. Dél nyilván kőrre fog támadni a 3 szan ellen, úgyhogy szür is lesz.

Visszatérvén Dél licitjére, látható mennyire megéri Bergent (vagy legalábbis ilyen küzdelmi helyzetben kizárót játszani, s a legalább invites kezekre megtartani a közvetlen felüllicitet) játszani, hiszen most pont a 3 kőr licittel vesszük el Nyugat 3 kőr licitjét! Jó, jó, hülyén hangzik, de gondolom, érti a kedves olvasó…

Ha ténylegesen 3 kőrt licitál, Nyugat elég nehéz helyzetbe kerül: kontrázni nem kontrázhat, mert az még a végén pikket ígér, a 3 pikk licit meg főleg pikket (csak még többet), így jobb, ha behunyja a szemét, és 5 kárót licitál – hiszen meg van a fit. Ha esetleg nem akarja, hogy a partnere játsszon, akkor mondjon 5 treffet! Persze most ezen felvételek is simán benne vannak, csak két pikk áll ki – ha pedig nem hívják le, akkor könnyedén szür is üthető, hiszen el lehet dobni a rövid pikket a kőrrel és a káró impasszal haza lehet érni.