Ínyenc fogások ebédre VI. 26. – Eb 2016

Búcsúzóul nézzünk pár partit a szeniorok mérkőzéséről. Különösen egy 4 pikk érdekes, hogy ki milyen nyerő technikai húzást talált, több nyerő megoldás is volt.

 

Szenior 21. forduló, 4. leosztás

Megnéztem a 4 pikk lejátszását. Szinte mindenütt kis kőr volt az indulás, hiszen Nyugat kőrt licitált.

Kárós játék Multontól: kőr ász, esetleg kézben pikk király, de a lényeg a káró király lehúzása, és káró impassz. Nyugat leveszi a kőrt, de két aduzás után a kárókra elmegy a treff. Teljesítés, mert 3–3 a káró.

Kényszerhívásos játék: Gál Péter lejátszása: Kőr ász, pikk király, pikk ász, az adu 3–2. Treff ász, treff. Nyugat üt, leveszi a kőrt, se treffje, se pikkje és az asztalon ott a káró villa, bár végeredményben a kézbeli treff lelopható az asztalon.

S. Drijver hasonlóan játszott, ő levett két pikket, a káró királyt, két úr treffet, és kőrrel kiadta Nyugatnak.

Lopásos játék Gromovától: egy treff kiadása, majd két aduzás és a treff lopható.

 

7. leosztás

Feladványba való. Egyedül a látszólagos ütésadás buktat. Nagyon érdekes.

 

Kelet kőr királlyal indul, Észak kihagyja, hátha belehívnak. Nem, Kelet átfordul pikkre. Észak üt, lekapja a pikk ászt, pikkel visszateszi Keletnek az ütést, szenvedjen. A védő érzi, hogy a kőr hívás rossz, a káró lehet a felvevő színe, és minthogy az ő kontrájára Nyugat treffet licitált, tudja Nyugat négyes treffjét. Vagyis most Kelet hív. Észak kettőt kiadhat.

Tehát passzív treff ász, az asztal úgyis elérhetetlen. Tényleg?

Észak lop. Leveheti a kőr ászt, de nem fontos. Káró dámával jön. Nyugat üt, kibújik kőrrel. Most már kőr ász, és a kőr tízes kitétele bekapja Kelet nyolcasát, Nyugat tehetetlen.

Ám a villába belehívó káró nyolcas buktatott volna! Ha Dél beteszi a kilencest, akkor Kelet fed. Ha nem jön a kilences, Nyugat is kicsit tesz. Miért buktat a káró hívás? Lerövidíti a hármas kárót, és a dubló kilences már nem alkalmas a kényszerhívás fogadására.

9. leosztás

Nyugat fente a fogát, szan ellen kövér buktatásban reménykedett. Káróval kezdett, Dél elszállt a királlyal. Kőr nyolcast hívott, és jó érzékkel kicsit tett. Kelet lazsált. Ha most Dél átfordul treffre, teljesít. Kelet talán nem tudta, hányat üt partnere? Nyugat biztos ideges volt, amikor egy nyolcas üt a kézben. A felvevőnél lenne a király-dáma-nyolcas, és körbeengedi?

 

13. leosztás

Nyílt terem:

 

Mielőtt Nyugat kontrázná a 3 treffet, gondolja el, kinél milyen elosztás van. Partnernél ötös a pikk. Ha Északon lesznek a pikkek, akkor Dél lopása felüllopható. De a licitet Dél is hallotta, föltételezhető, hogy ő hosszú a pikkben. Ugyanez lehet a kőrrel is, ekkor keresztlopással sokat vihet a felvevő. Tehát az adu indulás helyes, ebben a kiosztásban az adu ász, adu elveszi a lopási értéket. A pikk hatos támadás sem rossz, de Kelet látva a szingli asztali pikket, és partnerétől pikk emelés