Csapatmustra – csb 10. forduló

A IV. osztály már véget ért, a bajnok a Kaskad lett, a másik feljutó a Budaörs, osztályozót játszhat a Szeniorok. Az I/A-ban a GAMAX-ra vár még egy meccs, de már biztosan bajnok, a Royston pedig tuti második, de a többi osztályban szoros az élmezőny. Az utolsó forduló következik.

I/A

Semmi kétség, már az utolsó forduló előtt kiderült, hogy ki a bajnok: ahogy az várható volt, a GAMAX lett. Az ötödik játéknap óta az első helyen álltak, s eddig veretlenül – az utolsó fordulóban pedig számukra tét nélkül játszanak a FÉSZEK ellen.

Az is kiderült, hogy ki lesz a második helyezett: ugyanis a Roystont már nem érheti utol senki, miközben előzni se tudnak, így számukra sem lesz mérvadó az utolsó forduló a Csillagvirág ellen. Szetyűéknek viszont fontos lesz a mérkőzés, hiszen jelenleg osztályozós helyes állnak, azok után, hogy meglepetésre megverték a Vakrandi csapatát – nem is akármennyivel: kis híján 17 VP-t szerezvén!

A harmadik helyért viszont nagy a csata a Dumbovich és a Galim között: ráadásul pont egymás ellen fognak játszanak az utolsó fordulóban. S nem lebecsülendő az Elastron sem, amely habár vereséget szenvedett a legutóbbi játéknapon Szalka Tamásék ellen, de még bőven van esélye elcsípni a bronzérmet. Ehhez először is le kell győzniük a közvetlenül mögöttük álló Hontiékat, valamint az is kell, hogy az előttük lévő két csapat közül egyik se szerezzen túl sok VP-t.

Ráadásul a hőn áhított hatodik helyért (az első hat megy az országos döntőbe) is izgalmak várhatóak, ugyanis a 6. és a 9. helyezett között alig 8 VP van, tehát a FÉSZEK, a Vakradi, de akár az Interface is odaérhet, ezzel kvalifikálva magát az országos döntőbe.

Kommentár nélkül, így fog alakulni jóslatom szerint a végeredmény:

1. GAMAX

2. Royston

3. Galim

4. Dumbovich

5. Elastron

6. Vakrandi

7. Visoft

8. Fészek

9. Interface

10. Csillagvirág

11. Ecosoft

12. Szigethy

1. leosztás

Bár a fordulót már korábban lejátszottuk a Gamax ellen (bár ne tettük volna, szinte hibátlanul játszottak, mi pedig nem, pontot is alig szereztünk), jó sztahanovista módjára lejátszottuk a fordulót, amolyan Dumbovich–Dumbovich meccs volt. Szerencsére nyertünk, illetve Miklósék cross IMP-je lett jobb.

Érdekes partiból nem is volt hiány, talán a legtöbb baráti vitát ez kavarta:

Maga a kiosztás a Flannery konvenció reklámpartija: hogyan találjuk meg azonnal a 4–4-es pikk fitet? Ráadásul a jó kézből, ugye. Nos, nálunk nem játszották ezt a találmányt Miklósék, a diagramban látható módon licitáltak.

Arra gondoltam, megadom a hangulatot egy magas kizárással az első partiban (meg hát eggyel kevesebb treffel is 3 treffet mondok, tehát ezzel akkor 4-et). A kizárás teljes sikert aratott: Miklós szerint itt a 4 szan természetes (nos, ezzel mi, a csapat kevésbé illusztris tagjai nem így voltunk), Talyigás Péter válaszolt a kőr ászkérdésre, hiszen mi más lehet ez? Így ő lett a felvevő 6 pikkben – végül csak megtalálták a 4–4-es adut!

A szingli kőr nem volt igazán csábító a felvevő ötös színébe, ezért maradt a treff ász, és ennek segítségével az egy bukás. Érdekesség, hogy a szlem Dél kezéből benne is van! Ezt azonban senki sem találta meg, minden asztal 3 szant vagy 4 pikket játszott.

A tanulság: ászkérdésnek pedig lennie kell! Jó lenne persze az aktuális lappal természetes 4 szant mondani, csak kicsit ritkább, mint az, hogy egyszerűen a partner ászainak száma szerint szeretnénk 5-6-7 kőrt játszani (vagy szinte bármi más szín vagy szan is szóba jöhet).

Persze mi is elbuktunk egy rossz szlemet, amit a mezőny meg sem próbált, de hát mikor kísérletezzen az ember?

Amúgy az utolsó forduló előtt az első két hely eldőlt, illetve a kiesési/osztályozós helyekre is megvannak a csapatok, bár itt talán még lehet változás. Izgalmat a bronzcsata (Galim–Dumbovich) és az ötödik helyért zajló rangadó (Visoft–Elastron) hozhat a külső szemlélő számára.

I/B

A felsőházban a Pál–SZTAKI rangadót Kadleviék nyerték, igaz, csak 6 ponttal – ráadásul tudomásom szerint az első félidőben nagy előnyre tettek szert, amit ellenfelük apránként visszahozott, de fordítani már nem tudott. A Dienes csapat Vidáék felett aratott győzelmet, míg a Printech Bárdossy Daniékat verte meg magabiztosan. Sőt: Csapiék időközben a pótmérkőzést is lejátszották, ahol picivel több, mint 17 VP-t szereztek a Viki Mami ellen.

Nem mondható unalmasnak a tabella, ugyanis az első három csapat, a Printech, a SZTAKI, a Pál – avagy a jelenlegi két feljutó és osztályozót játszó – között 3 pontnyi különbség van, de mögöttünk ott loholnak Takács Gáborék, még oda is érhetnek valamelyik helyre. Az utolsó fordulóban a Printechnek Mezeiéket kell megverniük, ha bajnokok akarnak lenni. Persze ehhez az is kell, hogy a SZTAKI ne szerezzen több pontot Dömösék ellen. Ráadásul a Pál is lehet még bajnok, nekik az utolsó mérkőzésük a Viki Mamiék ellen lesz.

Véleményem szerint a „nyomtatós brigád” van annyira rutinos, hogy megőrizze első helyét. Viszont Lisiéket beelőzi a Pál, hiszen nekik papíron könnyebb meccsük lesz az utolsó játéknapon:

1. Printech

2. Pál

3. Sztaki

4. Dienes

5. Viki Mami

6. Lowel

7. Hodosi

8. Bóc

Az alsóházban már eldőlt, hogy a Durostone búcsúzni kényszerül ettől az osztálytól. De a Rappen sincs könnyű helyzetben: habár Pölöskei Petráék megverték az ELTE-t, nem eléggé ahhoz, hogy előrébb lépjenek a jelenlegi utolsó előtti helyről. Kikapott az előttük álló Relé, amelynek az utolsó napon legalább 7 pöttyel többet kéne szereznie az előttük állókkal szemben, amennyiben legalább osztályozót szeretne játszani.

Csókáék jelenleg osztályozós helyen vannak, mindazonáltal nincs könnyű dolguk, ugyanis az utolsó mérkőzésre az ELTE ellen kell küzdeniük, igaz, 1 VP-nél kevesebbel állnak a Ko-Mix mögött, és alig vannak lemaradva Benedekéktől és Balásyéktól is. Ráadásul utóbbi kettő csapat egymás ellen fog játszani, s ha egyikük nagyon nyer, úgy könnyen lehet, hogy a másik csapatot kilöki az osztályból, vagy legalábbis osztályozós helyre tolja le – ahogy az jóslatom szerint lesz is:

1. ELTE

2. Izobau

3. Ko-Mix

4. Csóka

5. Balásy

6. Relé

7. Rappen

8. Durostone

31. leosztás

Olvasói feladvány következik!

A felvétel 3 szan, ami Észak kezéből mindig benne van, de Dél kezéből bukós. A kérdés: hogyan?

Ami látszik, hogy a káró indulás adja a kilencediket, ha Észak a felvevő, hiszen a húz-a-kőr/pikk-kettős-impassz/treff-ász-király-hátha-esik-a-dáma hármasból a harmadik célhoz ér, mielőtt túl sokat kiadnánk.

Ha azonban Dél a felvelő, és Nyugat a káró dámával kezd, nem fedhetünk, és sok kiadónk lesz, feltehetően pikk folytatásra ugyanis Kelet kibújhat a feltehetően többszörös káró-pikk végjáték alól, ami amúgy várhat rá, miközben Nyugat is kényelmetlenül érezheti magát látszólag érdektelennek tűnő kőr és treff kis lapjaival.

Várjuk tehát a megfejtéseket a gulyas.daniel@hotmail.com címre! A helyes megoldás, illetve megoldók megjelennek a jövő heti, csb-záró cikkben.

II. osztály

A felsőházban azt eltaláltam, hogy a Leó–Ormay meccsen Nyárádiék kerekednek felül, de alábecsültem a győzelmüket, mert 8 helyett 16 pöttyel nyertek – amivel átvették a vezetést. Viszont nem mondhatni, hogy nagy előnyük van Klein Laciék előtt, ugyanis a különbség mindösszesen 0,02 VP. Ráadásul mögöttük is kicsi a különbség, ugyanis Wellnerék (akik a Madarász csapatot verték meg), 4 VP-vel követik a két éllovast, de utánuk is kevesebb mint 3 ponttal a Lufthansa áll.

De ki fog itt nyerni? No, meg ki fog feljutni? Ne feledjük, az első három csapat automatikusan feljut, míg a negyedik helyezett osztályozót játszhat! Az Ifik tuti, Saródy Feriék szerintem nem fogják elérni a negyedik helyet sem, de a többieknek még valós esélyük van.

A Leó–Cyan rangadó maradt a végére: amennyiben bármelyikük legalább 16 VP-t szerez, biztosan megnyeri a bajnokságot. Viszont könnyen lehet, hogy döntetlen közeli lesz a mérkőzés kimenetele, ebben az esetben viszont Pető Zoliék is befuthatnak az első helyre, ehhez nyilván le kell győzniük a Honeymoont. Mindazonáltal az sem lesz egy sétagalopp, ugyanis Mágusék még nyilván nem tettek le arról, hogy odaérjenek az első négybe. Sőt, ha legalább 17–3-ra nyernek, be is előzhetik Wellneréket, ami viszont azt jelenti, hogy utóbbiak a mostani harmadik pozíció helyett könnyen a feljutásról is lemaradhatnak.

Jóslatok helyett inkább álljon itt egy ifjúsági női válogatott véleménye az Ifik csapatából: „Szerintem a Wellner beelőzi a Leót és a Cyant. A Láng Robiék ellenünk jól tudták, mikor kell és mikor nem szabad beerőltetni egy pont alatti gémet (játszottak egyszer kevesek közt egy véleményes gémet, másszor pedig csak ők nem játszottak gémet, mindkétszer jó döntésnek bizonyult). Az egyes asztalon túl agresszívak lesznek a szoros állás miatt, nem merik majd nem bemondani a gémet.”

1. Wellner

2. Leó

3. Cyan

4. Ormay

5. Lufthansa

6. Honeymoon

7. Madarász

8. Ifik

Az alsóházat illetően elcsépelt, de azért leírom: az alsóház utolsó két csapata arra fog kényszerülni, hogy jövőre csütörtökön játsszon, hátulról a harmadik helyezett (az az hivatalosan a II. osztály 14. helyezettje) pedig osztályozót játszik a III. osztály bronzérmesével, a Szeniorokkal.

A Szlemirtók–Ördögszekér mérkőzésénél, habár közel döntetlent jósoltam, Pós Tiborék megcáfoltak, s végül 50 ponttal verték meg ellenfelüket: amivel könnyen lehet, hogy megalapozták bennmaradásukat, hiszen elégséges az utolsó fordulóban 5 VP-t szerezniük, hogy jövőre is ebben az osztályban folytathassák. A Pikk csapat legyőzte a Budai Motort, amivel átmenetileg helyet is cseréltek a tabellán: fontos is, ugyanis jelen állapot szerint Reich Ágiék megmenekültek a kiesés elől, míg Raksányiéknak osztályozót kell játszaniuk a bennmaradásért. Persze közel sem biztos, hogy így marad a végére.

Az utolsó mérkőzések elé: míg a Mákosnudli már úgy ülhet asztalhoz, hogy biztosan bennmaradnak, addig Kis Zsuzsáéknak létfontosságú a mérkőzés. Jelenleg utolsó előttiek, viszont pontosan 6 VP a lemaradásuk a „Toronya utcaiak” mögött, akikre szintén nem vár könnyű mérkőzés Nagy Enikőék ellen, akik jelenleg a 11. helyen állnak, de köztük és az osztályozós hely között 9 pontnyi távolság van. Ráadásul, ha egy nagyobb vereséget szenvednek, akkor a budaiak megmenekülnek, viszont ők csúsznak lefelé, persze, ehhez az is kell, hogy Csipkáék és a Pikk csapat is gyűjtögessék a pontokat. Utóbbiaknak amúgy jó esélyük van erre, hiszen a Jazzy ellen fognak játszani – igaz, Lovas Jutkáék a legutóbbi két mérkőzésüket megnyerték (csak lehetséges, hogy későn kezdtek el hajrázni).

1. Mákosnudli

2. Ördögszekér

3. Csipka

4. Hazai

5. Budai Motor

6. Pikk

7. Szlemirtók

8. Jazzy

6. leosztás

A Leó csapat átvette a vezetést két század (számmal: 0,02) győzelmi ponttal, ennél izgalmasabb nem is lehetne – illetve de: az utolsó fordulóban az így második helyre szoruló Cyan csapattal játszanak…

De lássunk egy partit! A tanulság: óvatosan az aduzással, amíg a rövid aduval lopni akarunk.

Minden asztal 4 kőrt játszott. Jól látszik, hogy a felvétel mindig benne van, de persze elsőre ez nem ilyen egyszerű. Aduzni is kellene, és a kézi pikkeket is magasítani, lopás(ok)kal. A káró indulás után egyértelmű, hogy treffre el kell dobni a vesztő kézi kárót. Ezután azonban esetleg óvatlanul túl hamar aduzni kezdünk, azzal, hogy „úgyis kell a 2–2 adu”, akkor esetleg bajba kerülhetünk, amikor kiderül a rossz adu fekvés: Nyugat lehívja a harmadik adut is, és most már ki kell ejtenünk a pikk ászt (miután esetleg kiadtuk már a dámát) ahhoz, hogy teljesíteni tudjunk, mert csak egy adu maradt az asztalon. Ha Kelet pikket licitált már a hat pici katonával, ez problémás lehet.

Mivel ez nem párosverseny, nem kell a szürre gondolni: ha üt az ellenfél egy pikket, meg két adut, még semmi bajunk sem lehet, először (a vesztő káró eldobása után) ki kell adni a pikket, körbeengedve a tízest, majd a visszahívást visszük, lehívhatjuk az adu ászt, és nekiláthatunk a pikkek lelopásának. A legrosszabb, ami történhet, hogy még külön üt az ellenfél 1-1 magas aduja, de akkor is csak hármat vittek. Ha pedig hamar magas lesz a pikk (mint most, hiszen a második pikk menetbe beleesik az ász), akkor nyugodtan jöhet az adu hívás a szürért.

Ezt a felvételt kilenc felvevő bukta el, csak öten voltak elég gondos játékosok, ez talán még a másodosztályban is rossz arány.

III. osztály

Az utolsó játéknapon nem változott az élmezőny állása: bajnok lett a Kaskad (mindösszesen egyszer kapott ki a harmadosztályt megnyerő csapat, akkor sem nagyon), miután legyőzte a Szeniorok csapatát – amely viszont így is megtartotta harmadik helyét. Kettőjük közé ékelődik be a Budaörs, amely a Melange csapatát verte meg az utolsó fordulóban. A Slambuc hiába győzött a végén a Vasdob csapata ellen: így is 6 ponttal lemaradt az osztályozós harmadik helyről.

6. leosztás

26 lapból tökéletes kisszlem, de ki lehet-e vajon licitálni? Kelet alighanem 1 treffel indul, hiszen lapja a 2 treff abszolút forsz induláshoz kissé gyengének tűnik. Erre Nyugat 1 pikket mond, amire el lehet gondolkozni, hogy most Kelet jöjjön-e 4 káróval, ami Splinter (szinglit vagy siként ígér a színből, miközben támogatja a pikket és gémet lát). A 4 káró után egészen jó lapja lett Nyugatnak, hiszen a káró ász jól lefedi a szinglit, miközben neki is van egy szinglije, továbbá joggal reménykedhet abban, hogy partnerének van treffből kulcsa. Ha így gondolkodik, akkor jöhet az ászkérdés, amire kiderül, hogy a partnerénél van két ász és az adu dáma, erre mehet a 6 pikk.