Az úgy történt, hogy a kontrákon sok múlott – MP I/B 2. forduló

Ahogy az már szokott lenni Mitchell-versenyeken – nem a szlemek bemondása vagy az 1400-as bukások, hanem az okos kontrák és a jól megválasztott küzdelmek számítottak inkább a most keddi fordulóban is. Három csere eseményeit írom le – több asztalról is szemezgetve. Mindegyik cserében történtek izgalmak, és mindegyikben legalább tízféle bejegyzés sorakozott a lőlapon.

15. leosztás
Induljunk-e gyenge 2-sel? Harmadik helyen – igen! Ahogy leültünk, az első partiban Északnak kellett döntenie.

Nálunk Észak két passz után úgy döntött, hogy ez indulóerős lap – ezt a döntést a parti végén Dél nyomatékosan megkérdőjelezte. Mindenesetre Kelet kontrája után is inkább a négyes pikkjét mutatta be Dél, semmint a káró fitet – erre csak a 3-as magasságon került sor. Ekkor már Nyugat is értékelte a major fitjét, és a 3 kőrre Kelet rámondta a gémet. Dél sokáig töprengett. Végül arra jutott, hogy mivel partnerénél normál indulóerő van, de az ellenfél mégis gémet mondott, akkor az elosztások miatt valamelyik – esetleg mindkét gém – benne lesz. A két kőrt és két treffet a kontrázott 5 káróban az ellenvonal gyorsan lekapta (500) – nemcsak előtte a licit, de az utána következő egyeztetés az 1-es és 2-es indításokról is hosszabb ideig tartott.

Másutt inkább 2 káróval indultak, és most Kelet került döntési helyzetbe. A szerencsés megoldás a kontra lenne, de van, aki sikénnel nem szereti, meg az ötös pikkhez is hamarabb találni hármas csatlakozást a partnernél, mint a négyes kőrhöz. Szóval, ahol Kelet 2 pikkel lépett be, ott hamar 4 pikkben találhatta magát Kelet–Nyugat. Dél bölcsen csendben maradt – az ellenfél kőr játékában egy kis ellenvonali megingás után 11 ütés is hazavihető.

A 4 pikk volt, ahol meglett (de ott Nyugat volt a felvevő, és Észak elindult a szingli adu ásszal), volt ahol neméppen. Itt Dél káró ásszal indult, Kelet lopott, és egy kis adut hívott az asztali dámához és Észak ászához. Észak újabb kárót hívott, és Keletnek már csak négy gömbölyű színű ütésre és három adura volt jussa. De miután Kelet nem merte megadni a treff impasszt – Dél talán végállásba kerül és maga hívja meg, gondolta – ebből is elveszett egy ütés, és a végére Észak–Dél ütött négy kárót és három adut, négyszer nem.

16. leosztás
A parti párjában Keleten az első ütésben az ellenvonalon egyből döntenie kell, hogyan buktasson.

Az indulás a treff király (ígéri a dámát). Mit tegyünk az indulásba?

Barátunknak a treff mariázson kívül legfeljebb a kőr bubit oszthatták még pontként. De ha az sincs nála, akkor a felvevőnek lesz 5 kőr ütése, két káró, két treff és egy pikk ütés mellé. Az egyetlen esély, ha most egyből a levegőbe belopunk – ez akkor sem ront a helyzeten, ha partnerünknél tényleg ott a kőr bubi vagy tízes. A kőr felvételek ellenjátékosai hét helyen megoldották ezt a problémát, három helyen nem – egy helyen kontrával sikerült 12-t ütnie a felvevőnek.

Egy másik asztalon Észak 1 kárója után Kelet még az előző veszekedésre figyelve és csak a két négyes nemesre koncentrálva leadott egy információs kontrát. Rekontra, mondta Dél, Nyugat most szerényen 2 treffel jött – van még hely küzdeni – passz, passz, ezt sor végén Dél újra kontrával nyitotta. Észak semmi újat nem talált a lapjában, sőt volt is egy treff figurája, a harmadik bubi, tehát ő is passzolt. A parti buktatásában ez a bubi kapott aztán kulcsszerepet. Kelet már látta, hogy Nyugatnál inkább hatos, mint ötös treff lesz minimális erővel – némi habozás után passzolt. Nyugat – akinél hetes treff a mariázssal, de más semmi – lapult, suttyomban megnézte a kontrázott szürtrikkekért járó eredménytáblázatot, de amikor partnere leterült, csak annyit sóhajtott, hogy még mindig jobb, mintha 3-as magasságon indított volna. A vége ugyanis egyszer nem, –200, ami még tűrhető eredmény volt a teljesülő 3 szanok és 4 kőrök között.

9. leosztás
Hogy induljunk-e gyenge 2-essel második helyen, arról Keletnek kellett döntenie.

Bellben vagyunk mans ellen, és az asztalok fele érezte úgy, hogy ezzel gyenge 2-essel kellene indulni. Nyugat a hetedik kőr AQ-val és a szek pikk bubi-kilencessel inkább kőr játékot javasolt. Ahol ez maradt a felvétel, ott Nyugat hat, hét vagy nyolc ütést vitt haza. Ha Kelet egy pikkel indult, akkor Nyugatot már gém alatt nem lehetett lelőni.

A 4 pikk persze bukik, de csak azért, mert a GIB tudja, hogy a hatos pikket licitáló Kelet mögött el kell indulni a szingli adu királlyal, hogy aztán Észak a káró ásszal egyből ütve levegye a másik adut is, azt, amelyikkel az asztal magasra lophatná az ötös treff mellékszínt.

10. leosztás
A parti párjában is kulcsszerepet kapott a gyenge 2-es kizárás.

A parti egyik kulcsa, hogy Nyugat nem 3 káróval szólt közbe – annak a kontrájára Dél a 4–3–3–3-mal passzolt volna, és a +200 vagy +500 mind jóval átlag fölötti írás. Most azonban Dél kényszerhelyzetben a hármas kőr színt választotta. Észak leértékelte a felvevőjátékban értéktelen szingli káró királyát és megpróbált leállni. Kelet most vetette be magát a küzdelembe, a dubló dámás támogatással emelt egyet, majd az ellenfél továbbküzdését éles kontrával jutalmazta. Dél megijedt, hogy sikerült egy 5–1-es ellenvonalat találniuk, úgyhogy a pikkfelvételt is felajánlotta – a 3 pikk ment kontrával.

Nyugat a káró ásszal indult – ami máris sikeres megoldásnak bizonyult, hiszen több helyen a treff színt egyből megoldó  treff tízes volt a nyitás. A terülő sok pont – még ha a káró király ebből egyből el is tűnt – sokkolóan hatott.  Most már treff következett, dublóból a kisebb, a nyolcas. Ebből Kelet nem sok mindent fejtett meg, betette a dámát, ász. Most a felvevő megadta a pikk bubi elleni sikertelen impasszt. A következő treffet az asztalon vette, és kínai impasszként lehívta a kőr bubit. Kelet nem fedett, hiszen akkor az asztali kőr egyből magas lett volna, a bubi körbement. Most kis adu a királyhoz – hátulról esett a kilences –, kőr király, kőr az ászhoz, a negyedik kőr lopása a maradék aduval, és jöhettek a treffek. A felvevőnek már nem kellett tudnia, hogy kinél van a dubló treff, az adu ász és az utolsó adu lopás formájában ütött, amikor akart. A 3 pikk kontra egyenlő 95 százalékot ért.

A parti végén Nyugat némi vehemenciával kérdezte Keletet, miért kontrázott. Kelet ezzel szemben az igazát a káró folytatással – és így utólagosan is annak szorgalmazásával – vélte megvédeni, hogy akkor a felvevő kirövidült volna. Parti közben a felvevő is örült, hogy az ellenjátékosok nem forszírozták a káró folytatást, de otthon megdöbbenve látta, hogy GIB tíz ütést látott akár pikk, akár kőr adu mellett. Na persze ehhez csak a pikk, kőr és treff színeket kell megoldani – de nem elég, ha a gyenge 2-eshez csak káró pontot, partneréhez pedig az összes többi figurát helyesen elképzeljük, még azt is el kell találni, hogy Kelet dubló káróval emelt, és nála van hármas treff.

Szóval, káró folytatás esetén lopás, kőr bubi – ezt Kelet nem fedheti, mert húzna a kőr. Most pikk tíz az asztalról, akár fedik, akár kiengedik, akár ütnek az ásszal és pikket hívnak vissza, a felvevő csontig kiaduzza magát, úgy, hogy csak Keletnél maradjon az utolsó adu. Most el kell találni a treffet – bubi az asztalról, és ezzel a szín fel van szedve –, kőr király, és jöhetnek a treffek. Kelet lophat, de akkor belehív a kőr villába, vagy eldobhatja negyedik kőrjét, és akkor az utolsó kőrre tartogatja az aduját.

Látod – somolygott utólag Észak – ha már a jó ellenjátékos nem hívta meg a második kárót, neked kellett volna rövidíteni az asztalt, a kontrázott szürért.

31. leosztás
A harmadik asztalon is történtek rendkívüli események. Itt a „jó partit lehet írni jó licittel és rosszal is elv” bizonyosodott be. Nyissunk gyenge 2-essel? Ne, csak ha most épp jól sül el.

Bellben mans ellen, első helyen több Dél is elindult 2 kőrrel ezzel a soványka kombinációval:

Az elosztás jó, a színminőség majdnem (például azzal az elvvel nincs is baj, hogy ha a partner kicsapja a dubló királyát, abból ne legyen baj), a pontszám némileg hibádzik. Ezután Északot 6 kőr alatt nem lehetett lelőni – gyakorlatilag csak azt kellett megtudnia, hogy gyenge 2-eses partnerénél a káró ász és a kőr király mindkettője ott van-e – ha egyik sem, még akkor is impasszosnál nem rosszabb a szlem – csak fel kell jutni a kezébe.

Ha a licit passzal indult, Észak–Dél nehezebb feladatot kapott. Észak 1 treffel nyit, melyre Kelet 2 kárót licitál. Ha a 2 kőr most kényszerítő, Dél esetleg megint nem licitál, Nyugat 3 káróra emel. Ha Észak most kontrázik, még mindig nyitva az út a szlem felé. Volt olyan asztal azonban, ahol Észak befejezte a riverz érzékeltetését egy 3 pikk licittel, és Dél már nem mert a szlem felé vivő útra lépni. (Volt, ahol a 3 pikk után a gém bemondását is túlzásnak tartotta.)

32. leosztás
A parti párjában Nyugatnak volt kizáró indulása.

Bellben mans ellen talán a 2 pikk vállalja a megfelelő kockázatot. Kelet felkérdezett, amire Nyugat jó színt ígér. Kelet most 3 szant ajánlott – 6 asztalon Nyugat jó ötletnek tartotta ezt a kontraktot.

4 pikkben egyszerűbb volt a játék, hiszen a káró előbb-utóbb magasra lopható, és csak arra kell ügyelni, hogy pikkben egy kiadót engedjünk. Érdekes módon 3 asztalon sem keresték meg a dubló adu dámát, és csak 11-et ütöttek.

3 szanban kicsit több minden múlt a pikk egy kiadóval történő felszedésén. A hátul lévő szingli dáma nem elég, mert az elöl lévő negyedik A8 kétszer fog – csak az elöl lévő dubló dáma az esély. Aki erre játszott, az a 3 szant és némi szürt hazavitt. Ha kőr figura támadást kapott, majd a pikk ász után az ellenvonal a kőrt folytatta, és később a felvevő a minor impasszok közül a kecsegtetőbb káró impasszt választotta, két kőr, egy káró és egy pikk kiadóval kellett számolnia. Ha minor támadást kaptak, már zsákban lehetett a 12 ütés – ezzel szemben ezen a három asztalon 9, 8 és 7 ütést szerzett csak a felvevő.